Gündem
  • 30.4.2013 12:48

Demirtaş çözüm sürecinden umutlu

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecinin geçmişte başlatılan ancak sonuca ulaşmayan süreçlerden farklı olduğunu belirterek, "Bu daha ciddidir. Hükümet de somut adımlar atıyor. Kamuoyu desteği de çok fazla" dedi.

Almanya'da aylık olarak Kürtçe yayımlanan 'Le Monde Diplomatique Kurdi' gazetesine konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan'ın 21 Mart mesajının toplamına bakıldığında Kürt halkının artık örgütlü bir güce kavuştuğu, kimliğini kazandığı, onurlu bir mücadeleyi silahsız da sürdürebileceği ve yürütebileceği gerçeğinden hareketle stratejik bir değişiklik önerdiğini söyledi.

Demirtaş Türkiye'nin içeride ve dışarıda yaşadığı tıkanıklıklar, Suriye potikası, Suriye'de de facto olarak oluşan bir Kürt halk yönetiminin ve Kürt sorununda yaşadığı tıkanıklığın Türkiye'yi çözüm sürecine zorladığını ifade ederek, şöyle dedi:

"Önümüzde üç tane seçim var. Yerel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler. Bunlar da AKP'yi zorlayan şeyler. Ekonomi ciddi bir kırılganlık gösteriyor. Avrupa'da yaşanan krizden Türkiye çok fazla etkilenmedi ama dış borç, cari açık o kadar fazla ki, Türkiye'de her an büyük bir ekonomik krizin patlama riski var. Bu cari açık dengesini Güney Kürdistan ile yapılan ticaretle doldurmaya çalışıyor. Bir de Güney Kürdistan ile gaz, petrol anlaşmaları, Türkiye üzerinden bu hatların taşınması projeleri doğrusu AKP'yi heyecanlandırıyor. Şimdi bütün bunlar bir araya geldiğinde Kürtlerle anlaşmak, Kürtlerle uzlaşmak dışında AKP'ye hiç bir yol kalmıyor. Bölgede Kürtlerle anlaşmadan, barışmadan ittifak kurmadan, Türkiye'nin büyüme ve ilerleme şansı yok. AKP bunu biraz görüyor. Şimdi Başbakan bunu fark ettiği için Öcalan'ın uzattığı eli ilk etapta tuttu."

'BU SÜREÇ ÖNCEKİLERDEN FARKLI'

Çözüm sürecinin başarıya ulaşmasının birazda kendilerinin yapacağı mücadeleye bağlı olduğunu söyleyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buradan baktığınızda, bundan öncekilerden daha ciddi bir süreçtir. Öncekilerde  ateşkeslerin çoğu bozuldu, süreçler dağıldı ama bu daha ciddidir. Hükümet de somut adımlar atıyor. Mesela bu defa karşılıklı ateşkes oldu. İki komisyon kuruldu, ki bu bizim talebimizdi. Parlamentoda ve dışarıda da Akil İnsanlar Komisyonu. Bunların kurulmuş olması yine ciddi bir çalışmaydı. Bu defa süreç hani biraz daha şeffaf yürüyor, daha bir göz önünde yürüyor. Oslo ve İmralı gibi kapalı kapılar ardında yürümüyor. Biz Kandil'e açıktan giriyoruz, sayın Öcalan ile açıktan görüşme yapıyoruz. Mesajlarını kamuoyu ile paylaşıyoruz. Hükümetle görüşüyoruz. Bütün bunlar biliniyor ve kamuoyu desteği çok fazla, tepki yok. Tepkiler de daha çok ulusalcı, ırkçı çevrelerden geliyor. Onun dışında bir tepki yok. Buradan baktığımızda, öncekilerden daha bir umutluyuz."

 

DHA

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:46

İLGİLİ HABERLER