Gündem
  • 9.7.2009 15:55

DENİZ BAYKAL'A; 'ERKEKSEN AYM'YE GİT'

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga gündemle alakalı önemli açıklamalarada bulundu. TV 8'de Erkan Tan İle Başkent'ten programına konuk olan Özdalga CHP'lilerin bilinçsizce oy vermelerinin Türkiye için daha hayırlı olcağını iddia etti.

Askerlere sivil mahkemelerde yargılanma yolunu açan yasanın gece yarısı kabul edilmesiyle alakalı açıklamalarda bulunan Haluk Özdalga bu yasa çıkmadan önce diğer partilerle yasalar bitene kadar çalışacakları hususunda anlaştıklarını fakat buna rağmen CHP'lilerin çoğunun gece 12'den sonra Meclis'i terk ettiklerini Meclis'te kalanların ise uyuduğunu belirtti.

Bu yasaya CHP'lilerin de kabul oyu verdiğinin altını çizen Özdalga bunun Meclis tutanaklarında da bulunduğunu söyledi. CHP'lilerin "biz nasıl kabul oyu verdik hatırlamıyoruz" söylemine Özdalga 'CHP'liler bilinçsizce oy verdiklerinde daha hayırlı olur' diyerek cevap verdi.

CHP'lilerin; bu yasayı değişiklik önergesiyle yaptınız gece 12'den sonra değişiklik önergesi verilir mi sorularına cevaben de Özdalga yasaların değişiklik önergesi verilmeden çıkarılamayacağını söyledi.

Siyaset Tarihinde Görülen Ender Bir Durum

Haluk Özdalga, CHP'nin askerlerin sivil mahkemede yargılanmasıyla alakalı yasanın cumhurbaşkanı tarafından onaylanması halinde Anayasa Mahkemesi'ne gideceğini açıklamasını siyaset tarihinde ender bir durum olarak nitelendirdi. 'Kabul oyu verdikleri kanunu iptal ettirmek için Anayasa Mahkemesi'ne gitmeleri siyaset tarihinde görülebilecek ender bir durumdur' dedi.

Baykal'a; Erkeksen git, hodri meydan!

AK Parti Ankara milletvekili Haluk Özdalga CHP genel başkanı Deniz Baykal'a 'Hodri meydan' dedi. Özdalga, Baykal'ı demokrasi karşıtı olmakla suçladı ve Baykal'a medyan okduğunu şu sözlerle ifade etti: ''CHP Lideri Deniz Baykal'a meydan okuyorum: Yüreğin yetiyorsa, kendine güveniyorsan, bu yasayı iptal için Anayasa Mahkemesine git! Ben de senin ve CHP'nin peşinden kaçtığınız yere kadar gideceğim. Milletimizin önünde, Avrupa'da, Sosyalist Enternasyonal'de ve başka her zeminde sizi teşhir edeceğim. Darbeci askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını engellemeye çalışan, demokrasi karşıtı arsız bir siyaseti savunduğunuz bütün dünya tarafından bir kez daha görülecek. Türk milleti ve demokrasiye bağlı tüm halkların gözünde küçük düşeceksiniz, mahkûm edileceksiniz ve aşağılanacaksınız. Hodri meydan!''

Anayasa Mahkemesi'ne gidilmesinin yasal bir hak olduğunun hatırlatılması üzerine Haluk Özdalga, Deniz Baykal'ın bu hakkını kullanırken içinde savunduğu fikirlerin demokrasiyle bağdaşmadığını ve bu hakkın Türkiye'de son dönemde gerçekleşen en önemli reformu iptal ettirmek için kullandığını belirtti. Özdalga milletin önünde, hatta Avrupa'nın önünde Deniz Baykal'ın nasıl bir demokrasi muhalifi olduğunu teşhir edeceğini söyledi.

