Gündem
  • 31.3.2006 16:36

DİYARBAKIR'DA ÖLÜ SAYISI 6'YA YÜKSELDİ

MUŞ’ta düzenlenen operasyonda öldürülen PKK'lı teröristlerden 4'ünün toprağa verildiği salı günü Diyarbakır’da başlayan ve 3 gün devam eden olaylarda yaşamını yitirenlerin sayısı 6’ya yükseldi. Olaylar sırasında gözaltına alanınlardan 46'sı tutuklanırken, halen 137 kişinin sorgusu devam ediyor. Bağlar semti dışında kentte işyerleri açıldı ve günlük yaşam normale dönmeye başladı. İşyerlerinin açılmadığı Bağlar semtinde bugün de yer yer küçük çaplı olaylar çıktı.
      Diyarbakır’da dün PKK yandaşlarının polisle çatışması sırasında yaralanarak tedavi altına alınanlardan 6 yaşındaki Enes Ata, kimliği belirlenemeyen 25 yaşlarında bir kişi ile salı günkü olaylarda yaralanarak solunum cihazına bağlı olarak yaşayan Mehmet Akbulut’un yaşamını yitirmesiyle, ölü sayısı 6’ya yükseldi. Diyarbakır’daki 3 günlük olaylarda yaşamlarını yitirenler şunlar:
      Tarık Atakkaya (22), Mehmet Işıkcı (19), Mehmet Akbulut (18), Abdullah Duran (9), Enes Ata (6) ve kimliği belirlenemeyen kişi.
     
     GÖSTERİCİ AVI

      Diyarbakır’ın birçok semtinde bu sabahtan itibaren esnaf kepenkleri açarken, sadece Bağlar semtinde dükkanların açılmadığı görüldü. Bu sabah belediye temizlik ekipleri de cadde ve sokakları temizlerken, Bağlar Beldesi'nde yer yer sokak gösterileri yapılıyor. Özel Harekat ve Çevik Kuvvet mensupları göstericileri göz yaşartıcı bomba kullanarak dağıtıyor.
      Göstericileri yakalamak için çalışma yapan özel timler, helikopterin havadan verdiği bilgiler doğrultusunda operasyon yapıyor. Göstericilere molotof kokteyl verdiği belirlenen bir araç, Bağlar Medine Bulvarı üzerinde Özel Harekat Timleri tarafından durduruldu. Araçtan indirilen 2 kadın ile 1 erkek gözaltına alındı. Araçta yapılan aramada bir kuru sıkı tabanca ile molotof kokteyl yapımında kullanılan benzin ile malzemeler bulundu.
      Bu arada, bu sabah saatlerinde Ankara’dan özel bir uçakta takviye olarak Diyarbakır’a 140 kişilik Özel Harekat Timi geldi.
      Ayrıca işyerlerini açan esnafı dükkanlarını kapatmaları yönünde tehdit eden bazı kişilerin yakalanmasına çalışılıyor.
     
     KEPENKLER AÇILIYOR

      Diyarbakır’da teröristlerin cenazelerinin toprağa verilmesinin ardından çıkan olaylar, bugün öğle saatlerine doğru yerini sessizliğe bırakırken, bir çok esnaf da kepenklerini açmaya başladı.
      Son 3 gündür yaşanan olaylar nedeniyle evlerine çekilen vatandaşlar da dışarı çıkmaya başladı. Göstericilerin tahrip ettiği başta banka şubeleri olmak üzere işyerlerinde hasar tespit ve onarım çalışmalarına başlandı.
      Büyükşehir Belediyesi temizlik ekipleri de olaylarda göstericilerin kurduğu barikatlar ile işyerlerine saldırmaları sonucu etrafa saçılan cam ve kırılan eşya parçalarını temizleme çalışmalarına başladı.
     
     46 KİŞİ TUTUKLANDI

      Diyarbakır’da çıkan olaylarda işyerlerini tahrip ettikleri, cadde ve sokaklara barikat kurup ateş yaktıkları, başta bankalar olmak üzere kamu binalarına hasar verdikleri ve polise molotof kokteylli saldırıda bulundukları iddiasıyla gözaltına alınanlardan 49’u dün akşam yapılan sorgulamalarından sonra sıkı güvenlik önlemleri altında adliyeye getirildi. Jandarma komando birliklerinin olası bir gerginliğe karşı çevresinde geniş güvenlik tedbiri aldığı adliyede nöbetçi savcılığa sevk edilen göstericiler, haklarındaki suçlamaları reddetti. Çoğu polis kamerasından tespit edilen göstericiler daha sonra tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Burada ifadeleri alınan eylemcilerden 46’sı tutuklanarak cezaevine gönderilirken, 3’ü ise serbest bırakıldı.
      Tutuklanan göstericiler hakkında, ‘Terörü ve şiddeti teşvik edecek şekilde yasadışı PKK terör örgütünün propagandasını yapmak, kamu binalarına zarar vermek ve kolluk kuvvetlerine saldırıda bulunmak’ suçlarından haklarında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılacak. Halen 137 kişinin gözaltında tutulduğu ve sorgulamalarından sonra gruplar halinde adliyeye sevk edilecekleri bildirildi.
     
     ERGANİ’DE 1 ÇOCUK YARALANDI

      Diyarbakır’ın Ergani İlçesindeki Dörtyol Caddesi'nde toplanan göstericiler PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı. Polis, ilçe merkezinde güvenliği sağlarken, göstericilere jandarma müdahale etti.
      Dağılan göstericiler yeniden ara sokaklarda toplanarak caddelere çıktı. Ergani’nin Fatih Mahallesinde toplanan ve polise taş atan gruba polis uyarı ateşi açtı. Olaylarda karnına isabet eden kurşunla yaralanan 11 yaşındaki Erdal Bıçak, Diyarbakır'da hastanede tedavi altına alındı.
      Ergani’de jandarma ile göstericiler arasında kovalamacalar yaşanırken, göstericiler barikatlarla Diyarbakır- Elazığ karayolunu trafiğe kapattı. Ergani yakınlarındaki 16'ncı Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan ilçeye takviye askerler gönderildi. Göstericileri sakinleştirmeye çalışan DTP ilçe başkanı Sırrı Doğan, atılan göz yaşartıcı gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı. Güvenlik güçleri, 10 göstericiyi gözaltına aldı.
      Kaymakam Şevket Atlı, güvenlikg üçlerinin olayları önleme çabalarını yakından izlerken, Ergani Belediye Başkanı DTP'li Nadir Bingöl, göstericileri dağılmaları için ikna etmeye çalıştı.
     
     BAKANLAR GELDİ

      Öte yandan, yaşanan olaylarla ilgili olarak yerinde inceleme yapmak ve yetkililerden bilgi almak üzere İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, uçakla Diyarbakır’a geldi.
      Bakanlar Aksu ve Eker, havaalanından Diyarbakır Valiliği’ne geçişleri sırasında jandarma ve polis tarafından güzergahta yoğun önlemler alındı.

(milliyet)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:39

İLGİLİ HABERLER