Gündem
  • 20.5.2006 11:58

DANIŞTAY SALDIRISININ ŞİFRELERİ ÇÖZÜLÜYOR

Danıştay 2. Daire'ye yönelik saldırıyla ilgili soruşturmada düğümler yavaş yavaş çözülüyor. Polis, saldırıyı düzenleyen avukat Alparslan Arslan'ın telefon görüşmelerinden Osman Yıldırım ve İsmail Sağır'dan sonra Ankara'ya birlikte geldiği dördüncü kişi olan Tekin İrşı'yı da gözaltına aldı.
Zanlıların Cumhuriyet gazetesine yönelik bombalı saldırının failleri olduğu bulguları da güçlenirken, eylemlerin talimatlarını kimin verdiği araştırılıyor.
Üçlünün "akıl hocası" olarak nitelendirilen, ordudan ihraç edilmiş emekli bir binbaşının ifadesine başvurulması da gündeme gelirken, Arslan'a, eylemden önce saldırıda ağır yaralanan 2. Daire Başkanı Mustafa Birden'in kişisel bilgilerini içeren bir mail gönderildiği anlaşıldı.

4 kişi geldiler
Alınan bilgilere göre, polisin Nevşehir'de yakaladığı Yıldırım'la, İstanbul'da yakalanan Sağır ve İrşı, pazartesi günü Arslan'la birlikte Ankara'ya geldiler. Ulus'ta bir otele yerleşen dörtlüden Yıldırım ve Arslan, beğenmediklerini belirterek otelden ayrıldı. Arslan, salı günü keşif yaptıktan sonra eylemi çarşamba gerçekleştirdi. Eylemin yapıldığı gün, 12.00 sıralarında Yıldırım, ablasının yaşadığı Nevşehir'e, Sağır ve İrşı da İstanbul'a kaçtı.

'Sadece yemek yedik'
Karslı olduğu öğrenilen Yıldırım'ın Nevşehir'e gittikten sonra hemşerisi Nusret Aras'ı arayarak buluştuğu, Aras'ın da bu nedenle gözaltına alındığı bildirildi.
İlk ifadesinde Ankara'ya pazartesi günü geldiğini kabul eden Yıldırım, kardeşini öldürme, yaralama, gasp gibi suçlardan sabıkalı olduğunu, Arslan'ın da avukatlığını yaptığını söyledi. Ancak polis, Arslan'ın Yıldırım'ın davalarına girdiğine yönelik bir bilgiye rastlamadı.
Susma hakkını kullanmaktan vazgeçen Yıldırım, tesadüfen Ankara'da olduğunu öğrendiği Arslan'la, Altındağ'da yemek yemeleri dışında, olayla bir ilgisinin bulunmadığını savundu. Yakalandığında üzerinden 4 bin YTL çıkan Yıldırım'ın "Kimseye kendimi inandıramıyorum" dediği kaydedildi. Yıldırım'ın, Akın Birdal suikastının sanığı Semih Tufan Gülaltay ya da bir adamıyla cezaevinden arkadaş olduğu da belirlendi.

İstanbul'dan bilgi aldı
Salı günü Danıştay'a giden, ancak 2. Daire Başkanı Birden'in odasına giremeyen Arslan'ın İstanbul'daki Orhan Kadı adlı bir arkadaşından Birden'in ev adresi, telefonu gibi kişisel bilgilerini elektronik posta yoluyla istediği, kendisine aynı gün aynı yolla yanıt geldiği de ortaya çıktı. Yakalandığında, üzerinden 600 YTL, kredi kartları ve iki telefon hattı çıkan Arslan'ın İstanbul'da sürekli görüştüğü, bağlantılarını kurduğu tahmin edilen farklı bir ismin de arandığı öğrenildi.

