Gündem
  • 30.5.2013 15:20

DEP’li Sincar'ın cinayet sanığına, ömürboyu hapis

BATMAN'da 1993 yılında, DEP eski milletvekili Mehmet Sincar'ın öldürülmesi eylemini gerçekleştirdiği iddiasıyla yargılanan Hizbullah üyesi Cihan Yıldız'a ömürboyu hapis cezası verildi.

Batman'da 4 Eylül 1993 tarihinde öldürülen DEP eski milletvekili Mehmet Sincar'ın da aralarında bulunduğu 11 ayrı cinayeti işlediği iddiasıyla yargılanan Hizbullah mensubu Cihan Yıldız ile firari sanık Ejder Arpa'nın yargılanmasına Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya, 2008 yılında Avusturya'nın başkenti Viyana'da yakalanıp Interpol aracılığı ile Türkiye'ye teslim edilen sanık Cihan Yıldız ve avukatı katıldı.

11 KEZ CEZALANDIRILMASI İSTENDİ

Duruşmada davayla ilgili mütalaasını sunan savcı, Cihan Yıldız'ın 11 cinayetten sorumlu olduğunu belirterek, sanığın Türkiye Cumhuriyeti'nin mevcut anayasal düzenini silah zoruyla değiştirip, yerine İslami esaslara dayalı bir şeriat devleti kurmayı amaçlayan Hizbullah terör örgütünün silahlı eylemlerine katıldığını söyledi. DEP eski milletvekili Mehmet Sincar ve korumasının da sanık Yıldız tarafından öldürüldüğünün anlaşıldığı kaydedilen mütalaada Yıldız'ın, 11 kez ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezasıyla cezalandırılması istedi. Savcı, Yıldız'la birlikte yargılanan ve henüz yakalanamayan Ejder Arpa'nın dosyasının ise ayrılmasını istedi.

'ERGENEKON ÖLDÜRDÜ'

Sanık Cihan Yıldız ise son savunmasında iddiaları kabul etmeyerek şunları söyledi:

"Mehmet Sincar'ın öldürülmesi olayında Faruk Akgül'ün beyanı bulunmaktadır. Vermiş olduğu ifadesinde olayın kimler tarafından ve ne şekilde gerçekleştirdiğini, polis huzurunda tatbikat gerçekleştirdiğini ifade ediyor. Polis memurlarının ifadelerine göre bu olayın faili meçhul arasından çıkarıldığı belirtiliyor. Ama adeta Mehmet Sincar tekrar diriltilmiş gibi PKK'nın askeri kanatın üst düzeyi olan Alaattin Kanat ve arkadaşı Mesut Mehmetoğlu, İsmail Yeşilmen tarafından öldürülüyor ve bunlar yakalandıktan sonra ifade veriyorlar. Bunların kolluk ifadeleri zapta geçiyor. Ancak daha sonra TBMM araştırma Komisyonu onlarla görüşüyor ve milletvekillerine vermiş olduğu ifadelerinde suçlamaları ikrar ediyorlar. Ergenekon davalarında geçen gizli tanıkların vermiş olduğu beyanlarında Mehmet Sincar'ı Ergenekon'un öldürdüğünü ve genellikle PKK'nın üst düzey yöneticilerinden yani Öcalan, Şemdin Sakık talimatı ile gerçekleştirildiği geçiyor. İstanbul Beykoz operasyonunda ele geçirilen belgelerde benim 1995 yılında örgüte katıldığım belirtiliyor. Oysa bu eylem 1995 yılından önce gerçekleşmiştir."

'İYİ HALDEN ÖMÜRBOYU

Duruşmaya ara veren mahkeme daha sonra kararını açıkladı. Mahkeme sanık Cihan Yıldız'ı 'Türkiye Cumhuriyeti anayasanın tamamını ya da bir kısmını tağyir, tebdil ve ilgaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, sanığın geçmişi, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları göz önüne alınarak, cezasını ömürboyu hapise çevirdi. Mahkeme, diğer sanık Ejder Arpa'nın dosyasının ise bu davadan ayrılmasına karar verdi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:53

İLGİLİ HABERLER