Gündem
  • 25.7.2009 11:41

DEMİREL'İN SÖZLERİNE TEPKİ YAĞIYOR

"Devlet, devlet politikası olarak adam öldürür, diğeri cinayettir. Darbecilere referandumda yüzde 92 oy veren bu halk değil mi?" diyen Demirel'e tepki yağdı. Önceki gün Mısır'ın milli günü münasebetiyle düzenlenen resepsiyona katılan 9. Cumhurbaşkanı'na, Şemdinli'ye bağlı Derecik beldesi Ormancık köyünden alınan 12 köy korucusunun 1994 yılında öldürülüp gömüldüğü iddia edilen Derecik Taburu'ndaki kazılar soruldu.

Eski milletvekili Esat Canan'ın "Demirel, bana 'devlet adam öldürmez' dedi." şeklindeki açıklaması hatırlatıldı. Demirel, "Ne diyecektim? 'Devlet, adam öldürür mü?' diyecektim. Bugün de devletin öldürdüğü ispatlanmış değil. Devlet, devlet politikası olarak adam öldürür, diğeri cinayettir." karşılığını verdi. Demirel, "Darbeciler ve Kenan Evren yargılanmalı mı?" sorusu üzerine de "12 Eylül'ün muhatabı benim. Partiler kapatıldı, birçok zorlu süreçten geçildi. Darbecilere referandumda yüzde 92 oy veren bu halk değil mi? Şu anda kullanılan anayasa, o dönemin anayasası değil mi? O halde ne konuşuyorsunuz?" dedi.

Eski CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan, Demirel'in sözlerinin bugün hâlâ yaşanan acıların sebebini en iyi şekilde ortaya koyduğunu belirtti. "Böyle bir politika var ise Demirel de bu politikanın tepesinde mi bulunmaktadır?" diye sordu. Dünyada hiçbir ülkenin kendi insanını öldürmeye dönük bir politika yürütemeyeceğini belirten Canan, "Demirel'in bu açıklaması, devletin adam öldürdüğünün itirafıdır. Çok vahim bir şey de söylüyor; devletin adam öldürme politikasının var olduğunu anlatıyor." ifadelerini kullandı. Canan, şöyle devam etti:

"Anlaşılıyor ki, 90'lı yıllarda böyle bir politika yürürlüğe koyulmuş. Bizzat Demirel tarafından söyleniyor. Devletin 'adam öldürme' politikası varsa, tepesindeki isim de Demirel miydi? Demek ki, geçmişte Türkiye adam öldürme zihniyetiyle yönetilmiş. Devletlerin 'kendi insanı öldürme' politikası olamaz." Eski Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Demirel'in daha önce de 'Devlet bazen rutin dışına çıkar' dediğini hatırlattı. Elkatmış, "Susurluk'ta da, Kutlu Savaş'ın raporlarında da devletin adam öldürdüğü net bir şekilde gözüküyor. İnkarla sorun çözülmüyor. Ortaya çıkarılırsa, devlet o zaman şüpheden kurtulur. Demirel bunları bilmez olur mu? Ortada 20 bin faili meçhul var. 12 Eylül'ün referandumuna halkın hangi şartlarda oy verdiğini en iyi kendisi bilir. Bir an evvel onlardan kurtulalım diye kerhen verdi." dedi.

Eski Bakan Hasan Celal Güzel, insanı demokratik değil zorba bir devletin öldüreceğinin altını çizdi. Güzel, hukukun üstünlüğünün mutlaka sağlanması gerektiğini vurguladı. Güzel, milletin 82 Anayasası'na Evren'i sevdiği için oy vermediğine de işaret etti. Halkın tek amacının darbecilerden kurtulmak olduğunu savunurken, "Demirel bunu öğrenememiş mi? Yazıklar olsun öğrenemediyse." ifadesini kullandı. Saadet Partili Şeref Malkoç, Demirel'i 'hukuk devleti olmanın gereğini unutmak'la suçladı. Bu sözleri duyduğu için ülke adına üzüldüğünü vurguladı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Atila Kaya ise vatandaşın darbe anayasasına destek vermesinin sebeplerini şöyle sıraladı: "Birincisi, bir an önce başımızdan çekip gitmeleri için. Halk askerî rejimin devam etmesinden korktu. İkincisi, 'hayır' propagandası yasaktı. Sadece 12 Eylül darbecileri değil, ne kadar darbe heveslisi varsa hepsinin milletin huzurunda hesap vermesi lazım."

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:07

İLGİLİ HABERLER