Dünya
  • 2.1.2013 15:24

Diktatör ve karısının özel eşyaları şok etti

"Açım" diyen işsiz bir gencin kendini yakmasıyla birlikte Tunus'da halk sokaklara indi.Yıllardır sefalet içerisinde olan Tunus halkı, ayaklanarak başlarındaki diktatör Zeynel Abidin Bin Ali'yi devirdi.
Bin ali ve karısı Leyla uçakla kaçarak canlarını kurtardı.
Tunus'ta başlayan bu halk hareketi diğer ülkelere ilham oldu ve Arap Baharı dalga dalga geldi.
Arap Baharında koltuğunu ilk kaybeden Tunus diktatörü Zeynelabidin bin Ali, rejim içi bir darbeyle iktidara geldiği 1987 yılından beri ülkeyi soyup soğana çevirmiş.25 yıllık iktidarı boyunca Guardian gazetesinin verdiği rakamlara göre yaklaşık 5 milyar dolarlık bir servete hükmetmişti. Newyork Times ise bu rakamların, Amerikan yetkililere dayanarak verdiği haberinde üç milyar doları geçmeyeceğini söylüyor.
Her ne kadar ülkeyi Zeynelabidin bin Ali yönetiyor gibi görünse de perde arkasında karısı Leyla bin Ali ve Trabelsi ailesi iktidarı elinde tutuyordu. Birçok konuda karısının talimatlarına uyan Bin Ali, polis teşkilatının uyguladığı baskıcı yöntemler sayesinde sindirdiği ülkenin zenginliklerini yağmalıyor, halkı bir anlamda haraca bağlıyordu.

Tunuslular ülkenin ekonomik durumu iyi olmasına rağmen yönetici küçük bir zümrenin bütün kaynaklarına el koyması nedeniyle gelişemediğini ve geri bırakıldığını söylüyor. Demir yumrukla yönetilen ülkede Bin Ali’nin adamları, ticari anlamda kar etmeye başlayan, gelecek vaad eden orta ölçekli bir marketten bile vergilerden daha ağır haraçlar alıyor, bunu ödemeye yanaşmayan tüccar ya da esnafın yaptığı işe el koyuyormuş. Bin Ali’nin ülke dışına çıkardığı devasa miktardaki paraya rağmen devrimden sonra Tunuslu iş adamlarının rahat bir nefes aldıkları ve ülke ekonomisinin yakın gelecekte ciddi ilerleme kaydedeceği belirtiliyor.
Bin Ali’nin serveti sadece ülke içinde yaptığı ticaretle, yatırımlarla, başkalarının mallarına el koyarak gerçekleştirdiği servet artışıyla sınırlı değil. Aynı zamanda yabancı ülkelerin Tunus’ta gerçekleştireceği projelerden aldığı rüşvetlerden de yüksek miktarda gelir elde etmiş. Tunus’un Katar büyükelçisi olayı şöyle anlatıyor: Katar Petrol Şirketin, 2010 yılında Tunus’ta 6 milyar dolarlık bir proje için bütün ayrıntılar üzerinde anlaşmaya varıldıktan sonra Tunus Maliye Bakanlığından yetkililer, Katarlılardan Enformasyon Bakanlığı’na uğramasını istemişler. Katarlılar ise şaşırmış ve “petrolün medya ve enformasyonla ne ilgisi var” diye düşünmüşler. Bakanlık yetkilisinin kendilerine Bin Ali’nin projeden 700 milyon dolarlık rüşvet istediğini aktarmasıyla şok olmuşlar. Yatırım çok kârlı bir proje olmasına ve projeyle ilgili anlaşmaya varılmış olmasına rağmen bu rakamı vermeyi reddettikleri için Katarlılar projeyi iptal etmişler.Ülkesinden kaçan Tunus diktatörünün ve karısının sarayından çıkan özel eşyalar halka sergilenmeye başladı.
Müthiş şatafat içerisinde yaşayan Bin Ali ve karısına ait 50'ye yakın dünyanın en pahalı otomobili ortaya çıkarıldı.Diktatör ve karısının özel eşyaları ve takıları ise görünlerin ağzını açıkta bıraktı.
HABERVİTRİNİ ÖZEL
İŞTE O GÖRÜNTÜLER

Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 12:46

İLGİLİ HABERLER