Gündem
  • 19.6.2014 18:51

Dışişleri’nden bilgilendirme toplantısı

Dışişleri Bakanlığı’nda, Irak’taki son gelişmelerle ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Bakanlık kaynakları, 15 kişilik grup ile ilgili olarak Bakanlık tarafına gelen bilgi olmadığını kaydederek, haberin doğruluğunu gösteren bir bilgi olmadığını bildirdi. Basra Konsolosluğu çalışanlarının birçoğunun Türkiye’ye döndüğünü belirten yetkili, konsolosluk görevlilerinin bir kısmının Kuveyt’te bulunduğunu ifade etti. Bağdat Büyükelçiliği’nin görevini devam ettirdiği ve Irak’ta bulunan vatandaşların sorunlarıyla meşgul olunduğu belirtildi. Battaniye, çadır gibi yardımların devam ettiği ifade edilerek, 100-150 bin Türk soydaşının bulunduğu Sincar bölgesine ise AFAD koordinatörlüğünde 20 bin kişilik insani yardım gönderildiği aktarıldı. Kızılay tarafından 10 bin kişilik insani yardım gönderilmesinin kararlaştırıldığı da belirtilerek, bazı vatandaşların vizeleri bittiği gerekçesiyle ceza ödediklerine dikkat çekildi. Cezanın 500 bin dinardan (420 dolar) 100 bin dinara (83 dolar) indirildiği belirtildi.

Irak’tan çıkan Türk vatandaşlarının sayısının dün itibariyle bin 681 olduğu açıklanarak, giriş yapanların sayısının 2 bin 446 ve Irak’taki Türk taşıt sayısının 8 bin 925 olduğu ifade edildi.

Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Kuzey Irak’a giderek temaslarda bulunduğu ve temasların insani yardım kapsamında olduğu ifade edildi. Bağdat Büyükelçiliği’nin tahliyesi için planlama da yapıldığı ancak Büyükelçiliğin boşaltılmasıyla ilgili bir işlem başlatılmadığı bildirildi.

Irak ordusunun Musul’dan çekilmesi ile ilgili olarak ise, Şii bölgelerine saldırı ihtimaline karşı Sünni nüfusun yoğun olduğu bölgelerde Irak Merkezi Hükümeti’nin askeri gücünü çektiği ifade edildi. Musul’daki olaylar sırasında 52 bin kişilik askeri gücün olduğu, 2 bin kişilik ise IŞİD mensubunun olduğu kaydedildi.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:03

İLGİLİ HABERLER