CHP Kendini Suçsuz Çıkarmaya Çalışırken Suçunu İtiraf Ediyor

'Gece yarısı darbesi' tanımlamalarına şiddetle karşı çıkan Özdalga yargıda, mecliste darbe olamayacağının altını çizdi ve 'Asker üzerinden siyaset yapan parti CHP'dir. Bunu sadece ben değil herkes söylüyor. CHP kendi suçluluğunu sulandırmak için gece yarısı darbesi diyor. Amaçları milletin zihnini karıştırmak fakat milletimiz asker üzerinden kimin siyaset yaptığını çok iyi biliyor' dedi.

"Askeri kıskaç altına mı almak istiyorsunuz? Tek korkunuz onlar, onları yok etmeye çalışıyorsunuz. Genel Kurmay Başkanını da mı yargılayacaksınız?" sorularına cevaben Özdalga Türliye'nin güçlü bir silahlı kuvvetlere ihtiyacı olduğunu aynı zamanda TSK'nın demokratik seçimler sonunda iş başına gelen iktidara bağlı fakat aynı zamanda siyasetin dışında olması gerektiğini belirtti. Bunun Türkiye için hayati önem taşıdığının üzerinde duran Özdalga TSK'nın içine kesinlikle siyaset sokmadıklarını, yapılan yasa değişikliğinin sivillerin hiçbir şekilde askeri mahkemelerde yargılanmamasını ve askerlerin de anayasal düzenin değiştirilmesine teşebbüs, hükümeti ve TBMM'yi zor kullanarak çalışmaktan men etme gibi suçlardan sivil mahkemelerde yargılanmasını öngördüğünü açıkladı. TSK'nın içine siyaset sokuldu ibaresini bazı medya kuruluşlarının kullandığını belirten Özdalga 'askerin siyasette olmasının nedeni bugünkü mevcut hukuki durumdur' dedi. Açıklamalarına asker bugüne kadar darbelerle, darbe teşebbüsleriyle, siyasi konulara karışmasıyla yoğun bir şekilde siyasetin içinde oldu ifadeleriyle devam eden Haluk Özdalga bu yasanın dünyanın bütün demokratik rejimlerinde olduğunu ve Türkiye'nin bunu başaramazsa ağır darbeler ödemek zorunda kalabileceğini belirtti.

Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının anayasaya aykırı olduğu iddialarını da çürüten Özdalga, 'Anayasamızın 145. maddesine uygun olmayan hiçbir tarafı yoktur. Bu maddede asker kişilerin diğer asker kişilere karşı işledikleri suçlar, kendi görevleriyle alakalı işledikleri suçlar, kendi mahallerinde işledikleri suçlar askeri mahkemelerde görülür yazıyor. Bizim söylemek istediğimiz şey anayasal düzeni değiştirmek isteyenlerin sivil mahkemelerde yargılanması. Kaldı ki anayasal düzeni değiştirmek isteyen asker bunu sadece kışlasında yapamaz. Bu yüzden bu anayasamıza aykırı değildir' dedi.

Bir izleyicinin meclis tek, hükümet tek, yargı neden çift oluyor surusuna Haluk Özdalga 'Asker kişilerin sivil mahkemelerde yargılanması hususundaki yargı reformu bununla kalmamalı, askeri mahkeme askeri suçlara bakarken Askeri Yargıtay'ın kaldırılarak Sivil Yargıtay'ın bir dairesi haline getirilmesi reformunu da düşünüyoruz' cevabını verdi.

Yıkıcı Muhalefet

Özdalga yaptığı son açıklamalarda "CHP'nin siyaseti iş yaptırmam, çelme takarım. Çünkü bu hükümet iş yaparsa oy alır, ben buna engel olmalıyım. Bunun adı yıkıcı muhalefettir. Keşke karşımızda yıkıcı değil yapıcı muhalefet olsa. Böylee Türkiye en güçlü ülke olur. Sayın Baykal'ın siyaseti yıkıcı politika izlemektir. Ancak bunun sonucunda yapılacak ilk genel seçim Baykal'ın son genel seçimi olacaktır" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:23

İLGİLİ HABERLER