Gündem
  • 22.10.2004 06:42

DİYANET'İN 1 MİLYON DOLARI NEREDE?

Son 10 yılda kamu vakıfları tarafından kurulan ticari işletmelerin tamamına yakınının battığını öğrendiklerini söyleyen Komisyon sözcüsü ve CHP Denizli Milletvekili Prof. Mehmet Neşşar, ‘Bu para kaçırmanın bir yöntemi haline getirilmiş. Diyanet Vakfı tarafından Almanya’da kurulan Sedirsa isimli şirketin ise 1 milyon doları kayıp’ dedi.

Neşşar, raporda bu olayın örnek gösterilip vakıflarının ticari faaliyette bulunmalarının bir an önce yasaklanmasının talep edildiğini açıkladı. TSK Güçlendirme Vakfı, Diyanet Vakfı ve Fak-Fuk Fon gibi vakıfların dışında diğer vakıfların lağvedilmesi önerilen raporda şu radikal tesbitler yer alıyor:

Kamu vakıflarının son 10 yıldır kurduğu şirket ve ticari işletmelerin birkaç istisna hariç tamamına yakını batmış durumda. Vakfın şirket kurması ve ticari faaliyette bulunması, parayı kaçırmanın bir yöntemi haline dönüşmüş durumda. Kamu vakfı yasayla kurulmuş olsa bile, şirket kurması veya ticari faaliyette bulunması yasaklanmalıdır.

Bütün kamu vakıfları ortadan kaldırılmalıdır. Kamu hizmeti açısından olmazsa olmaz olarakg örülen Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, Fak-Fuk Fon ve Diyanet Vakfı gibi vakıflar için gerekirse özel yasalar çıkarılmalı ve tüm gelir-giderleri yasada açıkça ve belli sınırlar içinde belirlenmelidir. Kamu yöneticilerinin vakfın yönetiminde olması yasaklanmalıdır. Belediyelerin spor kulüpleri için kamu hizmeti verilen yerlerde vatandaştan hizmet karşılığı bağış toplaması yasaklanmalı, bu konu vakıf ve derneklerde olduğu gibi yasayla düzenlenmelidir.  

Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:08

İLGİLİ HABERLER