Asayiş
  • 30.7.2009 10:50

'DENİZ'DE KUVVETLERİ'NDE FIRTINA...

2 Yılı aşkındır süren Ergenekon operasyonlarında bugüne kadar aralarında Oramiral Özden Örnek ve muvazzaf subayların da olduğu 22 denizcinin adı geçti, 7’si gözaltına alınıp ifade verdikten sonra serbest bırakıldı, 13’ü ise cezaevine gönderildi. Son olarak da dün, suikast iddiasıyla gözaltına alınan teğmenlerden 7’ncisi tutuklandı.

Dalga dalga Türkiye’yi sarsan Ergenekon operasyonları en büyük darbelerden birini Deniz Kuvvetleri’ne vurdu. Emekli ve muvazzaf birçok Deniz Kuvvetleri mensubu ya gözaltına alındı ya tutuklandı ya da adı iddianamede geçti. Deniz Kuvvetleri’nden ilk tutuklanan emekli Deniz Yüzbaşı Gazi Güder oldu. Örgüt üyeliğinden cezaevine gönderilen Güder, 18 ay yattıktan sonra tahliye edildi. Deniz’deki ikinci dalga ise 21-24 Nisan’da İstanbul Poyrazköy’de bir arazide ele geçirilen askeri mühimmatla birlikte başladı. Bu silahların Ergenekon tutuklusu emekli Albay Mustafa Levent Göktaş’a bağlı bir eylem grubu tarafından gömüldüğü ortaya çıkınca Mayıs ayında düzenlenen operasyonda 4 muvazzaf SAT subayı tutuklanarak cezaevine konuldu. 6 subay da ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.

İrtica eylem planı bulundu

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nı Ergenekon soruşturması kapsamında gündeme taşıyan ikinci olay 12 Haziran’da Taraf Gazetesi’nde “AK Parti ve Fethullah Gülen’i bitirme planı” başlığıyla yayınlanan “İrtica Eylem Planı” oldu. Ergenekon tutuklusu Avukat Serdar Öztürk’ün bürosunda ele geçirilen belgede, Genelkurmay’da görevli Kurmay Dursun Çiçek imzası yer alıyordu. Savcıların, ifadesini aldığı Dursun Çiçek “terör örgütüne üye olmak” tan 30 Haziran’da tutuklandı. Bir gün sonra, yani 1 Temmuz günü saat 15.00 sıralarında avukatlarının itirazı üzerine delil yetersizliğinden serbest bırakıldı.

Emniyete e-mail geldi

Deniz Kuvvetleri’ni vuran son dalga ise geçen hafta, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bir teğmen tarafından gönderilen bir e-mail ile başladı. e-mailde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde illegal bir yapılanmaya gidildiği iddia ediliyordu. Emniyete gelen bu ihbarı değerlendiren İstanbul Narkotik Şube ekipleri İstanbul ve Kocaeli’nde iki adrese geçtiğimiz hafta eş zamanlı operasyon düzenledi.

Kurşundaki suikast planı

Operasyonda yaklaşık 500 gr patlayıcı madde (TNT) ele geçiren polisler Gölcük’te görev yapan teğmenler Sinan Efe Noyan, Alperen Erdoğan v e Faruk Akın’ı gözaltına aldı. Sinan Efe Noyan ve Faruk Akın’ın kaldıkları evde, buzdolabının arkasındaki motor kısmında içi boşaltılmış fişeklerden birinin içinde suikast planıyla ilgili bir not bulundu. Bulunan notta “Metin ve Uğur’a yönelik suikast için Albay Orhan Yücel ve emekli Albay Bektaş’tan haber bekleyin” deniyordu. Bu operasyonda da 7 denizci teğmen tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Örnek Paşa iddianamede

Bu arada eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’e ait olduğu iddia edilen Darbe Günlükleri de, Ergenekon soruşturması kapsamında gündeme geldi. 3. İddianame’de Darbe Günlükleri’ne yer veren Soruşturma Savcıları, darbe iddialarını bu dosyadan ayırdı ve bununla ilgili olarak Ankara’da ayrı bir soruşturma açılması önerisinde bulundu.

İŞTE ERGENEKON DAVASINDA ADI GEÇEN DENİZCİLER

1. Oramiral Özden Örnek:

Ergenekon soruşturmasında üçüncü iddianamede yer aldığı söylenen “Darbe günlükle-ri”ni yazdığı iddia ediliyor.

2. Kurmay Albay Nuri Alacalı: Gölcük Donanma Komutanlığı’nda görevli. Deniz Kuvvetleri Genel Sekreteriyken Sinan Aygün’le konuşmaları iddianamede yer aldı. Savcılıktan serbest bırakıldı.

