Gündem
  • 30.11.2021 10:09

DEVA Partisi'nin siyasi ve askeri casusu bakın kaç lira almış!.. İşte casusluk konuşmalarının dökümü

Siyasi ve askeri casusluk suçundan gözaltına alınan DEVA Partisi kurucu üyesi Metin Gürcan, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Eski Özel Kuvvetler mensubu olan Gürcan’ın iki ülkenin elçilik çalışanlarına binlerce dolar karşılığında gizli askeri/siyasi bilgiler verdiği, raporlar hazırladığı ortaya çıktı. Otel, AVM ve arabada zarf içinde para alırken polisin takibine takılan Gürcan, para aldığı isimlerin diplomat, yaptığı işin de danışmanlık olduğunu öne sürdü.

Geçtiğimiz günlerde, "siyasi ve askeri casusluk" suçundan gözaltına alınan DEVA Partisi kurucu üyesi Metin Gürcan, savcılık tarafından tutuklama talebiyle sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliğince cezaevine gönderildi.

Gürcan’ın emniyet ifadesi de ortaya çıktı. Ankara Başsavcılığı, Gürcan’ın “casusluk” yaptığı yönünde gelen ihbar üzerine soruşturma başlattı. Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2020’den bu yana Gürcan’ı teknik ve fiziki takibe aldı. 2020’den bu yana teknik ve fiziki takiplerde, Gürcan’ın görüştüğü kişilerden zarf içinde para aldığı ve yine zarf içinde topladığı gizli bilgileri verdiği belirlendi.

2015’te TSK’dan ayrıldığını anlatan Gürcan, 2019’dan itibaren de Türkiye’nin yakın çevresiyle ilgili talep eden kişi ve kurumlara “şeffaf, tamamen açık” şekilde danışmanlık hizmeti verdiğini savundu.

“DİPLOMAT”LA ZARF ALIŞVERİŞİ

Yapılan teknik ve fiziki takip çalışmaları neticesinde Gürcan’ın, büyükelçilikte “diplomat” olarak çalıştığını söylediği kişilerle otel ve AVM’de birçok görüşmeleri tespit edildi.

Gürcan’ın fiziki takip sırasında Ankara’daki bir otelde ‘X1’ olarak kodlanan bir kişiyle görüştüğü ve bu kişiye zarf uzattığı, aynı zamanda Gürcan’ın da bu kişiden aldığı zarfı montuna sakladığı belirlendi.

HER GÖRÜŞMEDE 400 DOLAR

Farklı tarihlerle de aynı şekilde zarf alışverişi yaptıkları güvenlik kamera kayıtlarıyla da belgelenen bu olaya ilişkin Gürcan, 30 Kasım 2020’de Cinnah Otel’deki bir görüşmeyle ilgili olarak X1’i büyükelçilikte görevli bir “diplomat” olarak açıkladı.

Gürcan, “Kendisine Türkiye’yi değil Irak, İran, Suriye, Afganistan, Libya zaman zaman Yunanistan ve Ukrayna gibi ülkelerdeki haftalık gelişmeleri içeren çizelge ve analizleri sunarım. Bana verdiği zarf içerisinde çizelgelerle ilgili bilgi notu ve elden aylık düzenli olarak yaptığı 400 dolar bulunmaktadır” dedi.

Bir görüşmesinde X1 kodlu diplomatın “Erdoğan, Cezayir hükümeti ile iyi ilişkiler içinde mi?” diye sorduğu, Gürcan’ın ise “Çok da iyi değil” dediği görülüyor.

Yine tapelere göre X1, Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle ilişkisinin ne durumda olduğunu soruyor. Gürcan, buna, “İyiye doğru gidiyor ama buradaki mesele Doğu Akdeniz. Erdoğan’ın geri çekilmesi imkansız, bunu diplomatik ve siyasi müzakerelerle çözmesi imkansız” karşılığını veriyor.

