Gündem
  • 22.8.2009 00:00

DEMİRTAŞ: 'İÇERİĞİNİ BİLMİYORUZ AMA DESTEKLİYORUZ!..'

Demirtaş, kamuoyunda "demokratik açılım" olarak nitelenen çalışmalar konusunda, "Bu süreçte hükümetin elinde somut olarak ne olduğunu bilmemize rağmen, psikolojik zeminin oluşturulması noktasında, siyasal zeminin güçlenmesi ve barışçıl çözüm umutlarının artması konusunda partimiz sürece destek sunuyor" dedi.
Demirtaş, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Kürt Meselesi" konulu panelde yaptığı konuşmada, bunun "Türkiye’de en fazla tartışılan, konuşulan ancak halen çözümlenemeyen veya engellenen bir konu olduğunu" söyledi.
"Çözüm olmadığı sürece bu konunun tartışılmaya devam edileceği" görüşünü savunan Demirtaş, "Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı yeni bir dönem başlamıştır" dedi.
Demirtaş, sorunun "son 30 yılın sorunu olmadığını, bunun tarihsel temellerinin bulunduğunu ancak, bu sorunun son 30 yıldır farklı karaktere büründüğünü ve zaman içerisinde farklı şekillerde tartışıldığını" kaydetti.
Sorunun çözümüne yönelik son günlerde hükümet tarafından başlatılan girişimlere de değinen Demirtaş, "Bizim bu sürece şüpheyle bakmamız için çok sayıda done vardır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son bir ay içindeki değişimi bizi kaygılandırıyor. Çünkü Başbakanın yakın bir dönem öncesine kadar ki konuşması farklı, şimdiki konuşması farklı. Bu nedenle şu anda hükümetin kafasında nasıl bir proje var. Bunu bilmiyoruz. Hükümet artık bunu yapmak zorundadır. Uluslararası konjonktürden kaynaklı olarak" diye konuştu.
Demirtaş, yürütülen sürecin kendilerinden bağımsız devam etmediğini belirterek, şunları söyledi:
"Şu andaki proje ayakları havada öyle gelişigüzel söylenmiş sözlerden ibaret değil. Biz DTP olarak şunu yapmaya çalışıyoruz. Hükümet, açılımdan, Kürt sorununun siyasal çözümünden bahsediyor. Biz yıllardır bunu savunuyoruz. Savaş olmasın, gençler ölmesin, anaların yüreği yanmasın.
Şimdi bu zemine geldik. Bu süreçte hükümetin elinde somut olarak ne olduğunu bilmememize rağmen, psikolojik zeminin oluşturulması noktasında siyasal zeminin güçlenmesi, barışçıl çözüm umutlarını artması konusunda partimiz sürece destek sunuyor. Biz süreçten umutluyuz. Çünkü gerçekten barış, çözüm isteyen bir halk var. Biz umutluyuz. Çünkü ’artık yeter’ sesleri Türkiye’nin her yerinden yükseliyor."
Demirtaş, "yeni bir Anayasa yapılması gerektiği" görüşünü de dile getirdi.
Araştırmacı-Yazar Altan Tan ise "sorununun çözümüyle ilgili olarak hükümetin bütün çevrelerin desteğini alarak süreci sürdürmesi ve yeni bir anayasa hazırlanması gerektiğini" söyledi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:36

İLGİLİ HABERLER