Gündem
  • 18.10.2005 04:14

DAUM: 'NE İSVİÇRE NE DE ALMANYA TÜRKİYE'YE AHLAK DERSİ VERMEYE KALKIŞMASIN...'

Fenerbahçe Teknik Direktörü Daum, ‘İsviçre’nin Nazi altınları konusunda nasıl davrandığına bakarsak, ne İsviçre ne de Almanya Türkiye’ye ahlak dersi vermeye kalkmasın’ dedi. Daum, Türkiye’nin tarihiyle yüzleşecek kadar güçlü olduğunu söyledi.

GERÇEK bir Türk dostu olan Fenerbahçe Teknik Direktörü Christoph Daum, İsviçre’nin ‘Tagesanzeiger’ gazetesine verdiği demeçte ülkemizin AB üyeliğini ve Ermeni meselesini yorumladı. Daum, Ermeni sorunuyla ilgili soruya şu yanıtı verdi:

‘İsviçre’nin Nazi altınları konusunda nasıl davrandığına bakarsak veya öteki ülkelerin bu gibi konularda nasıl hareket ettiğini göz önünde bulundurursak, o zaman ne İsviçre ne de Almanya Türkiye’ye ahlak dersi vermeye kalkışmasın. Türkiye’nin çalışacağı bazı konular olsa bile, son zamanlarda büyük reformlar gerçekleştirdi ve ben Türkiye’nin tarihinin bazı yanlarıyla yüzleşecek kadar güçlü olduğuna inanıyorum.’

YANLIŞ TANINIYOR

Daum gazetenin, ‘Siz Almansınız ama Türkiye’den konuşurken ‘biz’ diyorsunuz. Bunu nasıl anlamalıyız?’ sorusuna, ‘Ben 6 yılı aşkın süredir Türkiye’deyim. Bu ülke kalbimde taht kurdu, ikinci vatanım oldu’ karşılığını verdi. Daum, Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlaması için çok şey yaptığını söyledi. Alman teknik direktör, ‘Türkiye’nin AB üyeliği için neler yaptınız?’ sorusu üzerine de şunları söyledi:

‘Ülkemdeki gazetelere demeçler vererek, Türkiye’nin Avrupa için çok önemli olduğunu anlattım. Avrupa’da Türkiye konusunda, bugünkü modern Türkiye ile hiç ilgisi olmayan yanlış bir şarklı imajı var. Ben bu yanlışları düzeltmeye çalışıyorum. Türkiye’de farklı din ve etnik gruplara mensup insanlar birlikte güzel şeyler yapıyor. Türkiye’nin AB üyeliği dünya barışına önemli katkıda bulunur.’

Nazi altınları meselesi neydi

NAZİ altınları, Hitler döneminde soykırıma uğrayan Yahudilere ait 6 ton altından elde edilen paranın İsviçre bankalarına transferini içeriyor. Bu hesapların varlığı, 1997 yılında İsviçre ‘Union Bank’taki hesapların imhası sırasında ortaya çıktı. ABD’deki Musevi örgütleri ve ‘Dünya Yahudi Kongresi’nin ve Özellikle ABD hükümetinin bastırması sonucu bir araştırma komisyonu kuruldu. Altınların dağıldığı ülkeler arasında Türkiye’nin de adı geçti. Türkiye, Nazi altınlarıyla ilgili soruşturmada aklanırken İsviçre bankaları, Yahudi toplumuna 1 milyar 250 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

/Celal Özcan - Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:52

İLGİLİ HABERLER