Bilim
  • 17.9.2013 19:13

Dev lahana, 2 metrelik kabak, 1 kiloluk elma!

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde hasadına başlanılan "dev lahanalar" verimin düşük olması nedeniyle hediye olarak alınıp çevre illere gönderiliyor. Elbistan Ovası'nda yetiştirilen, büyüklüğüyle dikkat çeken ve ağırlığı 40 kilograma kadar ulaşan "Elbistan lahanası"nın bölgedeki hasadına başlandı. Meydana gelen hastalıktan dolayı verim kaybı yaşanılan lahanayı vatandaşlar, tanesini 6 TL'den alıp hediye olarak farklı illere gönderiyor.

2 METRELİK KABAK

Edirne'de bir vatandaş, evinin bahçesinde 2 metre 3 santim uzunluğunda kabak yetiştirdi.

İnşaat işiyle uğraşan Bayram Şimşek, Rusya'dan getirdiği su kabağı çekirdeğini bahçesine ekti. İlk denemelerinde sonuç alamayan Şimşek, daha sonraki denemelerinde başarılı oldu. Kuş gübresi ve su ile beslenen bitki ürün verdi. Boyu her geçen gün uzayan su kabağı 2 metreyi geçti. Yoldan gelip geçenlerin dikkatini çeken kabakları yetiştiren Şimşek, Yozgat'ta elde ettiği güvercin şampiyonluğunu kabakta da elde ettiğini söyledi.

Türkiye'de bu uzunlukta kabak yetiştiren birisini duymadığını dile getiren Şimşek, bundan sonraki hedefinin 2,5 metre uzunluğunda kabak yetiştirmek olduğunu kaydetti.

800 GRAMLIK ELMA

Isparta’nın elma bahçesi Eğirdir ilçesinde yetiştirilen 800 gram ağırlığındaki elma görenleri hayretler içinde bırakıyor. Bir üretici tarafından Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral’e getirilen elmanın yanında standart ağırlığı 160 gram olan elmalar cüce gibi kalıyor. Belediye Başkanı Özmeral, starking cinsi elmanın son yıllarda gördüğü en büyük elma olduğunu söyledi. Elmayı görenlerin hayretler içinde kaldığını belirten Özmeral, “Eğirdir iklimi ve doğası ile Türkiye’nin en güzel ilçelerinden biri. Bu güzellik elmaları da güzelleştiriyor.Eğirdir’de yetişen elmalar lezzeti ve kalitesi ile en çok tercih edilen elma çeşitleri arasındadır. Farklı üretim tarzları dolayısı ile çok sayıda farklı türde elma yetiştirilebiliyor” dedi.

Elma hasadı sırasında ilginç elma çeşitleriyle karşılaştığını kaydeden Özmeral, bunlardan birinin de ilçedeki bir üreticinin bahçesinde yetişen 800 gramlık dev elma olduğunu ifade ederek, “Normal bir elmanın ağırlığı 160 gram. 800 gram ağırlığında bir elma yetişmesinde fidanın genç olması olanak sağlamış olabilir. Son zamanlarda gördüğüm en büyük elmalardan birisi. Böyle elmalara çok nadir rastlanılıyor. Dolayısıyla insanlar bunu gördüğünde hayret ediyor. Ancak, lezzet açısından ideal olan elmanın küçük olması gerekir.” Başkan Özmeral, elmanın bir süre daha odasında sergileneceğini sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:59

İLGİLİ HABERLER