Sağlık
  • 1.5.2010 03:47

DİYETTEKİ BÜYÜK TEHLİKE!..

Dr. İsmail Ağar'ın kaleminden diyet ve zayıflamanın sağlıklı yolu...
Başlarken Her şeyin başı sağlık. Sağlıklı yaşamanın yararı sadece bedenimizde değil ruh ve zihnimizde de yansıma buluyor. Mutlu olmamızı sağlayan önemli hormonlar yediklerimiz ve içtiklerimizle birlikte hareket gücünde yatıyor. Diyet aslında bir şeyin bedeli olarak ve zorluk taşıyan bir anlam içeriyor.

Bu nedenle diyet yapmak çoğu kez tam başarı sağlamıyor. Ya eksik kalıyor ya heba oluyor. Zihnimizin kandırmacalarına kulak asmadan beynimizi, hatta hücrelerimizi yeniden programlayarak kendimize ömür boyu sürecek bir iyilik yapmalı ve ‘sağlıklı yaşamın’ ilk adımını atmalıyız.

Ki o sağlıklı yaşamın kuralları bize sunulan bedeni daha iyi, daha yararlı, daha güzel hale getirmemize imkan tanısın. Her şey bir bütün. Sadece mevsimsel zayıflama yolları aramak, daha estetik görünmek için çaba sarfetmek boşa kürek çekmeye benzer. Önemli olan dizi boyunca size vereceğim bilgi ve tarifleri hayatınızın akışına sokmak ve elinizden geldiğinizce uymak.

Kilo sorununun dünya çapında oluşturduğu yankıları zikretmeme gerek bile yok ve tabii yolaçtığı bedensel hastalıkları. O nedenle kilomuza olabildiğince dikkat etmeliyiz. Size basit ama etkili kolay kilo verdirecek önerilerde bulunacağım dizi süresince. Umarım faydalı olabilirim. Her şey gönlünüzce olsun.

Dr. İsmail Ağar

KİLO VERMENİN KOLAY YOLLARI

Tüm yıl boyunca yediğine içtiğine dikkat etmeksizin yaşayanlar baharın kendini hissettirmesiyle hızlı bir arayışa giriyor. Bu zayıflama hatasını sürdürmeniz her yıl daha da zor kilo vermenize neden oluyor...

Hedef kiloya ulaşmak ve bu kiloyu korumak için tüm yıl boyuna yayılan sağlıklı bir beslenme planı uygulamalısınız. Baharda başlayan yaz ortasında sona eren zayıflama çabalarından belki şimdiye kadar sonuç aldınız ama bugüne kadar metabolizmanıza verdiğiniz tahribatı hiç hesaba katmadınız. Ama metabolizmanız alarm veriyor. Sağlıklı kilo kaybı için diyetin temel prensipleri olarak adlandırdığımız birkaç maddeyi yaşam prensibiniz haline getirin. Bir kağıda aşağıdaki önerileri not edin. Faydasını mutlaka göreceksiniz.

BU SIRALAMAYI İHMAL ETMEYİN

Günde 15-20 bardak sıvı tüketilecektir. Bunun 2 litresi su olmak üzere şekersiz çay ve bitki çayları olabilir.

Genç hanımlar mümkün olduğu kadar kırmızı et tercih etmelidir.

Kansızlık sorunu yaşayan 30 yaş altı genç hanımlar için sığır karaciğeri tercih edilmelidir.

Sabah öğününde yenecek ekmek, çavdar, yulaf veya tam buğday ekmeğinden biri olmalıdır.

Her gün 20 dakika tempolu yürüyüş ve hafif egzersizler uygulayın.

Akşam öğünü 20.00’den sonraya kalmamalıdır.

Öğlen ve akşam öğününde mutlaka et, süt, yumurta, peynir, tavuk, balık gibi proteinleri almayı asla ihmal etmeyin.

Ara öğünleri atlamayın.

Şekerden uzak durun meyve tüketin.

Şeker içerikli gıdalar tüketiyorsanız ara öğünde değil ana öğünle birlikte ya da hemen sonrasında tüketin.

Yiyeceğinizi uzun uzun çiğneyin.

Glisemik indeksi yüksek besinlerden uzak durun.

Kahvaltısız güne asla başlamayın.

Hanımlar adet döneminde demir ve magnezyum içerikli besinleri öğünlerine katmayı unutmamalıdır.

Kuru meyvelerden ziyade taze meyve tüketin.

Tuzlu beslenmeyin.

Lifli ve posalı gıdalar tüketin.

Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketin.

Hızlı kilo vermeyi vadeden zayıflama yöntemlerine ve ilaçlarına rağbet etmeyin.

DİYETLE DAMAK TADINIZA ZULMETMEYİN

Düşük kalorili ve sağlıklı menüler oluşturun. Diyet yemek lezzetsiz yemek değildir.Pişirme yöntemlerinizi değiştirin ve yaratıcılığınızı kullanın.

