Ekonomi
  • 6.5.2013 12:32

Çözüm, 250 milyar dolarlık yatırım getirecek

SAMSUN  - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Doğulu ve Güneydoğulu iş adamlarının yatırımlarını batı bölgelerine yaptığını belirterek, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da tarım ve hayvancılık potansiyeli ile tarıma dayalı sanayinin gelişmesi lazım. Yaklaşık 200-250 milyar dolarlık bir yatırım bölgeye akmak için huzurun sağlanmasını bekliyor" dedi.
     Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terörün Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, tarımsal faaliyete ve hayvancılığa büyük darbe vurduğunu söyledi.
     Hayvancılıkla uğraşan üreticilerin, bölgedeki terör nedeniyle meraları kullanamadığını vurgulayan Bayraktar, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesine de uygun olan bölgede koyun ve keçi varlığının azaldığına dikkati çekti.
     Çözüm sürecinin, bölgede tarımsal faaliyetlerin artırılması, verimliliğin yakalanması ve hayvancılığın geliştirilmesi için önemli olduğuna değinen Bayraktar, bölgeye gelip arıcılık yapmak, bal üretimini artırmak isteyen üreticiler olduğunu belirtti.
     Güvenlik probleminin bölgeyi tarım dışı istihdama açamadığını anlatan Bayraktar, "Tarım dışı istihdam yaratamıyoruz. Oraya hizmet sektörü, sanayicimiz gelmiyor. Doğulu ve Güneydoğulu iş adamlarımız yatırımlarını hep batıya kaydırıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da tarım ve hayvancılık potansiyeli ile tarıma dayalı sanayinin gelişmesi lazım. Bunun için o bölgede huzur olması, güvenliğin sağlanması lazım" diye konuştu.
    
     -"Bölge, gıda ambarı haline gelecek"-
    
     Bölgede Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) yürütüldüğünü anımsatan Bayraktar, DAP ve GAP bitirilip bölge sulamaya açıldığında, sadece Türkiye'nin gıda güvencesinin değil, Kafkasya'nın, Orta Asya'nın, Ortadoğu'nun da gıda güvencesinin sağlanacağını, bölgenin gıda ambarı haline geleceğini kaydetti.
     Bayraktar, bölgenin potansiyelinin ortaya çıkması için terörün bitmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
     "TZOB olarak çözüm sürecinin başarıyla tamamlanmasını bu açıdan çok önemli görüyoruz. Zaten yaklaşık 200-250 milyar dolarlık bir yatırım bölgeye akmak için huzurun sağlanmasını bekliyor. Bu sürecin hayırlı bir şekilde sonuçlanmasını istiyoruz. O bölgede ekonomik faaliyetleri geliştirdiğimizde, yaşam kalitesini, refahını artırarak bu insanlarımızı belli bir seviyeye ulaştırdığımızda, onların devletine daha bağlı olacağına, devletini, vatanını daha çok seveceğine, daha çok aidiyet duygusuyla hareket edeceğine inanıyorum ve o bölgede PKK diye bir sorun da bundan sonra yaşanmaz diye düşünüyorum."
    
     -"Terapi yapıyoruz"-
    
     Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu üyesi olarak oda başkanları ve çiftçilerle yaptıkları görüşmelerde, sürecin olumlu karşılandığını gözlemlediklerini anlatan Bayraktar, teşkilatı tarafından da desteklendiğini söyledi.
     Şemsi Bayraktar, görüştükleri insanların kafalarında soru işaretleri olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
     "Bizim burada diyalog grubu olarak yapmaya çalıştığımız da bu. Her kesimden insanı dinliyoruz. Burada sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları, aktivistler var. Her kesimden insan var. Bunların süreçle alakalı görüşleri nelerdir- Hükümetimizden, devletimizden beklentileri nelerdir- Bunları bir rapor haline getirmek suretiyle hükümetimize sunacağız. Özellikle şundan çok memnunum, bir terapi yapıyoruz aslında. İnsanlar siyasilerin, mülki amirlerin önünde konuşamayacakları şeyleri bizim önümüzde konuşabiliyorlar. Bu manada bir terapi de yapıyoruz. Dolayısıyla bu raporlarımız çok sağlıklı olacak diye düşünüyorum. Hükümetimizin de bu raporları dikkate alacağını ve bu süreci de ona göre yöneteceğine ve yönlendireceğine inanıyorum."
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:36

İLGİLİ HABERLER