Gündem
  • 12.6.2014 21:16

Davutoğlu, 'Vatandaşlarımızı salimen getireceğiz'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlenen baskında rehin alınanların daha güvenli bir noktada olduklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Dışişleri Bakanlığı'nda basın mensuplarına Musul'daki rehinelerle ilgili son durumu değerlendirdi. Konuyla ilgili bugün siyasi parti temsilcilerine bilgi verdiğini belirtirken şöyle konuştu:

"Bu sabah sayın Başbakanımızla bir değerlendirme toplantısı daha yaptık. Sayın Başbakanımızla yaptığımız değerlendirmede , bugün kamuoyunu bilgi anlamında karşılamak hemde siyasi partileri bilgilendirmenin faydalı olacağı kanaatine vardık. Bu mesel her hangi bir siyasi ihtilaf konusu değildir. Türkiye'nin hem aili menfaatleri açısından, en önemliside şu anda Musul'da bulunan dışişleri mensuplarımız ve diğer mensuplarımız, toplam 9 vatandaşımız için hayati bir durumdur. Siyasi ihtilaflar ve görüş ayrılıkları molabilir ama böylesine önemli bir konuda hepimizin ulusal birlik bilinci ve vatandaşlarımız can güvenliği açısında olayları değerlendirmesi önemli.
Burada bugün bir kez daha ziyaret ettiğim genel başkanlara ve Milliyetçi Hareket Partisi'nde bir toplantı olduğu için Sayın Devlet Bahçeli, genel başkan yardımcısını gönderdiler. Bütün siyasi parti temsilcilerine, özellikle de grup başkan vekillerine teşekkür ediyorum, anlayışları ve kısa bir süre içinde bu görüşmeleri yapabildikleri için. Çünkü son derece hassas bir süreç işliyor. Kamuoyunda bu tür hassas konularda detaylara girmek doğru olmayabilir. O bakımdan dikkat ederseniz, bütün açıklamalarımız son derece dikkatle ve özenle yapıldı. O bakımdan doğrudan genel başkanları bilgilendirmek sureti ile mecliste bulunan bütün siyasi partilerimizin konuya vakıf olamasıda bizim şimdiye kadar sürdürdüğümüz bir tutumun gereğidir. O bakımdan sayın lilderleri ve siyasi partileri doğrudan bilgilendirmek, bütün detaylarıyla, Sayın Başbakanımızın talimatı, Bizim bildiğimiz bütün detayları, siyasi parti başkanlarına ve yetkililerine katarın. Bu mesele siyasi bir konunun ötesinde bir meseledir. Hem ulusal itibarlar bağlamında, hemde can güvenlikleri bağlamında. Ben şunu açık bir şekilde belitmek isterim elimizdeki bütün bilgileri ve olayın gelişim seyrini ve Irak'ta ki siyasi konjetürlerin değişimini bütün detayları ile muhattapları ile bugün paylaştım."

DAHA ÖNCE DE ZOR DURUMDA OLAN VATANDAŞLARIMIZI ÜLKEMİZE SAĞ SALİM GETİRDİK
Daha önce de benzer durumlarda vatandaşların Türkiye'ye sağlıklı bir şekilde getirildiğini ifade eden Davutoğlu şunları söyledi:
"Çok önemli kritik bir konu. Ancak daha öncede hatırlayacaksınız, benzer kritik durumlarda yürüttüğümüz kriz yönetimi ile zor durumda olan vatandaşlarımızı ülkemize sağ salim getirme imkanına kavuşmuştuk. Son yılllarda özellikle çevre ülkelerde ve çevre bölgelerde kamu düzeni ve güvenlik şartları o kadar kötüleşti ki bu tür olaylar sadece Türkiye Cumhuriyeti olarak biz değil bir çok ülke karşı akrşıya kalıyor, diplomatik misyonda benzer durumalar yaşanıyor. Ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti bütün kurumlarıyla şimdiye kadar vatandaşlarını can güvenliğini sağlamak için tedbirler almıştır. Bu tür durumlarda da vatandaşlarımızı sağlimen evlerine döndürmemize herkes şahittir."

