Sağlık
  • 15.8.2009 17:41

DİYET MASALLARI!.. DÜZENLİ SEKS ZAYIFLATMAZ

İHSAN ALTIKARDEŞ
BURSA  - Uzmanlar, "aç karına limon suyu içmek, saunada terlemek, düzenli seks yaparak zayıflamak, ilaç kullanmak, tek öğün yemek" gibi inanışların diyet yapmaya çok da faydalı olmadığını, kilo verme konusunda halk arasında bir çok bilginin yanlış bilindiğini söylüyor. 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Ilıca, diyet konusundaki yanlışları şöyle açıkladı:
Ekmek, makarna, pilav diyetten çıkarılmalı: Diyet yapan kişinin yaptığı en önemli hatalardan biri vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermememesidir. Diyete başladığı zaman ekmek, pilav, makarna ve patates gibi besinleri kesen kişilerin metabolizması, ihtiyacı olan karbonhidratı önce kandan almaya çalışır. Glikoz oranı düştüğünde kan şekeri de düşmeye başlar. Sonrasında vücut; kas içerisindeki karbonhidratları kullanmaya başlar ve bu durum kas kaybı anlamına gelir. Diyette karbonhidratı kesen tartıdaki sonucu görünce kilo verdiği yanılgısına düşer. Ancak gerçek olan vücudun kaybettiği yağ değil, kas ve sudur. 

Sadece protein yemek hızlı zayıflatır: Proteinin vücut mekanizmasını hızlandırdığı doğrudur. Ancak sürekli protein almak kas dokularını eksiltir ve su kaybına neden olur. Bir gram kas dokusu ile beraber yaklaşık 2.7 gram su kaybı olur. İnsanlar tartıya çıktığı zaman kilo verdiklerini zannederler. Ancak metabolizma yavaşladığı için diyet sonrası hızla kilo alınır. 

Her türlü spor ve hareket zayıflatır: Vücudun egzersiz ve sporla kilo vermesi için yağ yakma formuna geçmesi gereklidir. Bu da ancak haftada beş gün düzenli egzersiz ile olur. Çoğu zaman iki saat sürekli mekik hareketi yapmak yerine uygun nabızla 45-60 dakikalık bir yürüyüş, istenilen sonuçlara ulaşmak için daha faydalı olur. 

Sabahları limonlu sıcak su içmek zayıflatır: Halk arasında inanılan bir başka yanlış da sabah veya akşam yemeği öncesinde aç karnına limonlu sıcak su içmenin vücuttaki yağları erittiğidir. Ancak bu inanç tamamen yanlıştır. Suyun içine katılacak limon veya soda gibi maddelerin ve hatta bitki çaylarının kesinlikle yağları eritmek, yok etmek gibi bir etkisi bulunmamaktadır. 

Tek öğün yemek kolay ve hızlı zayıflatır: Vücudun kilo almasına neden olan en önemli etkenlerden biri de bütün gün aç kalıp sadece akşamları yemek yemektir. Çünkü yaklaşık 20 saat aç kalan vücut bu durumun devam edeceğini düşünür ve savaşa hazırlanır gibi yediklerini depolamaya başlar. Sonra dört saat içerisinde gelen besinler yağ olarak depolanır. Bu konuda diyetisyenlerin tavsiyesi; vücudu asla uzun süre aç bırakmamak ve mutlaka her üç saatte bir, bir şeyler yemektir.
Sık sık değil, günde üç öğün yiyin: Yanlış bilinen bir gerçek. Günde üç öğün beslenmek, ara öğünlerde de özellikle öğle ve akşam yemekleri arasında çok acıkmamak; ana öğünlerde fazla miktarlarda yemek tüketilmesine neden olabilir. Ayrıca sık ve kontrollü miktarda yemek yemek metabolizmanın hızlanması için de gereklidir. 

Kilo vermek için ilaç kullanmak da doğru bir seçenek: Yanlış bilinen bir gerçek. Tek başına ilaç kullanmak kilo kaybı ve kontrolü için yeterli ve doğru değildir. Kilo kaybı davranış değişikliği gerektirir. 

Kilo vermeye yardımcı bitkisel ürünler güvenlidir: Yanlış bilinen bir gerçek. Tüm bitkisel ürünlerin güvenliği ile ilgili yeterli çalışma yoktur. 

Fazla kilolardan kalıcı olarak kurtulmak imkansız: Yanlış bilinen bir gerçek.Kilo kaybı geçici yöntemlerle sağlanmaya çalışılırsa; verilenler fazlasıyla geri alınır. Bunun yerine davranış değişikliğe uğratılırsa, yani beslenme şekli yaşam tarzımızla örtüşürse kilo kaybı kalıcı olur.

"SAUNADA KALMAK ZAYIFLATMAZ, SADECE VÜCUTTAN SU KAYBI OLUR"

Diyetisyen Ayça Ilıca, zengin kahvaltı ile güne başlamanın çok önemli olduğunu ifade ederek, "Her tür hareket ve spor enerji harcanması için bir yöntemdir. Ancak gün içerisinde aldığınız kalori miktarı harcağınız kalori miktarından fazlaysa kilo kaybı sağlanamaz. Seksin de spor gibi kalori yakıp zayıflamayı sağladığı ifade edilir. Bu konu da sanıldığı kadar fazla doğru değil. Çay için de farklı bilgiler mevcut. Koyu olmayan bir çay, gıdaların besin değerinde kayba sebep olmaz. Sauna gibi sıcak ortamlarda terlemenin de zayıflamaya etkisi olduğu söylenir. Bu da yanlış bir bilgidir. Sauna ile sadece vücuttan su kaybı olur" diye konuştu

KİLO VERMEDE BAŞARILI OLMANIN YOLU
Ayça Ilıcalı, kilo vermede başarılı olmanın tek yolunun hayat tarzında yapılacak değişiklikten geçtiğini ifade ederek, "Kısa dönem boyunca aç kalmayı diyet olarak algılayanların elde edeceği tek şey, kısa zamanda diyeti bırakmak olacaktır. Çünkü zor gelecektir. Bu sebeple de sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı uygulamak en iyisidir. Çoğu diyetisyen, kadınların, günde 1.300-1.500 kalori alması gerektiğini belirtiyor. Eğer bin kalori ya da bin kalorinin altı bir diyet uygulamaya kalkarsanız, sürekli aç kalmaktan ötürü o diyeti bırakmanız gerekebilir. Üstelik dengeli bir diyetle pek çok farklı besinden de faydalanabilirsiniz. Diyet kişiye yöneliktir. Ünlülerin yaptığı çoğu diyet, belli bir besin ya da besin grubunu programın dışında tutmaya yöneliktir. Bu nedenle, bu tip diyetlere bağlı kalınması ve sonuç alınması zordur. Bunun yerine hem karbonhidrat, hem de protein içeren az yağlı bir diyet tercih edilmeli. Size yazılan diyet programı ile ailenizden başka biri kilo alabilir. Başkasının diyet programını
uygulamayın ya da sizin diyet programınızı başkasına tavsiye etmeyin" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:45

İLGİLİ HABERLER