Dünya
  • 7.11.2020 13:49

Danimarka'da dehşete düşüren Koronalı vizon katliamı

Danimarka, vizonlardan insanlara sıçrayan mutasyona uğramış bir koronavirüs formu keşfettikten sonra tüm bölgede sokağa çıkma yasağı kararı aldı.Danimarka, Kuzey Jutland'daki yedi kasabayı acil bir tecrit altına aldı ve gerginliğin daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla tüm ülkedeki 17 milyona varan vizonun itlaf edilmesini emretti.sınırların kapatılması çağrılarının ortasında, hem İngiltere hem de Almanya ülkeyi seyahat karantina listelerine ekledi.

Danimarka'da 17 milyon vizon, mutasyona uğramış virüs taşıdıkları için öldürülecek..Danimarka'nın bu kararı ülkedeki vizon üreticisi durumundaki çiftçileri sokaklara döktü.

Vizonlar

Danimarka, koronavirüsün yayılım hızını artırdıkları gerekçesiyle ülkede kürkleri için yetiştirilip öldürülen 17 milyondan fazla vizonun topluca öldürüleceğini açıkladı.

Danimarka, insanlarda vizonda gelişen bir koronavirüs türünün tespit edildiği Kuzey Jutland'da yedi kasabayı kilitledi.  Ayrıca ülke çapında yedi milyona kadar vizonun itlaf emrini verdi.  Danimarka'nın Naestvad kentinde resmedilenler

Konuya ilişkin ilk duyuru çarşamba günü Danimarka Çevre ve Gıda Bakanı Mogens Jensen'ten gelmiş ve Jensen, ülkede 41 çiftlikte yetiştirilen vizonların bazılarında Covid-19 tespit edildiğini ve 20 ayrı çiftliğin daha salgından etkilenmiş olabileceğini kaydederek risk almayacaklarını ve tüm vizonları itlaf edeceklerini açıklamıştı.

Danimarkalı yetkililer, Covid-19 antikorlarının suşa karşı 'daha az etkili' olduğunu ve bir aşının bulunmadan eski haline gelme riski oluşturduğunu söyledi.

Jensen'in "Odaklandığım kısım, vizon çiftliklerinin insanlar için enfeksiyon riski oluşturmamasıdır. Hükümet vizonların itlaf edilmesine karar verdi." şeklindeki açıklamasının ardından Cuma günü itibarı ile 201 çiftlikte virüsün vizonlardan insanlara bulaşabilecek mutasyona uğramış bir hali tespit edildi.

17 milyona kadar vizon itlaf edildi.  Hayvan hakları aktivistleri, birçok çiftlik yeniden açılamayabileceği için, hareketin Danimarka'daki vahşi kürk endüstrisini nihayet sona erdireceğini umduklarını söylediler.

"Aşı çalışmalarını olumsuz etkileyebilir"

Testler, virüsün kürk çiftliklerinde insanlardan vizonlara sıçradığında, hücreleri istila etmesine izin veren başak proteinlerinin hayvanları daha kolay enfekte etmek için mutasyona uğradığını ortaya çıkardı.Ancak virüs tekrar insanlara bulaştığında bu mutasyonu beraberinde taşıdı.
Danimarka'daki bilim adamları virüs bulaşan vizonların Covid-19 antikorlarını daha az etkili hale getirdiğini iddia etti.

Endişeyi tetikleyen Küme 5 suşu, Danimarka'da 12 kişide tespit edildi

Danimarka Sağlık Bakanı Magnus Heunicke mutasyona uğramış olan virüsün, bilinen normal hali kadar antikorlarca baskılanmadığını da açıkladı:

Hayvanlar katledilirken ülke genelinde boş vizon kafesleri gösterildi.  Ancak hayvan hakları aktivistleri, acımasız endüstriyi sona erdirmeye yardımcı olabileceğini söyleyerek bu hareketi ihtiyatla memnuniyetle karşıladılar

"Çalışmalar gösteriyor ki bu mutasyonlu versiyon yapılan aşı çalışmalarını olumsuz etkileyebiir. Bu nedenle ulusal bir çaba içine girmemiz kaçınılmaz."

Yukarıda, Jutland'ın güney kesiminde, Farre'de bir çiftlikte bir yığın halinde toplanmış vizonlar yatıyor.

Haziran ayından bu yana Danimarka'da 214 kişide beş farklı mutant vizon koronavirüs suşu tespit edildi. Danimarka Devlet Serum Enstitüsü tarafından yapılan analiz, bunlardan yalnızca birinin - Küme 5 olarak bilinir - antikorlara karşı daha az duyarlı olduğunu ortaya koydu.

Vizon çiftçilerine ait traktörler, toplu vizon itlafını protesto etmek için Jutland, Holstebro'da uzun kuyruklar oluşturdu ve tecrit emri verdi

Kilit altına alınan Kuzey Jutland'da yaşayan 11 kişide ve komşu Zelanda'da yaşayan bir kişide bulundu. Tespit edildiği beş çiftlikten sadece üçü enfeksiyonlu dört kişiyle bağlantılıydı, bu da türün toplumdaki insanlar arasında yayıldığını gösteriyor.

Çiftçinin traktörleri bir muhalefet gösterisi olarak yollarda uzun kuyruklar oluşturdu

İspanya'da da mayıs ayında, aynı sebeple 93 bin vizonun öldürülmüştü.

Danimarka, 1.500 çiftlikte barındırılan yaklaşık 17 milyon vizondan oluşan devasa bir itlaf işlemine başlamak üzere.  Resimde: Danimarka Veterinerlik ve Gıda İdaresi ve Danimarka Acil Durum Yönetim Ajansı çalışanları, Danimarka'nın Gjol kentinde koruyucu teçhizat takarak vizonları öldürmek için çalışıyor

It stops here': Danish mink farmer sees no future after mass cull

North Denmark in lockdown over mutated mink coronavirus fear

Doğal olarak, 2.500 kişiyi istihdam eden kürk endüstrisi hareket nedeniyle kargaşa içinde, ancak Danimarka hükümetinin çok az seçeneği olduğu görülüyor.  Stok resmi.

Güncellenme Tarihi : 7.11.2020 14:12

İLGİLİ HABERLER