KAVALA VE DEMİRTAŞ’IN SERBEST KALMASI İÇİN

Gürcan’ın, konuşmasının devamında ise “Almanlar, Kavala ve Demirtaş’ın serbest bırakılması konusunda çok daha agresif bir tutum içerisine girecekler. Eğer Biden yönetimi ve AB yetkilileri arasında bir koordinasyon olursa, bu yaptırımlar konusunda da olur” diyor.

6 AYLIK PARAYI PEŞİN İSTEDİ

Gürcan, Türkiye’yle ilgili verdiği bilgiler karşılığında kendisine ödenen paranın 6 aylık olarak verilmesini de istemiş. Gürcan, “Böyle 6 aylık bir ödeme yapılabilirse ben de bütçemi daha rahat ayarlarım” derken, X1’in “Bence mümkün ama merkeze sormam lazım” karşılığını verdiği kayıtlara geçti. “Merkez” olarak tanımlanan yerin neresi olduğu sorulan Gürcan, merkez olarak belirttiği yerin, ilgili ülkenin dışişleri bakanlığı olduğunu söyledi.

Metin Gürcan, gizli bilgileri toplamak için bir de ekip kurmuş. Bu ekibin yaptığı çalışmalarla hazırlanan belgeler zarf içinde ilgililerine aktarılmış. Gürcan, söz konusu ekibiyle ilgili, “Ekibimiz iyi. Daha fazla rapor hazırlamak için onlarla iletişime geçmeyi planlıyorum” ifadesini kullanıyor.

TÜRK ASKERİ SAHADA OLMAYACAK "GÜZEL"

Gürcan’ın yaptığı görüşmelerde, görüntü kayıtlarının yanı sıra ses kayıtları da alındı. Sorgu tutanağına da yansıyan bu tapelere göre, Gürcan’ın gizli kalması gereken güvenlik bilgilerini de muhataplarına ilettiği tespit edildi. Özellikle Karabağ’da oluşturulan Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi’yle ilgili paylaştığı bilgiler dikkat çekti. Gürcan, bölgede devriye gezen Türk askerinin olmadığını, Rus drone’larının uçurulacağını aktarıyor.

Gürcan bir görüşmede “X1”e Karabağ’ın işgalden kurtarılmasından sonra Türk askerinin pozisyonun anlatırken, “Operasyonel vazifeleri yok. Türk birliklerini sahada göremeyeceğiz” diyor. “X1”in “Yalnızca subaylar?” sorusuna Gürcan “Evet, yalnızca merkezde oturan subaylar” karşılığını veriyor. X1’in tepkisi ise “Güzel” oluyor.

İşte o görüşmenin tapesi:

- X1: Peki Rusya ile ilgili durum nedir? Barış antlaşması konusunda ortak gözlem merkezi ne durumda?

Gürcan: Karabağ’daki. Herhangi bir operasyonel bir vazifeleri yok dolayısıyla Türk birliklerini sahada göremeyeceğiz. Bölgede devriye gezen Türk askeri yok.

- X1: Yalnızca subaylar?

- Gürcan: Evet, yalnızca merkezde oturan subaylar.

- X1: Güzel.

- Gürcan: Ruslar Türk askerinin devriye gezmesini istemiyor bundan yüzde yüz eminim. Bir arkadaşım bana Ankara’nın terör eylemlerinin gözlenmesi için Türk drone’larının kullanılması gerektiğini söyledi.

- X1: Drone’lar?

- Gürcan: Ankara, istihbarat edinmek amacıyla bölgede kendi drone’larını kullanmak istediğini söyledi. Ruslar bunu istemedi.

- X1: Ruslar haber ve istihbarat toplayacak, Türkiye sadece izleyecek öyle mi?

- Gürcan: Evet sadece izleyecek.

 

YENİ ŞAFAK

Güncellenme Tarihi : 30.11.2021 23:22

İLGİLİ HABERLER