Gündem
  • 31.3.2006 10:41

DİYARBAKIR VALİSİ: TERÖRİSTLERİN İSTEDİĞİNİ YAPMADIK

Diyarbakır Valisi Efkan Ala, üç kişinin ölümü, çok sayıda polis ve vatandaşın yaralanmasıyla sonuçlanan olaylarda tahrik olduğunun kesinleştiğini, terör örgütü PKK'nın çocukları sokağa döktüğünü belirtti. Ala, "Refleks değil akılla hareket etmek lazım. Çocukları mı öldürelim? Burada çözüm üreten devlet var, sığ düşünen devlet yok. 'Panzeri üzerine sür' olmaz" dedi.
4 PKK'lının cenaze töreni sonrası başlayan olayları Milliyet'e değerlendiren Ala, böyle bir hareketin beklendiğini kaydetti.
Ala, "Normalde 14 PKK'lının adli tıp işlemleri Diyarbakır'da yapılacaktı. Ancak girişimde bulunduk, Malatya'ya yönlendirdik. Yine de ölenlerden 4'ü Diyarbakırlı çıktı" diye konuştu.
Olayların ardından kentte normal hayatın devam edeceğini, ancak tam sükûnet sağlanamayacağını dile getiren Ala, isim vermeden Roj TV yayınlarına işaret etti:

Provokatif hareketti
Olayların ardında provokasyon ve tahrik olduğu açık. Kentte uzun zamandır örgütün baskısına karşın kepenk kapatma olmadı. Örgüt bazı şeyleri yapamadı, yaşanan değişim nedeniyle örgütte taban kaybı başladı. Bu nedenle örgüt agresifleşti. Böyle bir durumu bekliyorduk, örgüt bulabildiği çocukları, artık ne verdilerse sokağa çıkardı. Olayları organize edenlerden 7 - 8'i gece gözaltına alındı. Refleksle değil, akılla hareket etmek lazım. Daha sonra, daha büyük sorunları üretecek kısa vadeli çözüm gibi gözüken hareketlerden kaçınmak gerekir. Provokatif hareketti, örgüt amacına ulaşamadan gereği yapıldı. Devlet kurumlarını taşlayanlar çoluk çocuktu. Ne yapalım, çocukları öldürelim mi? Burada kısa vadeli düşünme olmaz, geniş düşünen devlet var. Bu kadar çocuk dışarı çıkmış, panzerlerle su sıktık. Sert müdahale etsek, terör örgütünün istediği de bu. Sonra 20 yıl geriye gidilecek. Camlar, çerçeveler yerine konur, ama can yerine konulabilir mi? Türkiye'nin bu konuda geçmişte ne maliyetler ödediği ortada. Hem vatandaşın malını hem çocukların canlarını koruyarak kalıcı etki bırakma dengesini koruduk.
Ala, olaylarda 3 kişiden birinin kurşun yarası, diğer ikisinin de darp neticesi yaşamını yitirdiğini belirtti.
Göstericiler arasında bulunan ve tutuklanan bir kişinin üzerinden 9 mm'lik tabanca çıktığını dile getiren Ala, önceki akşam itibariyle olaylarda 40 dükkânın hasar gördüğünü de söyledi.

'Bu ortamda maç sağlıklı olmaz'

Ala, ilk kez terör nedeniyle, bir kentte oynanacak Süper Lig maçının (Diyarbakırspor - Fenerbahçe) başka kente alınmasını, "Federasyon bana sordu, cenazelerin toprağa verilmesi vardı. 'Bu ortamda sağlıklı olmaz' yanıtını verdim. Riske girmemek için bu kararı aldık" sözleriyle değerlendirdi.

(milliyet)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:41

İLGİLİ HABERLER