3. Emekli Deniz Yüzbaşı Gazi Güder: Örgüt üyeliğinden 18 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Bekir Öztürk’le ilişkisi olduğu iddia ediliyordu.

4. Deniz Kurmay Albay Yılmaz A.: Sadece iddianamede adı geçti. Hurşit Tolon’la yaptığı telefon görüşmesinde, “Rıza Paşa kendimi size rapor etmemi söyledi” sözleri iddianameye girdi.

5. Albay Dursun Ali Çiçek: “İrtica ile Mücadele Planı” belgesinde imzası çok konuşuldu. Tutuklandı. 1 gün sonra itiraz üzerine tahliye edildi.

Poyrazköy’le ilgili ifade verenler

6. Deniz Kurmay Albay Şafak Yürekli: Deniz Kuvvetleri’ne bağlı Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nda görevli

7. Deniz Kurmay Albay İbrahim Koray Özyurt: Deniz Kuvvetleri’ne bağlı Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nda görevli.

8. Deniz Kurmay Albay Mert Yanık: Deniz Harp Akademisi Komutanlığı’nda görevli .

9. Deniz Kurmay Albay Levent Görgec: Deniz Eğitim Komutanlığında görevli ..

10. Deniz Kurmay Albay Tayfun Duman: Gölcük Harp Filosu Grup Komutanlığı’nda görevli

11. Emekli Deniz Albay Aydın Ortabası (İstanbul).

Poyrazköy’le ilgili tutuklananlar

12. Deniz Binbaşı Levent Bektaş,

13. Deniz Yarbay Ercan Kireçtepe

14. Deniz Binbaşı Emre Onat

15. Deniz Yarbay Mustafa Turhan Ecevit

Suikatstla ilgili tutuklananlar

16. Teğmen Sinan Efe Noyan

17. Teğmen Alperen Erdoğan

18. Teğmen Faruk Akın

19. Teğmen Barbaros Mercan

20. Teğmen Burak Düzalan

21. Teğmen Tarık Ayabakan

22. Teğmen Ülkü Öztürk

7’nci teğmen de tutuklandı

Oramiral Metin Ataç ve Donanma Komutanı Eşref Uğur Yiğit’e suikast düzenleneceği iddiasıyla başlatılan operasyon kapsamında gözaltına alınan muvazzaf teğmen Ülkü Öztürk çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Art arda 7 ayrı deniz teğmeninin tutuklanmasıyla sonuçlanan süreç İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bir teğmen tarafından gönderilen bir e-mail ile başladı. e-mailde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde illegal bir yapılanmaya gidildiği iddia ediliyordu. Emniyete gelen bu ihbarı değerlendiren İstanbul Narkotik Şube ekipleri İstanbul ve Kocaeli’nde iki adrese geçtiğimiz hafta eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda yaklaşık 500 gr patlayıcı madde (TNT) ele geçiren polisler Gölcük’te görev yapan teğmenler Sinan Efe Noyan, Alperen Erdoğan v e Faruk Akın’ı gözaltına aldı. Sinan Efe Noyan ve Faruk Akın’ın kaldıkları evde, buzdolabının arkasındaki motor kısmında içi boşaltılmış fişeklerden birinin içinde suikast planıyla ilgili bir not bulundu. Bulunan notta “Metin ve Uğur’a yönelik suikast için Albay Orhan Yücel ve emekli Albay Bektaş’tan haber bekleyin” deniyordu. Notun Deniz Albay Tayfun Duman’a ait olduğu öğrenildi. Notta imzası bulunan Albay Tayfun Duman, ‘AK Parti ve Gülen’i Bitirme Planı’nın altında imzası olduğu söylenen Kurmay Albay Dursun Çiçek ile birlikte Ergenekon savcılarına ifade vermişti. Levent Bektaş da tutuklanarak daha önce cezaevine gönderilmişti. Gözaltına alınan teğmenler Sinan Efe Noyan, Alperen Erdoğan ve Faruk Akın geçen hafta tutuklanarak cezaevine gönderildi. Teğmenlerin ev arkadaşı oldukları iddia edilen teğmen Barbaros Mercan ve teğmen Burak Düzalan da Cuma günü Gölcük’te gözaltına alındı. Silahlı terör örgütüne üye olmaktan tutuklandı. İlk operasyonda tutuklanan Alperen Erdoğan’ın evinde ele geçirilen bir ’flash belleğin’sahibi olduğu iddiasıyla Gölcük’te gözaltına alınan teğmen Tarık Ayabakan da önceki gün cezaevine gönderildi. Ve son olarak dün teğmen Ülkü Öztürk, “Terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soruşturma kapsamında tutuklanan teğmenlerin evindeki aramalarda bulunan flash diskte teğmen Öztürk’ün isminin geçtiği öğrenildi.

(VATAN)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:01

İLGİLİ HABERLER