Dünya
  • 17.3.2007 10:08

DANİMARKA HALKI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE KARŞI...

Hz. Muhammed karikatürleri ile İslam dünyasında büyük bir tepki yaratan AB ülkelerinden Danimarka halkının yüzde 61'i, herkesin toplantı ve ifade özgürlüğüne sahip olması gerektiği düşüncesine karşı çıktı.

Halkın yüzde 60'ı da, ibadet özgürlüğünü kabul etmiyor. Bu arada, Danimarka'da yaşayan Türkler, eşcinselliği "anormal", vergisiz kazancı ise "normal" buluyor.

Danimarka'da halkın ezici bir çoğunluğunun demokrasinin temel unsurlarını benimsemediği saptandı. Jyllands-Posten gazetesinin 2005 yılının Eylül ayında Hz. Muhammed karikatürleri yayınlamasının ardından başlayan süreçte bir çok entelektüel, siyasetçi ve yazar ifade özgürlüğünün Danimarkalılar için ne kadar önemli olduğunu ve Danimarka demokrasisinin de temelinin ifade özgürlüğüne dayandığını dile getiren açıklamalar yapmıştı.

Oysa, Danimarka'da yayınlanan "Haber" gazetesine göre, Danimarka Göçmen Bakanlığı nezdinde çalışan bir düşünce kuruluşunca gerçekleştirilen kamuoyu araştırması, Danimarka halkının yüzde 61'inin herkesin toplantı ve ifade özgürlüğüne sahip olması gerektiği düşüncesine karşı çıktığını gösterdi. Halkın yüzde 60'ı da, ibadet ve toplantı özgürlüğüne karşı çıkıyor. Araştırma ayrıca, Danimarka'ya Türkiye'den gelen göçmenlerin yüzde 45'inin kendini Kürt kökenli olarak tanımladığını gösterdi. Gazete şunları yazdı:

"Demokrasi ve çağdaş yaşama bağlılık konusunda İranlı ve Vietnamlı göçmenler başı çekerken Türkiye kökenli göçmenler eşcinselliği, kürtajı ve boşanmayı sosyal olarak normal karşılamadıklarını belirtiyorlar. Türkiye kökenli göçmenler, ayrıca vergisiz kazancı normal karşıladıklarını söylüyorlar."

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:57

İLGİLİ HABERLER