Sağlık
  • 13.10.2008 02:48

DİKKAT!.. KAÇAN KOVALANIR MANTIĞI DUYGUSAL TACİZE VARMASIN!.

Kurduğunuz ilişkide 'kaçan kovalanır' kuralı abartılıyorsa, duygusal tacize uğruyor olabilirsiniz! Medical Park Fatih Hastanesi'nden Klinik Psikolog Sinem Demir; "Duygusal taciz"in kurbanı olmamanız için duygusal tacizin nedenlerini ve çeşitlerini açıkladı:
TUTARSIZ TEPKİLER VERİR
Uzun süreli ilişki yaşamak, evlenmek istiyorum ya da istemiyorum, seni çok beğeniyorum ya da beğendiğim insan sana benzemiyor, evlilik olursa ancak seninle olur ya da evlensem bile bu seninle olmaz gibi size ve ilişkiye dair verdiği mesajları tutarsızdır.
ESKİ AŞKLARINI ANLATIR
Sürekli olarak size benzemeyen, beğendiği fiziksel özelliklerden söz etmesi, daha önceki ilişkilerine dair duygularını sıklıkla gündeme getirmesi (özellikle olumlu olanları), daha önceki ilişkilerinizden sürekli 'bir suçlama' sebebi olarak söz etmesi
ŞAKALARLYLA EZER
Kimi ilişkilerde şaka yollu eleştiriler bir ilgi ifadesi olabilir. İğneleyici ve aşağılayıcı laflar söylemek (yalnızken veya başkalarının yanında), sözel olarak veya bakışlarla azarlamak, tamamen görmezden gelmek, sürekli eleştirmek...
İLİŞKİ ONA GÖRE ŞEKİLLENİR
Duygusal tacizin yaşandığı ilişkilerde; ilişkideki 'keyif ve haz' benzeri (kısa vadeli) olumlu hisler, tamamen karşıdaki kişinin duygu-durumuna göre belirlenir. O keyifliyse; hemen hiç yapmadığı kadar güzel laflar sarf edebilir, ayaklarınızı yerden kesecek jestler yapabilir.
SUÇLU HEP SİZSİNİZDİR
Sizin ilişkideki konumunuz 'hiç memnun olamayan' iken, karşınızdaki 'sürekli sizin tarafınızdan bunaltılan' taraf olur. Ona 'gerçekte ve duygusal olarak' sadece o 'izin verdiğinde' ulaşmak, 'yalnız hissetmek' gibi hislerinizin tek sorumluluğu, sizin 'evhamlı' olmanıza, 'yanlış yorumlamanıza' bağlanır.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:27

İLGİLİ HABERLER