Gündem
  • 9.5.2013 13:38

Çukurca'dan çıkan 200 PKK'lı Kuzey Irak yolunda

HAKKARİ'nin Irak sınırındaki Çukurca İlçesi ile Şırnak'ın Beytüşebbap ve Hakkari sınırları arasında kalan Kato Dağı bölgesinden yaklaşık 200 PKK'lının bulundukları yerlerden ayrılarak Kuzey Irak'taki Zap Kampı'na gitmek için yola çıktı.

Yerel kaynaklara göre Şemdinli'deki PKK'lıların çekilmesi, Gediktepe ve Çarçel ile Derecik bölgesinde bulunan Yeşilova'dan oldu.

Çukurca'daki çekilmenin ise yoğun olarak Yüksekova-Çukurca arasında kalan ve tamamen boşaltılmış olan Uzundere bölgesi ile Şırnak'ın Beytüşebbap ilçesi, Hakkari sınırları arasında kalan Kato Dağı bölgesinde olduğu bildirildi. Uzundere bölgesinden hareket ederek Irak'a kadar uzanan Kazan Vadisi'nden sınırı geçecek olan PKK'lıların sayısının yaklaşık 50, Kato Dağı çevresinden hareket edenlerin sayısını ise yaklaşık 150 civarında olduğu belirtiliyor.

Çukurca'nın Uzundere ile Kato Dağı çevresinden hareket eden grupların Çukurca İlçesi'ne yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta bulunan Zap Kampın'da toplanacakları belirtildi.

 

PKK ÇEKİLMEYE DEVAM EDİYOR

Terör örgütü PKK militanları sınır dışına çekilmeye devam ediyor.
PKK’lıların geri çekilmeye başlamasıyla birlikte BDP ve sivil toplum örgütlerince kurulan "İzleme Komisyonu", 6 ayrı bölgede çalışmalara başladı. Derecik, Zerza, Şehidan, Şeytan Üçgeni ve Çarçela bölgelerinde çekilme durumu ve askeri hareketliliği yerinde izlemek için bölgelere dağılan komisyon üyeleri çalışmalarına başladı. Şehidan bölgesine hareket eden ve aralarında BDP’li Hakkari İl Encümeni Sıddık Tekin, BDP’li Şemdinli Belediyesi Encümeni Mehmet Kayran’ın da bulunduğu 4 kişilik komisyon, ilk olarak Şehidan Dağı eteklerinde bulunan Çatalca köyüne bağlı Erdemli mezrasını ziyaret etti. Çatalca Köyü Muhtarı A. Kerim Kılıç’tan gelişmelerle ilgili bilgi alan heyet, ardından bölgede incelemelerde bulundu.
Gazetecilere açıklamalarda bulunan BDP’li Belediye Encümeni Mehmet Kayran, gelişmeleri yerinde takip etmek için bölgeye geldiklerini belirterek, “Bölgede şu an herhangi bir şey yok ve bölge sakin görünüyor. Yolların güvenli olduğu görünüyor. Olumsuz bir durum görünmüyor. Şu an Şehidan eteklerindeyiz. Böyle giderse biz memnun oluruz. Herhangi olumsuz bir durum gelişmez böyle olursa. Böyle giderse çözüm süreci barışla sonuçlanır. Biz parti olarak bu sürecin takipçisi olacağız” dedi.
Öte yandan, sınırdaki askeri karakol ve üs bölgeleri ise rutin olarak gözetleme çalışmalarını sürdürüyor. Bölgede herhangi bir askeri hareketlilik gözlemlenmezken, dün akşam saatlerinde Şemdinli ve Kuzey Irak sınır bölgelerinde insansız hava araçlarının (İHA) keşif ve gözetleme uçuşları yaptığı gözlendi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:30

İLGİLİ HABERLER