Asayiş
  • 26.8.2009 10:25

CUMHURİYET GAZETESİ'NE BOMBADA EMNİYET KARTI ÇIKTI!..

İSTANBUL - Birinci ''Ergenekon'' davasının görülmesine yarın devam edilecek.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın dün öğleden sonraki bölümünde tutuklu sanıklarından Sevgi Erenerol'un avukatı Vural Ergül, Danıştay'a ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin davanın tutuklu sanıklarından Alparslan Arslan'ın olay günü kullandığı araçta İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne ait 1425 numaralı araç tanıtım kartı bulunduğunu belirterek, kartın hangi emniyet mensubuna zimmetli olduğunun sorulmasını istedi.
Danıştay'a ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin davanın tutuklu sanığı Osman Yıldırım'ın gizli veya açık tanık olmadığını ifade ettiğini hatırlatan Ergül, Yıldırım'ın gizli tanık 9 olduğunu savundu. Ergül, ''Mahkemede gizli tanık 9 dinlenilirken Osman Yıldırım'ın da burada olmasını istiyorum. Eğer Yıldırım gizli tanık 9 değilse, savcıların o zaman ikinci bir Osmanım klonlaması gerekecek'' diye konuştu.
Tutuklu sanık Osman Yıldırım, bu sözlere oturduğu yerden bağırarak tepki gösterdi.
Mahkeme başkanı Şengün'ün, ''Yerinden bağırma. Adaba uy. Burada dil kesilmiyor, onu başka yerde yaparsın'' sözlerine Yıldırım, ''Saygısızlığı size yapmadım'' diyerek karşılık verdi.
Birinci ''Ergenekon'' davasıyla birleştirilen Danıştay'a ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan saldırılara ilişkin davanın tutuklu sanıklarından Süleyman Esen de ''Olaylardan 45 gün sonra Alparslan Arslan'ın yalan ifadeleriyle davaya eklendim. Arslan'a bomba vermedim. Olaylardan haberim yok'' dedi.
Esen, işlemediği bir suçtan dolayı 38 aydan beri tutuklu olduğunu ifade ederek, tahliyesini ve beraatini istedi.
Duruşmada söz verilen sanıklardan Aydın Yüksek, 28 aydır tutuklu bulunduğunu belirterek, diğer sanıklarla ilişkisi olmadığını ve onları tanımadığını ifade etti.
Diğer sanık avukatları da müvekkillerinin tahliyelerini istediler.

-İSTEMLERE İLİŞKİN KARARLAR YARIN AÇIKLANACAK-

Sanık ve avukatlarının taleplerinin alınmasının ardından mahkeme başkanı Köksal Şengün, celse aralarında gelen evrakı okudu.
Tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz'in isteği üzerine, gizli tanık ''Anadolu''ya ait ifade örneği ve gizli kimlik bilgilerinin gönderildiğini belirten Şengün, ''Cumhuriyet gazetesine patlayıcı madde atmak'' ve ''örgüt üyesi olmak'' suçlarından İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Bedirhan Şinal ve 7 arkadaşı hakkında görülen dava dosyasının gönderildiğini söyledi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nda hazırlanan ''Ergenekon'' isimli rapor bulunmadığının bildirildiğini ifade eden Şengün, İşçi Partisi'nde ele geçen 4 CD ile ilgili bilirkişi incelemesinin yapıldığını bildirdi.
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel de Ahmet Cinali ve Taner Ünal'ın, ''silahlı terör örgütüne yardım etmek'' suçundan yargılandığı Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın bu davayla birleştirilmesini istedi.
Pekgüzel, İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Ahmet Tekin Baykal ve arkadaşlarının yargılandığı davanın bu davayla bağlantılı olduğunu belirterek, söz konusu davanın çok kapsamlı olduğunu, bu davada da sorguların tamamlanmadığını kaydetti.
Her iki davanın birleştirilmesinin fiili yargılamayı olumsuz etkileyeceğini ifade eden Pekgüzel, bu aşamada iki davanın birleştirilmesine yer olmadığı görüşünü dile getirdi.
Birinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanığı Ümit Sayın'ın bir dilekçe vererek, can güvenliği olmadığı gerekçesiyle duruşmalardan muaf tutulmasını istediğini belirten Pekgüzel, bu konuda kararı mahkemenin takdirine bıraktı.
Pekgüzel, avukat Vural Ergül'ün isteği doğrultusunda, tutuklu sanık Alparslan Arslan'ın aracında bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü araç tanıtım kartının gerçek olup olmadığı, gerçekse kime ait olduğu hususunun ilgili yerlerden sorulmasını istedi.
Mahkeme başkanı Köksal Şengün, duruşmanın 27 Ağustos Perşembe günü saat 09.30'a bırakıldığını belirterek, sanıklar, avukatlar ve cumhuriyet savcısının istemlerine ilişkin kararı o gün açıklayacaklarını bildirdi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:31

İLGİLİ HABERLER