Gündem
  • 31.8.2011 21:19

DAVUTOĞLU ROMANYALI DİPLOMATLARA KONUŞTU

BÜKREŞ (A.A) - Bakan Davutoğlu, Romanya'nın büyükelçilerini bir araya getiren Diplomasi Akademisi'nde yaptığı konuşmada, Türk dış politikasının ilkeleri ile komşularla sıfır sorun politikası hakkında bilgi verdi.
Türkiye'nin, batısındaki ülkelerin içinde bulunduğu ekonomik kriz ile doğusundaki ülkelerin yaşadığı siyasi kriz arasında bir konumda bulunduğuna işaret eden Davutoğlu, bu hususun kendilerinin dinamik olmak ve her an pek çok konu ile ilgilenmek durumunda bıraktığını kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşmesinde bu hususa dikkat çektiğini anlatan Davutoğlu, küresel güç olmasına rağmen ABD'nin bile bu kadar çok sayıda konu ile aynı anda ilgilenmek durumunda kalmadığını ifade etti.
2006 yaz aylarında Lübnan ile ilgili bir kriz çıktığını, 2007'de İsrail'in Suriye'ye saldırdığını, 2008'de cumhurbaşkanı ve başbakan da dahil olmak üzere çoğu kişi tatilde iken Gürcistan krizinin patlak verdiğini hatırlatan Davutoğlu, Türkiye olarak bu konulardan ya da bölgelerden hiçbirini dışlayamayacaklarını belirterek ''Dışarıda dinamik, değişken bir dünya var ve biz Türkiye olarak ya bunun kurbanı olacağız ya da yön vereni'' diye konuştu.

-Esad'a soru-

Türkiye'nin doğusu ile batısındaki krizlere rağmen işleyen demokrasisi, giderek artan ekonomik gücü ve istikrarı ile örnek bir tablo sergilediğini dile getiren Bakan Davutoğlu, AK Parti hükümetinin son seçimlerden zaferle çıktığını hatırlattı ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile yaptığı son 6 görüşmede Esad'a kendi zaferlerini anımsatarak, ''Demokratik bir seçimde yüzde 50 oy alarak iktidara gelmek mi daha iyi, yoksa otokratik bir yönetim olarak yüzde 99 almak mı?'' diye sorduğunu kaydetti.
Libya ve Somali'ye Türkiye tarafından yapılan yardımlara da değinen Davutoğlu, Türkiye'nin yükselen bir donör ülke olduğunu söyledi.
Davutoğlu komşularla sıfır sorun politikasının temel ilkeleri hakkında da bilgi vererek, kimseyi düşman olarak görmediklerini, Türkiye için dostlar ve potansiyel dostlar olmak üzere iki kategori ülke olduğunu bildirdi. Bu politikayı ilk dile getirdiğinde kendisi için ütopik bir danışman dediklerini, hala da buna benzer yorumların yapılmakta olduğunu belirten Davutoğlu, sıfır sorun politikasının her şeyin tolere edileceği anlamına gelmediğini, Mavi Marmara saldırısında olduğu gibi uluslararası hukuka saygı göstermeyen İsrail gibi ülkelerin tolere edilemeyeceğini kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 14:25

İLGİLİ HABERLER