Gündem
  • 30.9.2013 17:01

Dış basında 'demokratikleşme paketi'

Bazı medya kuruluşları Başbakan Erdoğan'ı İslamcı ajandasını bu reformlarla daha da ileriye çektiğini iddia ederek bu reformlardan en fazla sevinecek kesimin Kürtler ile İslamcıların olacağını savundu. İspanya ve Güney Amerika'nın ünlü haber ajansı EFE, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın açıkladığı reformları "kamuda çalışan bayanlar artık başörtüsüyle işbaşı yapabilecekler" başlığı ile okuyucularına duyurdu. Erdoğan'ın geniş bir reform paketi ile medyanın önüne çıktığını belirten EFE, paketin içinde farklı dillerde siyasi propaganda hakkı ile seçim barajının yeniden düzenlemesi gibi konularının da olduğuna dikkat çekti.

Ajans, özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünün açıldığını ve "Ne mutlu Türküm diyene" diye başlayan töreninin de sona erdiğine işaret ederek, bu kararlardan en fazla sevinecek kesimin Kürtler olacağını yazdı. Başbakan Erdoğan'ın gösteri kanununda da bir takım yenilikler getirdiğini vurgulayan EFE ajansı, Türklerin artık gece yarısına kadar gösteri yapma hakkının olduğuna dikkat çekti. Bu arada, İspanyol kamu televizyonu RTVE, Erdoğan'dan İslamcı ve Kürtleri sevindirmek için açıklanan reform paketi başlığında verdiği haberinde, başörtüsünün kamu kuruluşlarında önünün açıldığını ve farklı dillerde eğitimin ise sadece özel okullarda olma şartının getirildiğini duyurdu. İspanya'nın dünyaca ünlü fikir gazetesi El Pais ise, Erdoğan Kürtlere daha fazla yakınlaşarak İslamcı ajandasını ileriye çekti başlığını attı.

Gazete, Başbakanın bu reformları hayata geçirmekle PKK ile başlatılan barış görüşmelerine ivme kazandırmayı planladığını savundu. İspanya'da muhafazakar kesimin sesi olarak kabul edilen La Razon gazetesi de Türkiye devlet memurlarına başörtüsünü kaldırdı başlığı ile yazdığı haberinde kamuda çalışan kadının istediği taktirde başörtüsünü kullanabileceğini belirtti. El Mundo gazetesi ise, "Türk Başbakanından başörtüsünün önündeki engeller kalktı duyurusu" başlığını atarak başörtüsünün birkaç kamu kurumunun dışında artık serbest olacağını yazdı.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:34

İLGİLİ HABERLER