Eğitim
  • 15.1.2014 13:04

Dershaneler için 1-5-9 formülü

Dershanelerin özel okula dönüşümü kapsamında uygulanacak teşvik ile tüm özel okulların 1., 5., ve 9. sınıflarına kayıt yaptıran öğrenciler için, bu öğrencilerin devlete maliyeti kadar teşvik ödenecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, dershanelerin dönüşümüne ilişkin yasa taslağı çalışmalarını tamamladı. Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda yapılacak değişikliğin yanı sıra Milli Eğitim, Ekonomi, Maliye Bakanlıkları, Hazine yetkilileri ve sektör temsilcileri, teşvik paketleri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Dönüşecek dershanelere verilecek arsa, bina, vergi indirimi, uygun kredi, SGK prim desteği gibi teşviklerin yanı sıra “öğrenci başına teşvik” modeli de görüşmeler sırasında şekillendi.

1-5-9 MODELİ

Bakanlığın gündeminde olan ve öğrenci sayısına göre uygulanması planlanan teşviklerden birisi de “1-5-9” formülü. Bu yöntemde özel okullar, 4+4+4 sisteminin her kademesinde birinci sınıfa başlayan tüm öğrenciler için devletten teşvik alacak. Dershanelerden dönüşen özel okulların yanı sıra, hali hazırda özel okul olarak faaliyet gösteren kurumlar da bu teşviklerden yararlanacak.

2018’E KADAR

Modele göre, örneğin liseye başlayan öğrencinin devlete maliyeti 2 bin TL ise, dershaneden dönüşen ve 9. Sınıfa 100 öğrenci alan bir lise, devletten 200 bin destek alacak. Devlet bu rakamı özel okula ödeyecek. Özel okulun fiyatından doğan fark veliler tarafından karşılanacak. 1., 5. ve 9. Sınıf öğrencilerini kapsayan modelde, diğer sınıflardaki öğrenciler için teşvik ödenmesi şimdilik öngörülmüyor.

TÜM ÖZEL OKULLARDA GEÇERLİ

1-5-9 teşviki, sadece dershanelerden dönüşecek kurumlarda değil mevcut özel okullarda da uygulanacak. Böylece dönüşüm kapsamında verilen teşvikin, mevcut özel okullar açısından haksız rekabete dönüşmesinin de önüne geçilecek.

Doruk ÇAKAR/ AKŞAM

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:28

İLGİLİ HABERLER