Asayiş
  • 30.1.2020 13:13

Deprem teröristlerinin cezası belli oldu

Depremden sonra provokatif paylaşım yapan 60 kişiye soruşturma! İşte detayları...

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye’yi sarsan 6.8 büyüklüğündeki Elazığ depremi sonrası provokatif sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili yaklaşık 60 kişi hakkında soruşturma başlattı. DHA’nın savcılık kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Emniyet Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü’nün tespit ettiği sosyal medya hesapları ile ilgili başlatılan soruşturmalar, TCK’nın 213 ve 301’nci maddelerinde düzenlenen ‘halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak, milleti, devleti ve hükümeti aşağılamak’ suçlamalarından yürütülüyor. Uzmanlar bu paylaşımların devlete güvensizlik oluşturduğu, kamu düzeni ve güvenliğini bozduğunu belirterek, halkı korku ve paniğe sevk edecek, milleti ve devleti aşağılayan paylaşımlardan uzak durulması uyarısında bulundu.

Elazığ ve Malatya’da 41 kişinin yaşamını yitirdiği, 1607 kişinin de hastanelere başvurduğu 6.8 büyüklüğündeki depremden sonra sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımlar toplumun tepkisini çekti. Depremi yaşayan insanları aşağılayan yorumlar, kurtarma ve yardım çalışmalarını yapan görevlilere yönelik gerçek dışı suçlamalar, yağma ve talan iddialarına kadar çok sayıda sosyal medya mesajı kamuoyunda huzursuzluğa neden oldu.

HALKI ENDİŞE PANİĞE SÜRÜKLEMEK SUÇLAMASI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu paylaşımlarla ilgili soruşturma başlattı. Emniyet Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü’nün tespit ettiği yaklaşık 60 sosyal medya hesabıyla ilgili soruşturma başlattı.

Soruşturmalar; TCK’nın 'Halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak amacıyla hayat, sağlık, vücut veya cinsel dokunulmazlık ya da malvarlığı bakımından alenen tehditte bulunan kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır' suçlamasını düzenleyen 231’inci maddesi ile 'Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır' suçlamasın düzenleyen 301’nci maddelerden yürütülüyor.

Türkiye genelinde soruşturmalar Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda açılarak, daha sonra dosyalar paylaşımın yapıldığı şehirlere gönderiliyor.

 

Güncellenme Tarihi : 30.1.2020 13:28

İLGİLİ HABERLER