Gündem
  • 25.9.2013 16:23

Desteklediğimiz muhalifler Hatay'ı Suriye'ye kattı

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle TBMM'ye sunduğu soru önergesinde, Suriyeli muhaliflerin İstanbul'da yaptığı toplantıda Hatay'ı Suriye topraklarında gösteren haritayı kullanan muhaliflere karşı alınacak tutumu sordu.

Suriyeli muhalif grupların 11 Eylül'de İstanbul Gayrettepe'de kullandıkları binada yaptıkları basın toplantısında kullanılan haritada, Hatay'ın Suriye topraklarında göründüğünü medyada gördüklerini aktaran Mehmet Ali Ediboğlu, Türkiye'nin desteğiyle yapılan ve uluslararası basının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda Türk yetkililerin de bulunduğuna dikkat çekti. Haritayı 'skandal' olarak nitelendiren Ediboğlu, yazılı olarak sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye, uzun yıllar boyunca, bu tip haritaları Suriye rejiminin düşmanca tutumu olarak gösterip, uluslararası kamuoyunu etkilemek için kullanıp, propaganda yapıyordu. Bu durumda, İstanbul'da yapılan toplantıda, Hatay'ı Suriye topraklarında gösteren haritayı kullanan muhaliflere karşı da bu tutumlarının düşmanca olduğu konusunda bir mesaj vermeyi ve tepki koymayı düşünüyor musunuz? Skandal harita, Türk devlet yetkililerin de orada bulunmasına rağmen, nasıl oluyor da basın toplantısı boyunca asılı kalmıştır? Hiçbir yetkili bu duruma neden müdahale etmemiştir? Hükümet, Suriye krizi oluştuğundan bu yana kullandığı açıklamalarında 'Suriye bizim iç işimiz' şeklinde argüman geliştirmiştir. Ancak gelinen son noktada bu argüman şekil değiştirerek, artık son harita olayında olduğu gibi, Suriyeli muhalifler tarafından kullanılacak 'Hatay, Suriye'nin iç işidir' aşamasına mı gelinmiştir? Ya da kamuoyunun ve bizim bilmediğimiz bir 'danışıklı dövüş' mü yapılmıştır? Bu durumu Bakanlığınızın yürüttüğü dış politika açısından diplomatik bir başarı olarak kabul ediyor musunuz?"

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:43

İLGİLİ HABERLER