Gündem
  • 24.7.2009 00:00

DEMİREL: 'DEVLET ADAM ÖLDÜRMEZ!..

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ''Suç, ferdidir. Bir takım ferdi suçlar ele alarak kurumları suçlamanın anlamı yok. Devlet adam öldürmez, suçu ortadan kaldırmaya çalışır'' dedi.

Demirel, Mısır'ın Milli Günü dolayısıyla Mısır'ın Ankara Büyükelçiliği'nde verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Demokrat Parti ve ANAVATAN arasında yürütülen ''bütünleşme'' görüşmelerine ilişkin sorusu üzerine Demirel, siyasi partilerin gelecek seçimlere kadar toparlanması gerektiğini belirtti. Demirel, ''Bu istikamette atılmış bir adım, başarılı olmasını diliyorum'' diye konuştu.

''1980 darbesinde Türkiye'de orta sağda siyaset yapan Adalet Partisi kapatıldı. Daha sonra bir çok koalisyon hükümetleri kuruldu. 2002'de tek parti iktidara geldi ama bu defa da siyaset, alternatifsiz kaldı'' diyen Demirel, Türkiye'de siyasetin iyi işlemediğini, orta sağ partilere oy veren vatandaşların şu anda parti arayışında olduğunu öne sürdü.

Hüsamettin Cindoruk'un, Demokrat Parti'nin başına geçerek ''vatandaşların arayışına cevap verdiğini'' ifade eden Demirel, Demokrat Parti ile ANAVATAN'ın bütünleşme çalışmalarına seçim öncesinde başlandığını ve halen sürdüğünü söyledi.

Süleyman Demirel, çok partili siyasetin işlemesinden yana olduğunu belirterek, ''O da ancak güçlü partilerle olur. Parçalanmışlıklar Türk siyasetine zafiyet (zayıflık) getirir. Sağ siyasi partiler önümüzdeki seçime kadar toparlanmalıdır'' diye konuştu.

Şemdinli'ye bağlı Derecik beldesi Ormancık köyünden alınan 12 köy korucusunun 1994 yılında öldürülüp gömüldüğü iddia edilen Derecik Taburu'ndaki kazılarla ilgili olarak eski milletvekili Esat Canan'ın, kendisiyle görüştüğünü ve ''Demirel, bana 'devlet adam öldürmez' dedi'' açıklamasında bulunduğunun hatırlatılması üzerine de Demirel, ''Ne diyecektim? 'Devlet, adam öldürür mü?' diyecektim. Bugün de devletin öldürdüğü ispatlanmış değil. Devlet, devlet politikası olarak adam öldürür, diğeri cinayettir'' ifadesini kullandı.

Askerlerin suça karıştığı yönünde iddialar bulunduğunun hatırlatılması üzerine de Demirel, ''Suç, ferdidir. Bir takım ferdi suçlar ele alarak kurumları suçlamanın anlamı yok. Devlet adam öldürmez, suçu ortadan kaldırmaya çalışır'' değerlendirmesinde bulundu.

Demirel, ''Darbeciler ve Kenan Evren yargılanmalı mı?'' sorusuna da şöyle yanıt verdi:

''12 Eylül'ün muhatabı benim. Partiler kapatıldı, bir çok zorlu süreçten geçildi. Darbecilere referandumda yüzde 92 oy veren bu halk değil mi? Şu anda kullanılan Anayasa, o dönemin anayasası değil mi? O halde ne konuşuyorsunuz? 1983'den bu yana yapılmış tüm seçimler fiyasko mu yani.''

''Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun kararnamesi halen çıkarılmadı, ne düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine de Demirel, ''Çıkarıyorlar ya işte. Bunlar devam eden işler. Devlet bugün yapamadığını, yarın yapar'' dedi.

(habervaktim)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:08

İLGİLİ HABERLER