Gündem
  • 28.8.2009 19:18

DAVUTOĞLU: BALKANLAR'IN İSTİKRARI İÇİN ÇABALIYORUZ

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Balkanlar'ın geçmişteki acı hatıraları bir kenara bırakarak gerçek anlamda istikrar, güvenlik ve refah alanı haline gelmesi için çabaladıklarını ifade ederek, "Kosova'yı da bu istikrar, güvenlik ve refah alanının en önemli unsurlarından biri olarak görüyoruz. Bunun için de Türkiye Kosova'nın istikrara kavuşması için her türlü çabayı gösterecektir" diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Kosova Dışişleri Bakanı İskender Hüseyni ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Davutoğlu, Türkiye'de yaşayan Kosova kökenli vatandaşların sayısının belki de Kosova'da yaşayan Kosovalı'dan daha fazla olabileceğini kaydetti.
"Tarihi bağlarla bağlı olduğumuz Kosova'dan yapılan bu ziyaret bizim için büyük şereftir" diyen Davutoğlu, bu ziyaretin tarihi önemi olduğunu, çünkü bunun Kosova'nın bağımsızlığından sonra bu ülkeden Türkiye'ye yapılan ilk dışişleri bakanı ziyareti olması dolayısıyla büyük önem taşıdığını söyledi.
İki ülke dışişleri bakanlıklarının bundan sonra çok daha yakın bir işbirliği içerisinde olmasını kararlaştırdıklarını söyleyen Davutoğlu, Kosova Dışişleri Bakanlığının yapılandırılması anlamında diplomatik eğitim başta olmak üzere her türlü eğitimi ve uzman yardımını yapabileceklerini, iki ülke bakanlıklarının bu alanda çalışma yapacağını söyledi.
Türkiye'nin Kosova'nın devlet yapısının inşasında askeri, teknik yardım, polis eğitimi, üniversiteler arası ilişkiler, TİKA'nın Kosova'daki faaliyetleri gibi alanlarda çalışmalar yürüttüğünü anlatan Davutoğlu, siyasal ilişkiler alanında Türkiye ile Kosova arasında son derece iyi bir ilişkinin varlığına dikkat çekerek, iki ülke arasında cumhurbaşkanı ve başbakan düzeyinde de yakın görüşmelerin devam ettiğini belirtti.
"Kosova'daki birçok altyapı çalışmalarında Türk firmalarının yer alması için çalışmalarımız var" diyen Davutoğlu, ekonomik alanda iki ülke arasındaki ilişkilerin gittikçe güçlendiğini bildirdi.
Davutoğlu, "Türkiye, Kosova'nın 4. büyük ticaret ortağı ve bunu daha da geliştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Karşılıklı olarak bu ilişkileri artırmak için vize muafiyeti çalışmamız var" dedi.
Davutoğlu, ayrıca Ortadoğu Teknik Üniversitesinin Kosova'da bir üniversite açma çalışması olduğunu ve bunun da iki ülke arasında üniversiteler bağlamındaki ilişkileri geliştireceğini bildirdi.
Kosova Dışişleri Bakanı Hüseyni ise Davutoğlu ile bölgesel ve her iki ülkeyi ilgilendiren konularda görüştüklerini belirterek, Kosova devletinin ve halkının Türkiye'ye derin teşekkürlerini iletmek istediklerini söyledi. Türkiye'nin Kosova halkına savaştan sonra ve bağımsızlığın ilanından sonra en zor zamanlarında destek olduğunu ifade eden Hüseyni, "Türkiye'nin gösterdiği bu ilgi nedeniyle Kosova halkı Türk halkına minnettardır" dedi.
Hüseyni, Türkiye'den yatırımcıları Kosova'ya davet ederek, Kosova'da kendilerine her türlü kolaylığın sağlanacağını kaydetti

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:29

İLGİLİ HABERLER