Gündem
  • 9.10.2005 20:38

DENKTAŞ VE ECEVİT'TEN MİLLETVEKİLLERİNE 'EK PROTOKOL'Ü ONAYLAMAYIN MEKTUBU...

HASAN ESEN
ANKARA (İHA) - KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlaması ile ilgili olarak, "Kimse 'Türkiye'ye tam üyelik vaat edilmiştir' diyemez" diye konuştu.


Denktaş, DSP eski Genel Başkanı Bülent Ecevit'in önderliğini yaptığı Ulusal Uzmanlar Grubu ile biraraya geldi. Ecevit'in Or-An'daki evinde toplanan Uzmanlar Grubu, milletvekillerine 'Ek Protokol'ün onaylanmaması için bir mektup göndermeye karar verdi.

Son günlerde özellikle AB ve Kıbrıs konularında yaşanan gelişmeleri değerlendirmek için biraraya geldiklerini ifade eden Ecevit, hazırlanan mektubu Hüseyin Pazarcı'ya okuttu. Mektupta, müzakerelerle birlikte önemli bir eşiğin aşıldığı, ancak ülkenin temel çıkarları açısından kaygı verici hususlarla karşı karşıya bulunduğu ifade edildi. Ek Protokol'ün onaylanmaması istenen mektupta, "Protokolün onaylanması durumunda Ankara Anlaşması çerçevesinde AB ile Türkiye arasında ahdi hak ve yükümlülükler açısından, Türkiye Cumhuriyeti'nin muhatabı Kıbrıs Rum Yönetimi olacaktır. Bu KKTC ile Türkiye arasındaki ilişkileri belirleyen zemini ortadan kaldıracak ve KKTC'nin tasfiyesini hızlandıracaktır. Ulusal Uzmanlar Grubu olarak yüce meclisimizin değerli üyelerinden, Kıbrıs sorunu adil ve kalıcı bir çözüme bağlanana kadar, tüm üye olabileceğimiz dahi kuşkulu olan AB' ye karşı böyle yaşamsal bir ödün verilmesi sonucunu doğuracak Ek Protokol'ün onaylanmasına karşı çıkmanızı istemektedir" denildi.


Denktaş, mektubun okunmasının ardından yaptığı konuşmada, "Millet hangi şartlarda AB'ye alınacağını bilmemektedir" dedi. Belgelere bakıldığında, kimsenin Türkiye'ye tam üyelik vaat edildiğini söyleyemeyeceğini savunan Denktaş, çerçeve anlaşması ve diğer belgeler üzerinde AB ısrar ederse bir kopma noktasına gelineceğini ileri sürdü. Dentaş, "Kopma noktasına ödün vererek gidileceğine, Türk hükümeti başlangıçta, Ek Protokol'ün kabul edilemeyeceğini, meclisin bunu kabul etmeyeceğini duyurmak suretiyle Rumlar'ı pazarlığa, AB'yi KKTC'nin varolduğunu görmeye davet etmiş olur. Türkiye AB'ye adım atmıştır memnunuz, ama vereceği ödünler konusunda büyük endişemiz vardır. Bir milletin kabul etmeyeceği şartları kimse baskıyla empoze edemez" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:56

İLGİLİ HABERLER