Dünya
  • 29.11.2007 10:52

DANİMARKA'DAN KURAN-I KERİME BÜYÜK HAKARET HAZIRLIĞI

İslam karşıtı açıklamalarıyla tepki çeken aşırı sağcı Geert Wilders, Kuran’ı yerden yere vuran bir film çekme kararı alınca hükümet panikledi. İçişleri ve Adalet Bakanı ile gizli servis Wilders’i uyardı

Hollanda’nın en radikal politikacılarından biri olarak tanınan Geert Wilders yine yapacağını yaptı. 1998 yılında parlamentoya girdiğinden beri İslam karşıtı söylemleriyle tepki çeken aşırı sağcı Wilders, Kuran’ın “faşist” olduğunu ve “korkunç davranışları teşvik ettiğini” söyledikten sonra Kuran’la ilgili görüşlerini anlatan bir kısa film çekeceğini açıkladı. ANP haber ajansına konuşan Wilders “Amacım insanları rencide etmek değil. Ama rencide olurlursa bu onların problemi” dedi. Wilders ayrıca “Kuran, Hitler’in ’Kavgam’ kitabı gibi yasaklanmalı” yorumunu yaptı. On dakikalık filmin ocak ayında televizyonda yayınlanacağı açıklandı.

Danimarka gibi oluruz

Wilders’e hükümetin tepki göstermesi gecikmedi. Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen, Wilders’i bizzat ziyaret ederek film konusunda fikrini değiştirmek için ikna etmeye çalıştı. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre Verhagen toplantıda, böyle bir film çekmenin Wilders ve yakın çevresi için çok tehlikeli olacağını söyledi. Ayrıca filmin, Hollanda’nın yurtdışındaki çıkarlarını da olumsuz yönde etkileyeceğini hatırlattı. Savunma Bakanlığı da “Wilders’i vazgeçirmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi. İstihbarat Servisi ise “Bu film çekilirse, Danimarka’daki karikatür krizinden bile beteri yaşanabilir” diye konuştu.

Tehditler yüzünden 24 saat koruma altında

Geert Wilders’ın her hareketi olay oldu. Liberal Parti’yle anlaşamayınca 2004 yılında Özgürlük Partisi’ni kuran aşırı sağcı politikacı, son seçimlerde 150 sandalyeli parlamentoda 9 koltuk kazandı. Wilders’in tartışma yaratan bazı hareketleri şöyle:
* Müslümanlara çifte pasaport verilmemesini ve bu kişilerin derhal sınırdışı edilmesini önerdi.
* 2005 yılında Danimarka’da çıkan karikatür krizinin ardından, tüm dünyayı ayağa kaldıran Hz. Muhammed karikatürlerini kendi internet sitesinde yayınladı. Bu olayın ardından gelen ölüm tehditleri nedeniyle hâlâ 24 saat polis korumasında yaşıyor.
* Ağustos ayında gazetelerde yayınlanan açık mektubunda Kuran’ın cinayet ve tecavüzü teşvik ettiğini söyledi. Kuran’ın yasaklanmasını teklif etti. “Müslümanlar bu ülkede kalmak istiyorsa Kuran’ı yırtmak zorundalar” dedi.

2004’teki film olay yaratmıştı

2004 yılında politikacı Ayaan Hirsi Ali’nin yazdığı ve Theo van Gogh’un yönettiği “Submission” (Teslimiyet) isimli İslam karşıtı film büyük tepki çekmişti. Van Gogh, polis korumasında olmasına rağmen radikal İslamcı bir genç tarafından öldürülmüştü.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:27

İLGİLİ HABERLER