Dünya
  • 22.5.2015 14:15

Dev balinalar bu minik planktonları niçin yiyor?

Bilimadamları bunun sırrını Merak etti..
Bu sorunun cevabını bulabilmek için denize açılan bilimadamları tam 3.5 yıl boyunca bütün okyanusları dolaştı. Bu seyahat sırasında 35 bin farkıl plankton örneği aldı.Plankton, suda bulunan, hareket yeteneği akıntıya bağımlı olan canlılara verilen genel isimdir. Genellikle mikroskobik boyutta ve tek hücreli canlılardır:
Bu canlıların en önemli özelliği fotosentez yoluyla inanılmaz bir oksijen üreticidir.
Okyanuslardaki bu minik planktonların dünyanın oksijen ihtiyacının yarısını karşıladığı bilimsel olarak ispatlandı.

Okyanuslardaki en küçük organizmaların saklı dünyası Science dergisinde yayımlanan bir dizi bilimsel makaleyle gözler önüne serildi.

Uluslararası bir araştırma ekibinin yaptığı çalışmada üç yılda toplanan planktonlar incelendi.

Planktonlar çok küçük organizmalar olsa da okyanuslardaki yaşamın yüzde 90'ını oluşturuyor.

Uzmanlar şu ana dek 35 bin tür bakteri, 5 bin yeni virüs ve 150 bin tek hücreli bitki ve organizmalar buldu.

Bu türlerin büyük kısmıyla ilk kez karşılaşıldığı belirtildi.

Bu kabuklu organizma Büyük Okyanus'un güneyinden alınan örnekte bulundu.

Planktonlar arasında virüsler, bakteriler tek hücreli bitkiler ve organizmalar bulunuyor.

Organizmaların bir çoğu ilk kez bulundu.

Besin zincirinin temelini oluşturan planktonlar ayrıca fotosentezle soluduğumuz oksijenin yarısını üretiyor.

Ancak şu ana kadar gözle görülmeyen bu okyanus ekosistemi üzerine çok az şey biliniyordu.

Şu ana dek toplanan 35 bin örneğin sadece 579'u incelenebildi.

Araştırma ekibi toplanan 35 bin örnekten 579'unu inceledi.

Üç yıllık araştırma

2009-2013 arası yapılan araştırmada 30 bin kilometre yol kat edilirken, okyanusun yüzeyinden bin metre derinliğe kadar yaşayan 35 bin örnek toplandı.

İncelemede organizmalardan birçoğunun ısıya hassas olduğu anlaşıldı.

Uluslararası çalışma 10 milyon Euroya mal oldu.

Uzmanlar organizmaların birbirleriyle etkileşimlerini de inceledi.

Paris'teki Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden Dr. Chris Bowler araştırmanın okyanuslar konusunda varolan bilgileri dönüşterecek nitelikte olduğunu vurguladı.

Bu küçük deniz anaları gibi birçok küçük organizma okyanusların her yanında görülüyor.

Bowler, "Örneğin biz 5 bin virüs topluluğu bulduk. Bunların sadece 39'u daha önceden biliniyordu" dedi. 150 bin tek hücreli organizma bulduk. Daha önce 11 bin resmen tanımlanmış plankton türü vardı. Sayının bunun on katı olduğuna dair kanıtlarımız var" dedi.

Besin zincirinin en alt kümesi olan planktonlar, bu zincirin sağadığı oksijenin ana elemanı durumunda.
Bu fotosentez nedeniyle planktonlar canlı birer vitamin kaynağına dönüşüyor. Bu yüzden de normal canlılardan çok daha fazlaenerji veriyor.
İşte verdikleri bu anormal enerji balinalar için adeta bir hayat kaynağına dönüşüyor.Bu yüzden de balinalar bu mikro organizlamalara bayılıyor.


PLANKTON NEDİR?

Plankton, suda bulunan, hareket yeteneği akıntıya bağımlı olan canlılara verilen genel isimdir. Genellikle mikroskobik boyutta ve tek hücreli oldukları varsayılsa da, denizanaları veya kopmuş yosunlar da okyanusbilimciler tarafından plankton olarak tanımlanır...Fitoplankton türlerinden kokkolitler [su yüzeyinden atmosfere geçen "dimetil sülfür" denen kimyasal maddeyi üretir. Bu madde oksijenle birleşerek sülfat haline geçer. Sülfatlar okyanus üzerindeki su buharı için yoğunlaşma çekirdekleri oluşturarak bulutları meydana getirirler ve belirli koşullar altında yağmura neden olabilirler. Dimetil sülfür, dolaylı olarak bulutların güneş ışınlarını yansıtma veya emme derecesini, yani albedoyu etkiler. Genel olarak, dimetil sülfür albedoyu artırır. Böylece bulutlar gelen güneş ışınlarını yansıtır, buna bağlı olarak toprağa erişen güneş ışınları da azalır.

Balinalar denizlerde bulunan, gözle görünmeyen ve plankton denilen hayvani veya bitkisel mikroskobik canlıları yiyerek geçinirler. Genelde hemen her balık bu planktonlar ile beslenebilir. Ancak bunun yanında her balık mutlaka başka balıkları, denizlerdeki artıkları da yer. Yalnızca planktonlarla beslenen, denizlerin tek büyük balığıdır balinalar. Solunum için ağzına aldığı sudaki oksijen solungaçları kanalı ile kana karışır. Bu arada suyun içinde bulunan planktonlarda püskül gibi dişleri arasından süzülerek midesine gider. Karada ve denizde yaşayan tüm hayvanlar aşağı yukarı kendi vücutlarına eşit, bazen de daha büyük canlıları yiyip beslenirken (bir aslan bir bizona, kofana kendinden büyük balıklara saldırır) bu canlıların en büyüğü balina da işte böyle gözle görülmeyen mikroskobik canlılarla beslenir.

HABERVİTRİNİ ÖZEL

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:18

İLGİLİ HABERLER