Dünya
  • 4.8.2009 00:05

DEVLET BAŞKANININ KORUMALARI BANKA SOYDU...

Geçen hafta Irak'ın başkenti Bağdat, Amerikan işgalinden bu yanaki en büyük banka soygununa tanıklık etmişti.

Bir grup silahlı saldırgan, artık Bağdat'ın en güvenli semtlerinden biri sayılan Kerrada'da, Rafideyn kamu bankasını basmış, 8 güvenlik görevlisini öldürüp, yaklaşık 7 milyon dolar değerinde ırak dinar'ını alarak kaçmışlardı.

Soygun sonrası şüpheler direnişçilerin üzerinde odaklanmıştı. Ama İçişleri Bakanlığı'nın yürüttüğü soruşturma sürpriz bir sonuç ortaya çıkardı; soygunu gerçekleştirenler, Irak Devlet Başkan Yardımcıları’ndan Adil Abdülmehdi'yi korumakla görevli muhafızlardı.

Çalınan paranın, iktidar ortaklarından Irak İslam Yüksek Konseyi Partisi Lideri Abdülaziz el Hekim'in bürosunda saklandığı anlaşıldı.

Muhafızlardan dördü gözaltına alınırken, dört muhafız ise aranıyor.

Soygunun aydınlatılmasında başbakanlıkla içişleri bakanlıklarının farklı Şii grupların elinde olması etkili oldu. Zira ikitidar mücadelesi içindeki bu gruplar birbirleriyle rekabet halinde.

Irak'ta son dönemde döviz bürolarıyla banka soygunları artarken, artık kamu ve devlet görevlilerinin karıştığı yolsuzluklar ülkenin karşı karşıya olduğu en büyük güvenlik tehdidi olarak görülüyor. Özellikle polis ve askerlerin çok sayıda yolsuzluk ve rüşvet olayına karıştığı beliritliyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:57

İLGİLİ HABERLER