Gündem
  • 22.5.2013 19:43

Darbeye eksik teşebbüs'ten 12 yıl yedi

Gerekçeli kararda Rahtuvan’ın, "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek" suçunun sabit olduğu, suçun işleniş biçimi, işlendiği yer ve zaman, suç konusunun önemi de dikkate alınarak 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verildiği belirtildi.

“Balyoz Planı” davasında savunması alınmadığı için dosyası ayrılan tutuklu sanık Albay Ahmet Gökhan Rahtuvan, ‘darbeye eksik teşebbüs’ suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezası almıştı. Bu davanın yürütüldüğü 10. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararını bugün yazılı olarak açıkladı. 333 sayfalık gerekçeli kararda sanık bilgileri, iddianamenin özeti, mütalaa, sanık savunması, suçlama ve delillerin yer aldığı özete yer verildi. Gerekçeli kararda yer alan ‘Sanığın Hukuki Durumunun Değerlendirilmesi’ kısmında, sanık Albay Ahmet Gökhan Rahtuvan’ın ‘Ankara bölgesi müzahir subay ve astsubay listesi’ başlıklı belgede isminin geçtiği belirtildi. Ayrıca Ege’de bulunan ada ve adacıklar ile ilgili yapılacak eylem planlarını organize ve icra etmek üzere oluşturulan ‘Cemal Alt Çalışma Grubu’ içinde yer alarak grupla toplantılar düzenlediği kaydedildi. Sanık Albay Ahmet Gökhan Rahtuvan’ın ferdi olarak grup içinde verilen görevlerle ilgili çalışmalarda bulunduğu ifade edilen gerekçeli kararda, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs ettiği” iddialarıyla hapis cezası isteminin talep edildiği yazıldı. Gerekçeli kararda Rahtuvan’ın, "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek " suçunun sabit olduğu, suçun işleniş biçimi, işlendiği yer ve zaman, suç konusunun önemi de dikkate alınarak 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verildiği vurgulandı. Gerekçeli kararda, 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken’in, "Sanıkla aynı konumdaki sanıklara aynı gerekçeyle daha önceki kararda hükmolunan ceza miktarına göre sanık hakkında tayin edilen cezanın 16 yıl hapis cezası olarak belirlenmesi gerektiği düşüncesi ile sayı çoğunluğun eksik teşebbüse dayalı indirimle cezanın 15 yıl olarak belirlenmesi yönündeki düşüncelerine katılmıyorum" şeklindeki muhalefet şerhi de yer aldı. Gerekçeli kararda sanık Ahmet Gökhan Rahtuvan ile ilgili olarak bazı suçlamalara ve delillere de yer verildi. Gerekçeli kararda belirtilen suçlamalar ve deliller şöyle:

"M. Nuri Alacalı adına imzaya açılan Ankara Bölgesi Müzahir Subay ve Astsubay Listesi başlıklı belgenin 31. sırasında isminin geçtiği, görev bölümü başlıklı 3 sayfalık, Dz. Kur. Kd. Alb. Cem Gürdeniz adına imzaya açılmış belgede de çalışma gruplarının oluşturulduğu, bu kapsamda Özden Örnek’in başkanlığındaki gruptan M. Aydın Gürül ve Cem Gürdeniz’in yer aldığı amirallere ait hassas listenin oluşturulması ile görevlendirildikleri, Lütfü Sancar’ın başkanlığındaki grupta Turgay Erdağ, Taylan Çakır, Ayhan Gedik ve Ali Tatar’ın yer aldığı Deniz Harp Okulu Müzahir Öğrenci Listesi’nin oluşturulması ile Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı bağlılarında görevli müzahir personel listesinin oluşturulmasıyla görevlendirildikleri, A. Feyyaz Öğütçü’nün başkanlığındaki grupta Ahmet Türkmen, M. Fatih Ilğar, sanık Ahmet Gökhan Rahtuvan ve Cem Aziz Çakmak’ın yer aldığı, ülke genelinde milli mutabakatın oluşturulması amacıyla gerekli eylem planlarının hazırlanması, müzahir personelden öncelikli ve özellikli personel listesinin hazırlanması ile görevlendirildikleri sonucuna varılmıştır."

Rahtuvan ile ilgili diğer deliller ve suçlamaların da yer aldığı gerekçeli kararda, "Sanık Ahmet Gökhan Rahtuvan’ın Suga Harekat Planı kapsamında faaliyet göstermek suretiyle haklarında daha önce mahkumiyet kararı verilen sanıklarla birlikte atılı suça iştirak ettiği sonucuna varılmış, delillerin değerlendirilmesi bölümünde anlatılan gerekçeler ve belgeler karşısında savunmasına itibar edilmemiştir" ifadeleri yer aldı.

(İHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:07

İLGİLİ HABERLER