SAĞLIKLARI İLE İLGİLİ BİR OLUMSUZLUK YOK.
Ahmet Davutoğlu, koskolosluk görevlilerinin sağlık durumlarında bir olumsuzluk olmadığını belirterek şöyle konuştu:
"Önümüzde hem kritik hem dinamik bir süreç vardır. Bir taraftan bu bilgilendirmeleri yaparken, diğer taraftan da şu anda Musul'da bulunan kardeşlerimizin her biri bizim için büyük değer taşımaktadır. Ben olaydan bir gece önce başkonsolosumuz'a ve orada ki bütün çalkışanlarımıza hitap ettim. Onların her birinin can güvenliği bizim için altın değerindedir, hayati önem taşır. Dolayısıyla yaptığımız yorumların, açıklamaların onların üzerinde yapacağı etkiyi hepimizin görmesi lazım. Tabi her zaman meclisi bilgilendireceğiz önümüzde ki dönemdede, görüşmeler yapılacak. Şu anda en önemli husus salimen bu vatandaşlarımızın ailelerine kavuşmalarıdır. Ben başkonsolosumuzun eşi ile de konuştum. Yoldayken başabakan yardımcımızda kendileri ile konuştu ve ayrıca bütün ailelerle tek tek görüşüldü. Hepsine şu an ki durum ile ilgili bilgiler aktarıldı. Şu anda elhamdürillah sağlıkları ile ilgili ve durumları ile ilgili her hangi bir olumsuzluk yok. Temalarımız bütün birimlerimin gayretleri ile sürüyor. Yoğun bir çalışma içindeyiz. Tabi gönlümüz, bu mübarek Berat gecesinde onların ailelerinin yanında olmasıydı. Onlarında, ailelerininde, bütün milletimizinde Berat Kandili'nin tebrik ediyorum. Dualarımızın onlarla birliktedir. Bütün dünyada ki zor şartlarda ki gönüldaşlarımıla olduğu gibi gönüllerimiz, fikirlerimiz, son 4 günde neredeyse uykusuz geçecen bütün birimlerimiz açısında söylüyorum. Gecelerimi ve sihinlerimiz hep onlarla birlikte."

BİZDEN GELEN HABERLERE İTİBAR EDİN
Kendilerinden gelecek haberlere itibar edilmesini gerektiğine dikkat çeken Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnşallah güzel ve hayırlı bir haberi en kısa zamanda alabilmek için gayretlerimizi sürdüreceğiz. Her hangi bir gelişme olduğunda bütün kamu oyumuzu bilgilendireceğiz ama bütün kamuoyumuzdan temel talebimiz Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne güvensinler. Her hangi bir vatandaşımıza, her hangi bir yerde benzer bir durum söz konusu olduğu gibi de kurduğumuz kriz masasında bütün birimlerimizle 24 saat çalışıyoruz. Bu kardeşlerimiz, bu vatandaşlarımız, bu memurlarımız ülkelerine dönene kadar da bu gayretimiz sürecek. Bundan herkes emin olsun. Soğuk kanlılıkla ve gönüllerimizde onlarla birlikte olarak bu süreci birlikte takip edelim. Şu veya bu şekilde çıkan haberler, yorumlar konusunda herkes dikkatli olmalıdır, müteyazkkuz olmalıdır. Bizden bir haber geldiğinde paylaşırız ona itibar edilmelidir."

DÜNE GÖRE DAHA GÜVENLİ BİR NOKTADALAR
Davutoğlu bir gazetecinin, "Düne göre daha güvenli bir noktadalar diyebilir miyiz" sorusuna, "Evet diyebiliriz" dedi.
Gülseli KENARLI / ANKARA, (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:15

İLGİLİ HABERLER