Dünya
  • 22.5.2009 00:00

DIŞİŞLERİNDEN YUNANİSTAN'A KINAMA

ANKARA - Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın Pontus ile ilgili, "sağduyuyla bağdaşmayan ve tahrif edilmiş bir tarih anlayışına dayandırılan" tutumunu kınadığını bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Yunanistan Parlamentosunun 24 Şubat 1994'de kabul ettiği bir yasayla 19 Mayıs gününü sözde "Pontus Soykırımını Anma Günü" olarak ilan ettiği hatırlatıldı.
Açıklamada, "Ülkemizi ve bilhassa Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ü hedef alan söz konusu karar, tarih bilincinden yoksun çevrelerin husumet kampanyalarına zemin teşkil etmekte, Türk ve Yunan halkları arasında oluşturulmaya çalışılan dostluk ve güven ortamını aşındıracak bir yöne doğru ilerlemektedir" denildi.
"Düzenlenen etkinliklere Parlamento mensupları, siyasi parti yetkilileri ve yerel yöneticilere ilaveten Yunan hükümeti temsilcilerinin de katılması ve etkinlikler sırasında yetkililerce yapılan konuşmaların Türkiye'ye yönelik asılsız iddialara dayanan bu faaliyetlerin ardındaki desteği de gösterir nitelikte olduğu" belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ülkemizi hedef alan, sağduyuyla bağdaşmayan ve tahrif edilmiş bir tarih anlayışına dayandırılan bu tutumu kınıyor ve bu iddianın sahiplerini tarihi gerçeklerle yüzleşmeye davet ediyoruz.
Bu vesileyle, Kurtuluş Savaşımız sırasında Yunanistan'ın Anadolu'da tevessül ettiği vahşet ve mezalimi ve bu bağlamda, Lozan Antlaşması'nın 59. maddesinin, 'Yunan ordusu veya yönetiminin Savaş Hukuku kuralları hilafına Anadolu'da sebep oldukları yıkımın Yunanistan tarafından tazmin edilmesi'ni öngördüğünü hatırlatmak isteriz."

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 21:43

İLGİLİ HABERLER