"Akıl hocası" aranıyor
Yıldırım'ın asker arkadaşı Saim Özmen, zaman zaman para istediği cezaevi arkadaşı Sinan Berberoğlu da gözaltına alındı. Arslan'ın Orhan adlı avukat arkadaşı ile Ankara'da oturan arkadaşı Avukat Tarkan Toper'in de ifadelerine başvuruldu.
Polisin, 1982'de TSK'dan ihraç edilen emekli Binbaşı Muzaffer Tekin'in de ifadesine başvurabileceği öğrenildi. Tekin'in, Yıldırım ve Arslan'ın 'ağabeyi' konumunda olduğu iddia edildi. Arslan ve Yıldırım'ı kimin bir araya getirdiğini araştıran polis, İstanbul'a üç kişinin daha gözaltına alınması talimatı gönderdi.

Emekli binbaşı kayıp
Emekli Binbaşı Muzaffer Tekin'in olay günü eşiyle evinden ayrıldığı ve bir daha görülmediği öğrenildi. Kadıköy Dumlupınar Mahallesi'nde oturan M.T.'nin komşuları, emekli binbaşının ayrılırken kendilerine "Çanakkale gezisine gidiyoruz" dediğini, saldırıdan sonra da kendisini bir daha görmediklerini belirttiler.
Arslan, Yıldırım ve Sağır'ın Cumhuriyet gazetesine el bombası atan kişiler olduklarına yönelik bulgular da güçlendi. Üçlünün, Cumhuriyet gazetesine yönelik eylemlerinin bekledikleri kadar ses getirmemesi üzerine Danıştay'a yöneldikleri sanılıyor.
Yıldırım'ın bombaları ve Kuzey Irak'tan gelen Glock marka silahları İstanbul'da Mardinli bir kişiden aldığı da iddia edildi.
MİT'in de dahil olduğu soruşturmada dün Birden'in sekreterine Arslan'ın fotoğrafları gösterildi. Sekreter, saldırıyı Arslan'ın düzenlediğini teşhis etti.

YÖK'e baskın iddiası
ANKA Ajansı, Arslan, Yıldırım ve Sağır'ın, Danıştay'daki eylemden sonra YÖK'e giderek buraya da silahlı baskın düzenlemeyi planladıklarını öne sürdü, ancak bu iddia emniyet tarafından doğrulanmadı.
İsmail Sağır'ın ağabeyi Halil Sağır, "Kardeşimin olayla ne ilgisi var, anlayamadık. O içkici, hırsızlıktan sabıkalı biri. Ne bir dinle, ne de örgütle ilgisi yok" diye konuştu.

Arslan kadrolu eylemci

<ı>ERDAL KILINÇ, GÜLAY FIRAT İstanbul
Arslan'la birlikte Cumhuriyet gazetesine bombalı saldırılara katıldıkları belirlenen 3 kişi İstanbul'da dün gece geç saatlerde düzenlenen operasyonla yakalandı. Bu kişiler, Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekibine teslim edildi. Arslan'ın bilgisayarının ve telefon görüşmelerinin özel bir ekip tarafından incelendiği bildirildi.
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Danıştay 2. Daire üyeleri ile Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılarla ilgili Ankara ve İstanbul emniyet müdürlüklerinin çok iyi bir çalışmayla olayları çözdüğünü belirterek, "Faili meçhul olayımız kalmamıştır" dedi.

Yumurtalı saldırı
Avukat Arslan'ın karıştığı eylemleri belirlemek amacıyla çeşitli gösterilerde çekilen görüntüler incelemeye alındı. Arslan'ın, 3 Aralık 2005'te Göztepe Parkı'na cami yapılması girişimine karşı düzenlenen protesto eylemini provoke etmeye çalışan grupta yer aldığı tespit edildi. Bilgi Üniversitesi'ndeki Ermeni konferansının Erdal İnönü ve Cengiz Çandar'ın da aralarında bulunduğu bazı katılımcılarına yumurta ve domatesle saldıran grupta yer aldığı belirlendi.
Arslan'ın, Marmara Üniversitesi'nde oruç tutmayan öğrencilere satırla saldırı olayında da yer aldığı iddia edildi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:20

İLGİLİ HABERLER