Gündem
  • 28.4.2022 20:41

Danıştay İstanbul sözleşmesinin iptal kararını bozdu!..

Danıştay'dan İstanbul Sözleşmesi kararı

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararına karşı açılan on dava bugün Danıştay'da görüldü. Davayı izlemek için salona girmek isteyen kadınlara polis müdahale etti. Danıştay Savcısı, fesih kararına ilişkin yürütmenin durdurulması ve kararın iptali yönünde görüşünü açıkladı ve 'İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı hukuka aykırı' dedi.

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Sözleşmesi’nden çekilmesi kararının iptali için Danıştay'da açılan dava bugün görüldü.

Danıştay savcısı, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının hukuka aykırı olduğunu belirtti, kararın iptal edilmesini talep etti. Heyet, kararını daha sonra yazılı bir şekilde açıklayacağını belirterek duruşmayı sonlandırdı.

Anadolu Platformu'dan İstanbul Sözleşmesi raporu: Eşcinsel birliktelikler  ve günah olarak tanımlanan eylemler meşrulaştırılıyor

Duruşma öncesinde kadınlara müdahale

Kadın örgütlerinin duruşmaya ‘güçlü katılım’ için günler öncesinden yaptığı çağrılarla İstanbul başta olmak üzere Ankara, Diyarbakır ve farklı illerden gelen çok sayıda kadın sabahın erken saatlerinde Danıştay önünde toplandı. Danıştay bahçesine arama noktaları kuruldu ve kadınlar arama noktalarından geçerek içeri girdi. Duruşma öncesi kadınlar ve avukatlar Danıştay’ın önünde basın açıklaması yaptı.

Kaos GL, BM'nin LGBTİ+ Hakları Raporunu Türkçeleştirdi - bianet

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) tarafından yapılan açıklamada, “Kendiniz üstün görenlerin hukukuna karşı, hukukun üstünlüğü ilkesine sahip çıkmak için Danıştay'dayız İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçemeyeceğiz” denildi.

KADEM, İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik eleştirilere 16 maddeyle yanıt verdi;  "Toplumsal Cinsiyet' eşcinsellik ya da cinsiyetsizleştirme değildir"

Basın açıklamasının ardından avukatlar başta olmak üzere kadın örgütleri ve sivil toplum kuruluşları, sırayla duruşmanın yapılacağı konferans salonuna alındı. 550 kişilik salon tamamen doldu. Duruşma salonuna alınmayan ve dışarda bekletilen kadınlara polis müdahale etti.

Ne olmuştu?

Türkiye, 2011'de sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olarak tarihe geçti, ardından 20 Mart 2021'de Cumhurbaşkanlığı kararı ile anlaşmadan çekildiğini açıkladı. Bu karar üzerine çok sayıda sivil, kurum ve kuruluş, yürütmenin durdurulması ve kararın iptali talebiyle Danıştay'da dava açtı..

Güncellenme Tarihi : 28.4.2022 20:53

İLGİLİ HABERLER