Gündem
  • 16.9.2014 17:43

Davutoğlu'nden Kıbrıs'ta IŞİD açıklaması

  Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk yurt dışı ziyaretini bugün KKTC’ye gerçekleştiriyor. Günübirlik ziyaret için saat 10.30’da KKTC’ye gelen Davutoğlu, Ercan Havaalanı’nda resmi törenle karşılandı.Törenin ardından Davutoğlu, Dr. Fazıl Küçük ve 11.10’da Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın kabirlerini ziyaret etti. Ziyaretlerin ardından Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından kabul edildi. İki lider basına bir süre görüntü verdikten sonra baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Davutoğlu, onuruna verilen yemeğin ardından Eroğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi.

KKTC TÜM KURUMLARI İLE AYAKTA OLAN BİR DEVLETTİR
Toplantıda konuşan Eroğlu, “İlk ziyareti KKTC’ye yaparak, gereken mesajı tüm dünyaya vermiş oluyorsunuz. KKTC tüm kurumları ile ayakta olan bir devlettir. KKTC halkı hep barış ve uzlaşmadan yana olmuştur. 11 Şubat’ta açıklanan ve sizin de desteklediğiniz ortak deklarasyon bizimi yapıcı tutumuzu bir kez daha ortaya koymuştur. Siz Kıbrıs sorununu bilen ve yakından takip eden bir kardeşimizsiniz. Beklentimiz Rum komşularımızın Kıbrıs konusunda anlaşma noktasına gelmeleridir. Haklı olmamıza ve barışçı hareketlerimize rağmen hala ambargolar altında bulunmamız haksızlıktır. Medeni dünyaya yakışmamaktadır” dedi.

ANAVATANDAN YAVRU VATANA ENGEL TANIMAYIZ
Davutoğlu, “Bu ziyaretimizin 3 ana boyutu var. Birincisi TBMM’den aldığımız güvenoyu sonrası ilk ziyaretimiz burayadır. Anlamı kim ne derse desin Türkiye KKTC’yi devlet olarak tanımaktadır. İkinci boyutu, KKTC’nin esenliği ve güvenliği için Türkiye’nin bağlılık ve taahhüdünü adaya getirmektir. Anavatandan yavru vatana engel tanımayız, Anadolu’nun suyunu yavru vatana getiririz. Kimse buna engel olamaz.
Üçüncüsü müzakere sürecidir. Türkiye ve KKTC her zaman iyi niyetini gösterdi. İstedik ki Kıbrıs barış adası olsun. Doğu Akdeniz’e barış gelsin. Biz ne kadar güçlü bir irade kullandıysak maalesef karşılık görmedi. Şimdi harekete geçme zamanı. Bu akşamki görüşmede güzel bir başlangıç yapma fırsatı var. Müzakerelerin gecikmesi zaman kaybıdır. Rum kesimindeki Ulusal Konsey yapısı karar alınmasını güçleştiriyor. Gelin barışa katkı sağlayalım, bu iyi bir örnek olsun. Eğer yapılamayacaksa da gelin ambargoları kaldıralım. KKTC’ye uygulanan ambargoların hiçbir insani, akli yanı yoktur. Türkiye kim ne derse desin KKTC’nin yayındadır. Anadolu’dan Kıbrıs’a sadece dostluk, barış ve huzur gelir. Mesajımız budur” dedi.

SORU – CEVAP
Açıklamaların ardından soru cevap kısmına geçildi. Bir muhabirin “Su gibi, doğalgazın da getirilmesi mümkün müdür” şeklindeki sorusuna yönelik Davutoğlu, “Nasıl ki suyu getirdiysek doğalgazı da getiririz ve buradan pazarlarız. Eğer barış olursa, barışa teşvik edici olacaksa, biz borularla oraya doğalgazı alır dünyaya pazarlarız. Rum, Türk bundan istifade eder” dedi.


“Batı medyasında Türkiye’deki gençlerin IŞİD’e katıldığına yönelik haberler çıkıyor.” Şeklindeki soruya Davutoğlu, “Maalesef uluslararası medyada bazı yanlış haberler mevcut. Türkiye en başından beri Suriye sınırının mültecilere açık olacağını ifade etti. Türkiye’de yaklaşık 1,2 milyon Suriyeli mülteci yaşıyor. Biz bugüne kadar 4,6 milyar dolar harcadık ve harcamaya da devam ediyoruz. Uluslararası toplum bu konuda Türkiye’yi suçluyor. Biz bu sınırı kapatmış olsaydık bu insanların büyük bir kesimi ölmüş olabilirdi ve çok daha büyük bir insani kriz yaşanmış olurdu. Avrupa ülkelerinden gelenler, Türkiye’den katılımlara göre çok daha fazla. Biz bu konuda bütün bu ülkelerle istihbarat anlamında daha kapsamlı bir işbirliği istiyoruz. Bu konuda çok fazla taraflı haberin yayımlandığını ifade etmeliyim. Buradaki sorumlu Esad rejimidir. Onların ayrımcı politikaları buna neden olmuştur. Uluslararası toplum da burada yeterli çabayı ortaya koymadı. Türkiye hiçbir radikal eylemi tasvip etmez. Bunları engellemek için elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.

Ali RUHLUEL – LEFKOŞA / DHA

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:46

İLGİLİ HABERLER