Sağlık
  • 19.3.2006 13:25

DİYABETTE ''BEL KALINLIĞINA'' DİKKAT!

KONYA - Kilosu normal bile olsa bel çevresi 102 santimetreyi geçen erkekler ile 88 santimetreyi aşan kadınların şeker hastalığına yakalanma riskinin çok yüksek olduğu bildirildi.
     Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nilgün Güvener Demirağ, ''Şeker Hastalığı'' konulu konferansta diyabet konusunda bilgi verdi. İnatçı şeker yüksekliğinin, şeker hastalığı ile ilgili bazı belirtilere yol açtığını ifade eden Demirağ, şöyle konuştu:
     ''Bu açıdan hastalık, sık aralıklarla idrara çıkma, aşırı susama, bulanık görme, halsizlik, bitkinlik, beklenmedik kilo kaybı, acıkma, mide bulantısı, adetten kesilme, kuru ve kaşıntılı deri, nefes kokusu, erkeklerde iktidarsızlık, yaraların geç iyileşmesi gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Herhangi bir hastada diyabet olup olmadığına mutlaka bakmak gerekir. Kilolu kişilerin sık aralıklarla açlık, tokluk şeker tahlilleri yapılmalı, 45 yaş itibariyle de 3 yılda bir Glikoz ToleransTesti uygulanmalıdır.''
     ''Ne kadar hareketsizseniz o kadar risk altındasınız'' diyen Demirağ, hastalığın önlenebilmesi için diyete özen gösterilmesi, egzersiz yapılması, tansiyonun kontrol altında tutulması, kolesterol değerlerinin düşürülmesi, alkol ve sigaradan uzak durulması gerektiğini söyledi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:47

İLGİLİ HABERLER