Gündem
  • 14.10.2005 12:04

DİSK'TEN BAYKAL'I KIZDIRACAK ELEŞTİRİ...

Sol kanattan AKP'ye destek, CHP lideri Deniz Baykal'a eleştiri sürüyor. Türkiye Komünist Partisi (TKP) eski Genel Sekreteri Nabi Yağcı'dan sonra DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, AKP'nin AB konusundaki çalışmalarını olumlu bulduğunu söyledi. Çelebi, Baykal'ın da, müzakere sürecine sevinmeyerek, hem kendisine hem partisine haksızlık yaptığını savundu. Çelebi, sorularımızı yanıtladı.

<ı>Türkiye'nin 40 yıllık AB beklentisine 3 Ekim'de verilen yanıtın sizin için anlamı var mı?
Elbette var. Bugün gelinen noktayı 80 yıllık çağdaşlaşma sürecinin bir ürünü, özgür demokratik, laik cumhuriyet mücadelesinin bir başarısı olarak görüyorum.

<ı>Geçmiş hükümetlere baktığınızda AKP'nin AB politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bugün kaygılarını ifade eden siyasi partilerin geçmişteki uğraşları olmasa bugün yaşanmazdı. İktidarın buradaki çabalarını asla inkâr etmiyoruz.

<ı>Sizin ya da sivil toplum kuruluşlarının ne gibi katkısı oldu bu sürece?
Son on yılda biz çok önemli çaba sarf ettik, somut katkılarda bulunduk. Avrupa'da 60 milyon işçiyi temsil eden Avrupa Sendikalar Konfederasyonu'nun Türkiye'nin üyeliğini desteklemesinde DİSK önemli bir rol oynadı.

<ı>AKP'nin katkı sağlamış olmasından duyulan bir rahatsızlık var mı?
Ben bundan rahatsızlık yaşamıyorum. AKP, 'AB konusunda toplumsal iradeye saygı göstermiştir' diye bakıyorum. Toplumun talebini bir iktidar elinin tersiyle çeviremez. AKP'nin konunun üzerine kararlılıkla gittiğini kabul ediyoruz.

Katkılarını da biliyoruz
<ı>Bu sürece geçmişte CHP'de destek verdiği halde Baykal, "zorla sevinemem" dedi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bunu söyleyerek hem kendisine hem de partisine haksızlık yaptığına inanıyorum. Bu sürecin içerisinde Baykal'ın Gümrük Birliği de dahil olmak üzere Avrupa Birliği süreci içerisinde başlattığı lobi faaliyetlerini ve verdiği katkıları biliyoruz. Ama şimdi tamamen ayrışan bir ilişkideki yaklaşımı ve özellikle sonraki günlerde yaşanan ilişkiyi onaylamadığımızı ifade etmek istiyorum.

<ı>Solun bir dönem 'emperyalist blok' olarak gördüğü AB'ye bakışında bugün nasıl bir değişim söz konusu?
Geçmişte bu konuya bizim de farklı baktığımız süreçler oldu. Dünyadaki küreselleşme sürecini dikkate aldığınızda artık geçmiş bir dünya düzeninin olmadığını görürsünüz. Yeni süreci sendikal hareketler ve sol doğru irdelemeli.

<ı>Bu süreçte sol AB'yi nasıl irdeliyor, şimdi doğru olan ne?
Bir kısım, Sosyal Avrupa'dan Liberal Avrupa'ya kaçışı istiyor. Ama biz "sosyal Avrupa" modelinin Avrupa'da etkin kılınmasını istiyoruz. Ben solcu olarak sosyal Avrupa'dan yanayım.

KİMDİR?

1970'li yıllarda CHP Gençlik Kolları Yönetim Kurulu ve İşçi Komitesi Genel Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra DİSK davası nedeniyle 4 yıl tutuklu kaldı. 1991'de DİSK Genel Sekreteri oldu. Bu dönemde Avrupa Sendikalar Konfederasyonu'nun (ETUC) Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu. DİSK Başkanı Rıdvan Budak'ın 1999'da milletvekili seçilmesi üzerine 'Genel Başkan' oldu.

(MİLLİYET)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:54

İLGİLİ HABERLER