Dünya
  • 30.4.2007 20:38

DEMOKRASİ SEÇİLMİŞ HÜKÜMETE BIRAKILMALI

BRÜKSEL - AB Komisyonu, Türkiye'de "demokrasinin demokratik yollarla seçilmiş hükümete bırakılması" gerektiğini bildirdi.
AB Komisyonunun Başsözcüsü Johannes Laitenberger, günlük olağan basın toplantısında Türkiye'deki son gelişmelerle ilgili soruları yanıtladı.
AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun ve AB dönem başkanı Almanya'nın gerekli açıklamaları yaptığını hatırlatan Laitenberger, tutumlarını şöyle özetledi:
"Türkiye'de demokrasi, demokratik yollarla seçilmiş hükümete bırakılmalı. Avrupa Birliği için laik demokrasi yüksek değerdedir. Anayasa Mahkemesi, dış baskılardan etkilenmeden tam bağımsızlık içinde karar almalı."
Bu arada Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis, yaptığı yazılı açıklamada, Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamanın "yeni cumhurbaşkanı seçimi sürecini etkilemek için kasıtlı bir girişim gibi göründüğünü" ileri sürdü. Davis, "Avrupa Konseyi üyesi bir ülkede ordunun demokratik ve anayasal süreç devam ederken böyle davranmasını şaşkınlıkla karşılıyorum. Demokrasilerde ordu, demokratik yollarla seçilmiş devlet yetkililerinin emri altındadır" dedi.

"TÜRKİYE'NİN DEMOKRATİK KURUMLARINA GÜVENİMİZ VAR"
ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington'un, Türkiye'nin demokratik kurumlarına güven duyduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, gazetecilerle kısa sohbeti sırasında, Türkiye'deki siyasi duruma ilişkin bir soruyu cevapladı. McCormack, "Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanının seçimine ilişkin ortaya çıkabilecek bütün meselelerin çözümünde, Türkiye'nin demokratik kurumlarına ve anayasal süreçlerine güvenimiz var" dedi. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:38

İLGİLİ HABERLER