Gündem
  • 12.10.2014 17:37

Danimarka'da Türkiye tepkisi

Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Dönmez: "Danimarka makamları, 8 Ekim'de Türk makamlarına başvurarak, bilgi istedi. O günden bugüne henüz bir cevap alamadıkları için benden yardımcı olmamı istediler"DANİMARKA'nın başkenti Kopenhag'da 05 Şubat 2013 tarihinde evinde saldırıya uğrayan Özgür Yazarlar Birliği Başkanı ve İslam karşıtı Lars Hedegar'a saldıran şahsın Türkiye'de serbest bırakıldığı iddiası Danimarka'da tepkilere yol açtı.

Saldırı günü yurt dışına kaçan, 2014 nisan ayında Atatürk Havalimanı'nda sahte pasaportla yakalandıktan sonra gözaltına alınan 26 yaşındaki Somali uyruklu Danimarka vatandaşının 49 Musul konsolosluğu çalışanlarına karşılık serbest bıraktığı kişilerden olduğu iddiasına siyasiler tepki gösterdi.

8 EKİMDE MÜRACAT ETTİLER
Danimarka Dışişlerine çağrılan Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez DHA'ya yaptığı açıklamada, şahsın serbest bırakılıp bırakılmadığı ve serbest bırakılan 100 IŞİD'li arasında olup olmadığı konusunda henüz bir bilgiye sahip olmadığını belirterek “Danimarka makamları, 8 Ekimde Ankara'da Türk makamlarına başvurarak, konuyla ilgili bilgi istedi. O günden bugüne henüz bir cevap alamadıkları için beni Dışişleri Bakanlığına çağırarak yardımcı olmamı istediler ben de Türk Dışişlerine durumu bildirdim. Dışişleri Bakanlığımız Adalet bakanlığımızdan bilgi istendiğini bildirdi. Bilgi gelir gelmez Danimarka makamlarına bilgi vereceğiz” dedi.

TÜRKİYE ZANLIYI SERBEST BIRAKTI İSE AFFEDİLEMEZ HATA İŞLEDİ
Sosyalist Halk Parti Sözcüsü Karina Lorentzen, "Türkiye, Lars Hedegar'ı öldürmeyi deneyen bir zanlı ve radikal dinciyi serbest bıraktı ise çok büyük hata işlemiştir. Sadece Danimarka'ya karşı değil, uluslararası topluma karşı böyle bir şahsı serbest bırakması affedilemez. Zanlı Suriye'de IŞİD'E katıldı ise endişe verici bir durum var demektir. Adalet Bakanını acil toplantıya çağırarak komisyona bilgi vermesini istedik" dedi.

TÜRKİYE HAKKINDA DAVA AÇMAK GEREKİR
Danimarka Halk Partisi Sözcüsü Peter Skaarup da, Türkiye'nin Danimarka ile yapmış olduğu anlaşmaları çiğnemesinin nedeninin araştırılmasını isteyerek "Suçlu bir şahsı yargılanmadan serbest bırakan Türkiye hakkında bir dava başlatmak gerekir" dedi.

İktidar Partisi Sosyal Demokratların sözcüsü Trine Bramsen, Türk makamlarının zanlıyı serbest bıraktığı doğrulanırsa, bunun çok derin yaptırımı olması gerektiğini belirterek, Danimarka Türkiye arasındaki ilişkilerle ilgili uyarı lambalarının yakıldığını söyledi.

Birlik Partili Nikola Vllumsen, Türkiye'nin Danimarka'ya çık hızlı bir şekilde cevap vermesi gerektiğini belirterek, Türkiye'nin tavrını skandal olarak yorumladı.

Ünsal TURAN / KOPENHAG (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:08

İLGİLİ HABERLER