Sağlık
  • 30.7.2009 01:56

DİKKAT!.. BU İLAÇLAR CİNSEL YAŞAMI MAHVEDİYOR!..

Tüm dünyada ve ülkemizde son yıllarda en sık kullanılan ilaçlar antidepresanlar. İlaç sektörünün en hızla büyüyen alanı da bu. Ancak yapılan klinik araştırmalara göre depresyon ve anksiyete bozukluğu olup hiçbir cinsel sorunu olmayan hastalar bile , antidepresan kullanmaya başladıktan sonra yüzde 50-70 oranında cinsel işlev bozukluğu yaşıyor.

Depresyon yaşayan kadın ve erkeklerin yüzde 50-90 arasındaki bölümünün cinsel isteksizlik ve cinsel işlev bozukluğu yaşadığını belirten Psikiyatrist Doç. Dr. Cem İncesu, " Depresyonu ve anksiyeteye bozukluklarını tedavi edelim derken kullandığımız ilaçlar ne yazık ki cinsel yaşamı daha da kötüleştiriyor. Böyle bir kısır döngüyle karşı karşıyayız. Bu kısır döngü tıp dünyasının üzerinde çalıştığı önemli alanlardan biridir. Çünkü bir yandan depresyon ve aksiyete bozukluklarını hızla tedavi etmek, kişiyi kendi hayatına, sosyal yaşamına, evlilik hayatına, cinsel yaşamına kısaca tüm fonksiyonlarına döndürmek temel hedeftir. Ama tedavide kullandığımız ilaçlar cinsel yaşamı daha da kötü hale getiriyor. Bununla da kalmıyor kişinin birçok açıdan hayatını olumsuz yönde etkiliyor" dedi.


Doç. Dr. İncesu, erkeklerin antidepresanların yan etkilerine karşı kadınlardan daha duyarlı olduğuna dikkat çekerek, sorun çözülmediğinde kadınların problemlerinin çok daha ciddi
boyutlara ulaşabildiğini söyledi.


İncesu, şöyle devam etti:


" Kadınlarda ve cinsel isteksizlik ve orgazm olamama yaşanırken, erkeklerde ereksiyon güçlüğü oluyor, uyarılma hazzını olumsuz yönde etkiliyor ve isteksizlik yaratıyor.


Cinsel yan etkiler uzun süre gizli kaldığında ve tedavi edilmediğinde, sonradan depresyon ve antidepresan kullanımı ortadan kalksa ve hastalar iyileşse de, bir bölümünde ortaya çıkmış olan cinsel alanda güvensizlik, isteksizlik, motivasyon kaybı, performans ve partnerle olan ilişkilerdeki sorunlar nedeniyle cinsel işlev bozukluğunun psikolojik olarak sürekli hale geldiği görülüyor."

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:01

İLGİLİ HABERLER