Gündem
  • 30.6.2007 16:23

DEMİREL'DEN VATANDAŞLARA OY KULLAN ÇAĞRISI

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 22 Temmuz'da tüm halka oy kullanın çağrısında bulundu. Demirel, "Gel sandık başına, vatandaşlık görevini yap. Bu görevi kimse için yapıyor değilsin, ülken için yapıyorsun." dedi.
 
Vakıf 2000, Sheraton Otel'de 'Genel Seçim Öncesi Türkiye'mizde Siyasetin Görünümü' konulu konferans düzenledi.

Konferansa 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de katıldı. Konferans, İstiklal Marşı krizi ile başladı. Teknik bir arıza sebebiyle yarıda kalan İstiklal Marşı, Demirel ve salondakilerin müdehalesi üzerine yeniden okundu.

Konferansta konuşan Demirel, seçimleri değerlendirdi. Demirel, 2002 yılı genel seçimlerinde, 10 milyon kişinin sandığa gitmediğini anımsattı.

Geriye kalan 31 milyon içerisinde 14 milyonun yüzde 10'luk baraj nedeniyle Meclis'e giremediğini söyleyen Demirel, "Geriye kalan 17 milyon Parlamento'da. 17 milyon içerisinden, 10 milyon 600 bin oyla, 'Cumhurbaşkanı benimdir' diyorsunuz. 4 kişiden 1 kişi öyle diyebilir ancak 4 kişiden 3'ü 'benim değildir' diyor." diye konuştu.

"Bu, demokrasi dediğiniz şey aslında en pahalı otomobil hangisiyse odur." diyen Demirel, şöyle devam etti: "Yalnız eğer şoför yoksa yürümez. Bulduğunuz şoför de arabanın üzerine yeni çıkan bir adamsa bir yere götürür çarpar. Onda da dikkatli olacaksınız. Bu dikkati de, ülkenin halkı gösterecek."

Seçilenin önemli olmadığını, önemli olanın seçen olduğunu vurgulayan Demirel, "Seçenin eline bir hak geçmiştir, muhteşem bir hak. Asırlar boyu bunun uğrunda savaşılmış, kan dökülmüş. Ülkeyi ben idare ederim diyenlerin karşısına, millet 'biz de

halk olarak burada varız, ben idare edeceğim' diyor. Halkın halk için halk tarafından idaresi dediğiniz yerde ey halk gel sandık başına, bak bu ülkenin sen misafiri değilsin, bu ülkenin sahibisin. Gel sandık başına.'' şeklinde konuştu.

Vatandaşların, problemlerinin çözümü için de oy kullanması gerektiğini vurgulayan Demirel, ''Yarın efendim 3 kilo buğdayla 1 çay içemiyorum, 6 kilo buğdayla 1 litre mazot alamıyorum, ondan sonra yandım, yıkıldım, evime haciz geldi, evime haciz geldi. Bu şikayetlerin varsa çaresini sana getiriyor, gel sandık başına, vatandaşlık görevini yap, bu görevi kimse için yapıyor değilsin, ülken için yapıyorsun'' ifadesini kullandı.

Türkiye'yi bazı sıkıntı ve bunalımların seçime götürdüğünü belirten Demirel, Ankara, İstanbul ve İzmir mitinglerinin bunun sonucu olarak meydana geldiğini savundu.

Türkiye'nin nisan ve mayıs ayı içerisinde tartıştığı konuların sandığa ne şekilde yansıyacağını bilmediğini kaydeden Demirel, "Yani, sandığa, bütün bu yapılan mitinglerin, bu itirazların hiç anlamı olmadığı şeklinde intikal ederse o zaman 22 Temmuz'un istenilen rahatlığı getirmeyeceğinden endişe ederim. Bu itirazları durdurmak pek kolay olmayacaktır. Onun içindir ki, halkımızı cumhuriyet'e sahip çıkmaya, cumhuriyeti kucaklamaya davet ediyorum. Cumhuriyet'e sahip çıkmak, İslam'a karşı çıkmak değildir. Çünkü Türkiye, Cumhuriyet'i, sonra demokrasiyi, demokratik cumhuriyeti, İslam'ı moderniteyi ve laikliği bağdaştırmıştır.'' diye konuştu.

Bir seçimde birinci olan partinin diğer seçimde sonuncu olabildiğini dile getiren Demirel, ''Şimdi vatandaş diyor ki, 'benim sırtımda yumurta küfesi yok, nereye gidersem giderim'. Git ama kardeşim bu kadar da uzağa gitme'' diye konuştu.

Demirel, toplantıda soruları da yanıtladı. ''Bu seçimlerde muhalefet lideri olsaydınız hangi sloganları kullanırdınız?'' şeklindeki bir soruya Demirel, ''Ben muhalefet partisi oldum ve söylenmesi gerekeni söyledim. Ben siyaset üstüyüm ama eğer muhalefet lideri olmayı benimsersem dışarıda kendimi zapt edemem'' diye karşılık verdi.
 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:46

İLGİLİ HABERLER