Gündem
  • 13.9.2013 12:58

Davutoğlu'ndan 'Suriye' açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de 'sadece kimyasal silahların devrine dayalı bir çözümün kesin ve mutlak bir çözüm olarak görülmesinin' barış getirmeyeceğine dikkat çekerek, "Barışı getirecek olan, Suriye rejiminin bu saldırılarını durdurmasına yönelik adım atılmasıdır" dedi.
'Suriye'nin elindeki kimyasal silahları teslim etmesine' ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, "Türkiye kimyasal ve kitle imha silahları konusunda bütün uluslararası konvansiyonlara ve sözleşmelere taraftır ve bu konuda en titiz uygulamaları yapan ülkelerden birisidir. Kimyasal silahların yasaklanması örgütünün başında da bir Türk diplomatımız vardır. Dünyanın her yerinde biz sadece kimyasal ve biyolojik silahların değil nükleer silahların da kaldırılması için kampanya yürütmekte olan bir ülkeyiz. Sayın Üzümcü bu örgütün başına geldiğinde de ülkemizde Suriye, İsrail ve Mısır gibi bu örgüte üye olmamış yani bu örgütün faaliyetlerine katılmamış ülkelerin katılması için neler yapılması gerektiğini de konuştuk. Çok açık ve net söylüyorum, kimyasal silah bir insanlık suçudur. Kim buna ulaşmışsa, temin etmişse insanlık suçu işler. Çünkü en sert uluslararası müdahale neyse ona da muhatap olur. Türkiye'nin bırakın herhangi bir şekilde tedariki konusunda yardımcı olması gibi bir hususu, böyle bir tedarike müsamaha edilmesine de rızası yoktur" dedi.
Türkiye'nin tutumunun net ve açık olduğunu anlatan Davutoğlu, kimyasal silah kullanımı, tedariki ve projesinin insanlık suçu olduğunu bildirdi. Davutoğlu, Türkiye açısından bu net tutumun her taraf için geçerli olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Bir damla kimyasal silah bile yeryüzünden kalkacaksa bunu biz destekleriz" şeklinde konuştu.
Sadece kimyasal silahların devrine dayalı bir çözümün kesin ve mutlak bir çözüm olarak görülmesinin barış getirmeyeceğine dikkat çeken Davutoğlu, "Barışı getirecek olan Suriye rejiminin bu saldırılarını durdurmasına yönelik adım atılmasıdır. Türkiye hiçbir zaman bölgemizde dış bir askeri müdahaleye davetiye çıkarmadı. Hiçbir zaman savaş çağrısı yapmadı, fakat uluslararası bu konuda adım atmaya çağırdık ve bu konuda kararlı adım atılmadıkça nasıl büyük mezalimler olduğunu da geçmişte gördük" ifadelerini kullandı.
Davutoğlu, "Şu ana kadar savaşın durdurulmuş olmamasının bedelini Suriye halkı ve komşu ülkeler ödedi, 'artık yeter' diyoruz. Ne yapacaksınız yapın ve Birleşmiş Milletler olarak bu savaşı durdurun. Durdurulması, rejimin yaptığı zulmün durdurulması anlamına gelir. Bizim tutumumuz net ve açıktır. Kozmetik ve diğer kavramsal şeylere girmek istemiyorum. Artık bu savaş durdurulmalıdır ve can kaybına yol açan büyük insanlık suçları uluslararası hukuk nezdinde gerekli müeyyideye tabi tutulmalıdır."

LÜBNAN'DA KAÇIRILAN PİLOTLAR
'Lübnan'da kaçırılan pilotların son durumuna' ilişkin değerlendirmede bulunan Davutoğlu, "Çok sessiz sakin ama emin olun dakika dakika takip ettiğimiz bir süreç işliyor. Burada önemli olan, pilotlarımızın sağ salim ailelerine ve vatanımıza kavuşmalıdır. Bunun için bütün birimlerimiz her türlü çalışmayı yapıyorlar. Bunun için çalışıyoruz" dedi. 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:05

İLGİLİ HABERLER