Gündem
  • 29.5.2013 17:27

Demirel, kardeşini arayıp 'emri hak vaki oldu' dedi

Yazısında Nazmiye Demirel'in ölüm haberini Süleyman Demirel'den geçen Pazartesi günü saat 23.50'de aldığını belirten Şevket Demirel, ağabeyinin acı haberi kendisine "Emri hak vaki oldu" sözleriyle verdiğini belirtti.

Yazısında, Nazmiye Demirel'in kurak yıllarda İslamköy'ün harımlarında (bağ bahçe) afyon çapalayan pek çok kız gibi 'Çamurumuz da var, hamurumuz da var, gülümüz de var, bağımız da var, afyonumuz da var, paramız da var' diye şarkılar söylediğini kaydeden Şevket Demirel, Nazmiye Hanım'ın Süleyman Demirel'le köyde yaptıkları mütevazı düğünden ihtilal anılarına kadar her şeyi yazdı.

Şevket Demirel, ağabeyi Süleyman Demirel'den vefat haberini nasıl aldığını şöyle dile getirdi:

"Ağa saat 23.50'de Ankara'dan beni aradı. 'Buyur Ağa' dedim. 'Şevket, Emri Hak vaki' dedi. 'Anladım' deyince 'Nereden bildin' diye sordu. 'Ben de iki gündür seninle olan telefon konuşmamızda onu sormuyordum. Bugün de bir boşluk vardı kafamda. Öldü öyleyse dedim, demek ki hissim doğruymuş' dedim."

GENÇ KIZ MÜHENDİSİN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Şevket Demirel yazısında, Nazmiye Hanım'ın, Süleyman Demirel ile evliliğe giden öyküsünü de şöyle anlattı:

"İslamköylü, ailesi ve akrabaları ile birlikte, mutlu yaşıyorlardı. Bu hava içerisinde yaşayan genç kızlar arasında biri vardır. O, üniversite öğrencisi bir gencin dikkatini çekiyordu. Demirel beğendi (1940), aileler de öyle olmasını istiyordu. Gencin beğendiği kız, akrabası da olan Nazmiye Hanım'dı. 1948'e kadar sözlü kalan gençler (Nazmiye ile mühendis Süleyman Demirel), mütevazı bir köy düğününde hayatlarını birleştirdi."

Şevket Demirel, Nazmiye Demirel'in, eşinin bürokratlık, devlet adamlığı ve 12 Eylül dönemindeki zor günlerinde nasıl yer aldığını da ayrıntısıyla anlattığı yazısında, Nazmiye Demirel'in 2006'da hastalandığını, 14 Ekim 2010'da hastanede başlayan tedavi sürecinden 2.5 yıl sonra da hayatını kaybettiğini belirtti. Demirel yazısını, "Nazmiye Hanım, yalnız Türkiye'nin 'baba'sı unvanını kazanan Süleyman Demirel'in hanımı değil, aynı zamanda Türkiye için yapılan hizmetlerde, 'savaşçı yardımcısı' gibi çalışmış bir kişiydi. Bugün bütün ülkede onun için dualar yükseliyor. 'Ana Nazmiye' diye hitap eden herkes ona yeni dünyasında rahmet diliyor" diyerek noktaladı.

NAZMİYE DEMİREL'İN CENAZESİ İSLAMKÖY'E GETİRİLDİ

ANKARA'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in eşi 86 yaşındaki Nazmiye Demirel'in cenazesi, memleketi Isparta'nın Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'e getirildi.

Ankara'dan Çankaya Belediyesi'ne ait bir cenaze nakil aracıyla saat 15.30'da getirilen cenaze, İslamköy'deki Süleyman Demirel Demokrasi Müzesi'nin de yer aldığı külliyedeki morga konuldu. Cenaze morga konulmadan önce, Nazmiye Demirel'in doğduğu evin önünden geçirildi. Cenaze aracının bulunduğu konvoyla Nazmiye Demirel'in kardeşi Ali Şener ile yeğeni Mesut Şener ve bazı yakınları da İslamköy'e geldi.

Nazmiye Demirel'in kardeşi Ali Şener Külliye önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Gururlu bir insandı. Onuruyla yaşadı. Hiçbir şeye boyun eğmedi. Zor bir hayatı oldu. Ama bu, onun kabullendiği bir hayattı. Melek gibi bir insandı, melek gibi gidiyor" dedi.

Mesut Şener ise halasını kaybetmenin üzüntüsü içerisinde olduğunu vurgulayarak, "Bizim için bir abide idi o. Duygularımı ifade etmekte zorluk çekiyorum. Acımız büyük. Mekanı cennet olsun" diye konuştu.

KURAN OKUNDU

Nazmiye Demirel'in cenaze namazının kılınacağı Külliye'deki Şehriban Hatun Camii'nin namazgahında Kuran-ı Kerim'den bölümler okundu. Isparta ve İslamköy belediyeleri de yarınki cenaze töreninin gerçekleştirileceği külliye önündeki alanda geniş kapsamlı temizlik çalışması başlattı. Külliye önüne taziye çadırı kurulmasına da başlandı. Jandarmanın geniş güvenlik önlemleri aldığı İslamköy'de, 'Fikir' adlı eğitim köpeği de morg ve külliye çevresinde sürekli devriye gezdirildi.

AİLE KABRİSTANINA DEFNEDİLECEK

İslamköy'deki Süleyman Demirel Külliyesi morguna konulan Nazmiye Demirel'in cenazesi, yarın öğle vakti Şehriban Hatun Camii'nde kılınacak namazın ardından, Nazmiye Demirel'in babası Mesut Şener, annesi Kebira (Kübra) Şener, kız kardeşi Faden Güneş Şener ve erkek kardeşi Yılmaz Şener'in mezarlarının bulunduğu aile mezarlığına defnedilecek.

Cenaze törenine, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de katılacağı bildirildi. 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in ise Isparta'ya yarın uçakla geleceği kaydedildi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:55

İLGİLİ HABERLER