Bilim
  • 31.1.2014 13:30

'Depremden kaçış yok'

VAN Gölü'nün 30 kilometre doğusunda bulunan Erçek Gölü, bilim adamları tarafından incelenecek. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Toker, Erçek Gölü'nde bulunduğu düşünülen, kuzey ve güney sınırları kesen olası ters fayları tespit etmek amacıyla sismik yansıma çalışmaları yapacaklarını söyledi.

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından artçı şokların çok sık yaşandığı Erçek Gölü, Van YYÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Toker ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu'nun ortak projesiyle incelenecek. Lavların yığılmasıyla oluşan ve kuş cenneti olarak bilinen Erçek Gölü Havzasında inceleme yapacaklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Toker, bölgedeki artçı şok dağılımının Erçek Gölü'ne doğru uzandığını kaydederek şunları söyledi:

"Erçek Gölü'nün kuzeyi başta olmak üzere, yakın çevresinde 4 ve 4'ün üzerinde artçı şoklar olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, Van Gölü sınır faylarının, karayı keserek, Erçek Gölüne girdiği ve Erçek Gölü'nü kuzey ve güneyden keserek kontrol ettiği düşünülmektedir. Bu nedenle, Erçek Gölü'nde bulunduğu düşünülen kuzey ve güney sınırları kesen olası ters fayları tespit etmek amacıyla, 3-4 kişilik ekiple sismik yansıma çalışması yapacağız."

'DEPREMDEN KAÇIŞ YOK'

Bülent Ecevit Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu da, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve Harita Genel Komutanlığı ortaklığındaki 146 GPS istasyonundan alınan verilerle oluşturulan gerilim haritasından yola çıkarak Van ile ilgili çözümler yapacaklarını söyledi. Türkiye'nin birçok yerinde deprem potansiyelinin olduğunu belirten Prof. Dr. Kutoğlu şöyle konuştu:

"Hazırladığmız Türkiye gerilim haritasından yola çıkarak, Van ile ilgili çözümler arayacağız. Tabii ki Türkiye bir deprem ülkesidir. Van'da da gerilme çok görülüyor. Biz bu açıklamaları birilerinin telaşlanması için yapmıyoruz. Depremden kaçmak diye birşey söz konusu değil. Bununla ilgili önlemler alınması için, daha sağlam zeminlerde evlerin yapılması çağrısında bulunuyoruz. Başka ülkelerde 7 şiddetindeki bir deprem çok fazla yıkıma neden olmazken, bizim ülkesimizde malasaf kötü sonuçlar doğuruyor."
Gülay ÖZEK / VAN, (DHA) 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:02

İLGİLİ HABERLER