Gündem
  • 7.5.2013 13:30

Demirtaş : 'Çekilme yarın başlıyor'

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK'lıların sınır dışına çekilmesi ile ilgili sürecin yarın resmen başlayacağını belirterek, "Bölgede halkta bir duyarlılık var, geri çekilme konusunda, büyük bir hassasiyet var. Provokasyonların olmaması konusunda halkın büyük hazırlığı var. Aynı dikkat ve özenin askeri birliklerde olacağını tahmin ediyorum. Gözlemlerimiz gösteriyor ki hükümet de bu konuda bazı idari tedbirler almış durumda" dedi.

 

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da merkez Yenişehir ilçesinin cadde ve sokakların yenilenme çalışmalarına başlatıldığı programa katıldı. Program öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, Hakkari ve ilçelerine yaptığı 3 günlük geziye ilişkin izlenimlerini de anlattı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK'lıların yarın resmen Türkiye sınırlarının dışına çıkmaya başlayacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Tabii bunun ne kadar süreceğini bilemiyoruz. Sonuçta kamuoyunun gözü önünde gerçekleşmiyor bu geri çekilme meselesi. Ama, tahminlerimiz, coğrafyanın büyüklüğü ve koşullar düşünüldüğünde ve geldikleri yolu kullanarak geri döneceklerinden bunun 3-4 ay sürebileceği her halde ön görülmelidir. Çekilme sırasında en kritik mesele, olası çatışma riskinin ortaya çıkmasıdır. Bu durum hiç birimizin arzu etmeyeceği süreci derinden yaralayacak bir gelişme olur. Başından beri odaklandığımız bu sürecin selametle yürümesi için odaklandığımız mesele budur."

"HÜKÜMET İDARİ TEDBİRLER ALMIŞ DURUMDA"

PKK'lıların sınırların dışına çekilme konusunda herkesin dikkatli ve duyarlı davranacağını umut ettiğini söyleyen BDP lideri Demirtaş, şunları söyledi:

"Hakkari'de 3 günlük gezi çerçevesinde şunu gördük. Yani bölgede hem halkta bir duyarlılık, çekilme konusunda büyük bir hassasiyet var. Provokasyonların olmaması konusunda halkın büyük bir hazırlığı var. Köylerden mezraya kadar herkes geri çekilmenin sağlıklı ve çatışmaya mahal vermeyecek şekilde olması için dikkatli davranıyor. Aynı dikkat ve özenin askeri birliklerde de olacağını tahmin ediyorum. Tabii ki orada resmi yetkililerle temasımız olmadı. Ama, gözlemlerimiz gösteriyor ki hükümet de bu konuda bazı idari tedbirler almış durumda. Elbette ki hükümetin resmi olarak sahiplendiği bir süreç var. Dolayısıyla geri çekilme sırasında çatışmaların olmaması operasyonların olmaması doğrudan hükümetin sorumluluğundadır. Hükümetin bu konuda azami dikkat ve özen göstereceğini düşünüyoruz. Yarından itibaren başlayacak süreç, elbette ki bütün yük hükümetin omuzlarına yüklenemez ama, muhalefet olarak bizlerde halk ve toplum olarak hep birlikte sürecin sağlıklı yürümesi için çaba sarf etmeliyiz."

"GEÇEN YIL ÇATIŞMALAR VARDI, BU YIL RAHATLAMA GÖRDÜK"

Hakkari'deki izlenimlerini anlatan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, şöyle devam etti:

"Hakkari'de geçen yıl özellikle çok yoğun çatışmalar yaşanıyordu. Bu yıl gittiğimizde hem kırsal, hem şehirlerde ciddi rahatlama gördük. Barış sürecinin tartışmaları bile bölgede ciddi heyecan yaratmış durumda. Yol kontrollerinin sıklaştığı konusunda tespitlerimiz oldu. Yol kontrolleri artırılmış durumda anlam veremedik. Derhal düzeltilmesini istedik. Olağanüstü hal görüntülerini andıran görüntülerin kaldırılması gerekir. Asker ve polislerin gözlerinde biz geçen yıla nazaran daha bir rahatlama daha bir umut gördük. Onlar da süreçten etkilenmişler, bariz şekilde görülüyor. Savaşı yaşayanlar, acısını çekenler barışın kıymetini daha iyi anlıyorlar. Gittiğimiz her yerde bunu daha iyi gördük."

Demirtaş, hükümet ve PKK'nın şimdiye kadar çözüm süreci konusunda güçlü bir irade ortaya koyduklarını, bu aşamadan sonra bir provokasyon olursa bunun içeriden değil, dışarıdan olabileceğini söyledi. PKK'nın çekilme konusunda sürecin ruhuna uygun hareket ettiğini söyleyen Demirtaş, bir sorun çıkmamasını umduğunu söyledi.

"4 PARTİNİN UZLAŞACAĞI YENİ BİR ANAYASA DÜŞÜNMÜYORUM"

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yeni anayasa tartışmaları konusunda ise, "Bu saatten sonra 4 Partinin uzlaşacağı yeni bir anayasa yapacağını düşünmüyorum. Keşke uzlaşma olsaydı. Ama bütün partiler tekliflerini sunmalarına rağmen uzlaşma sağlanamadı. Komisyon henüz dağılmadı bu nedenle yeni arayışlarına girmek doğru olmaz. Ama, uzlaşma ile yeni bir anayasa yapılmaz ise meclis ve meclis dışındaki siyasi partilerle yeni bir anayasa reformuna ihtiyaç vardır"dedi.

Askerleğin kısaltılması ile ilgili bir soru üzerine ise Demirtaş, askerliğin kısaltılması yerine vicdani reddin kabul edilmesi, askerleğin zorunlu olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi. Demirtaş, bölgede PKK ve asker tarafından döşenen mayınların yeni can kayıplarına neden olmaması için en azından yerleri bilinenlerin yerlerinin söylenmesi gerektiği de de ifade etti.

Demirtaş, 30 yıldan bu yana süren şiddet ortamı nedeniyle bölgenin insanlarının rehabilite edilmesi ile ilgili soru üzerine ise, "Bölge insanları hasta' tespitine katılmıyorum. Travma geçiren Ankara'daki siyasetçilerdir. Onların rehabilitasyonlara ihtiyaçları vardır. Çözümsüzlük ve savaşı dayatanların tedaviye ihtiyaçları var. Ama normal yaşama geçilmesi ile ilgili çeşitli projeler gerçekleştirilmelidir" diye konuştu.

 

DHA

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:34

İLGİLİ HABERLER