Domates ve soğanı baharatla birleştirecek değişik soslar elde edebilirsiniz. Buharda ve fırında pişirme tekniklerini kullanın.

Sebzelerin sularıyla sos ve çorba tarifleri oluşturun.

Kalorisi düşük besinlerle atıştırmalıklar oluşturabilirsiniz.

ÖRNEK TARiFLER

Aşağıdaki tarifleri kullanarak öğlen veya akşam menülerinizde kullanabilirsiniz.

MANTARLI PATLICAN: 1adet küçük boy soğanı yağsız teflon tavada domatesle öldürün. Üzerine mantarları ilave edin. Diğer tarafta patlıcanı közleyin. Soyup üzerine mantarlı karışımı ilave edin. Haftada 2 günü geçmemek üzere bir öğünde bir bardak light yoğurt ile aşağıdaki makarna tarifini kolayca uygulayabilirsiniz.

TON BALIKLI MAKARNA: 1 su bardağı kepekli makarnayı haşlayın. 1 küçük kutu diyet ton balığını 1 domates ile hafif ateşte pişirin, makarnayı ilave edin. Üzerine nane serpin. Pişirme işlemi sırasında domatesin suyundan faydalanın, yağ kullanmayın.

BUNLARA DiKKAT!

Yemeklerinizi pişirirken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olduğunu unutmayın.

Sebze ve meyvelerin mevsimleri olduğunu hatırlayın. Hormonlu, vuruk ve çürük besinlerden uzak durun.

Sebzeleri yıkarken suyuna biraz sirke ilave edin ve fazla suda bekletmeyin.

Sebzeleri özellikle salataları bıçak yerine elinizle parçalayın hava ile temas etmemesini sağlayın.

Sebzeyi buharda pişirin suda haşladığınız sebzelerin suyunu dökmeyin ve az suda haşlayın. Sebzeleri haşlarken tencerenin ağzını kapalı tutun.

ERGEN DİYETİNDEKİ HATALAR

Buluğ çağında yapılan yanlışlar kalıcı hastalıklara neden olur. Özellikle 11-16 yaş arası bireylerin boy uzaması, vücut ağırlığı ve kemik gelişimi sürmekte olduğu için bu dönemde yeterli ve dikkatli beslenmeleri gereklidir. Vücudun ihtiyacı olan protein, vitamin ve minerallerin titizlikle alınmaması halinde aşağıdaki durumlar oluşur:

KANSIZLIK

En sık olarak yeterli kırmızı et ve yeşil sebzelerde bulunan demirin yeterince alınmamasına bağlı olarak demir eksikliği anemisi ortaya çıkmakta ve bunun sonucunda bu kansızlık tüm vücut işleyişini bozarak baş ağrısı, halsizlik,düşük tansiyon, dikkatsizlik, derslerde başarısızlık, yorgunluk, egzersizlere dayanıksızlık ve hatta egzersiz yaparken beyin veya kalp hücrelerine yeterli oksijen taşınamamasına bağlı tehlikeli durumlara (bayılma, kalp krizi) neden olabilmektedir. Kansızlık ciddiye alınması gereken durumdur, buna yol açan yanlış beslenmeden kaçınmak gerekir.

SAÇ DÖKÜLMESİ

Bilinçsizle yapılan diyetler sırasında vitamin eksikliğine bağlı saç dökülmesine oldukça sık rastlanır.

ADET DÜZENSİZLİKLERİ

Yıllardır altını çizerek söylediğimiz genç kızların ve hanımların yanlış duyumlarla kolesterolden kaçmak adına kırmızı et, karaciğer gibi gıdaları hiç tüketmemeleri bazen adet düzensizlikleri veya adet görememeye sebep olabilmektedir. Zira kolesterol vücutta özellikle cinsiyet hormonlarının yapımında gereklidir.

METABOLİZMANIN HIZININ DÜŞMESİ

Yanlış yapılan diyetlerin sonucu gün boyunca aç kalmaktır. Öğün atlamak da kişinin metabolizma hızının düşmesine neden olur. Hem kilo verme zorlaşmakta hem de verilen kilolar hızla geri alınmaktadır.

BAĞIŞIKLIK ZAFİYETİ

Yanlış yapılan diyet uygulamalarının bir zararı da bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Burada üzerinde durulması gereken en önemli nokta yeterli ve kıymetli protein alınmasıdır. Vücut bağışıklık sistemi için en önemli protein kaynakları olarak hayvansal proteinleri gösteriyoruz. Her ne kadar baklagillerde protein içeriğinden zengin olsa da bağışıklık sistemi ve kasların yapısına giren amino asit adı verilen protein birimlerinin bazılarını ancak hayvansal proteinlerden almak mümkün olmaktadır. Yani yağsız kırmızı et, tavuk göğüs eti, balık, yoğurt, süt ve yumurta yeterli miktarda ve her gün alınmalıdır.

(bugün)

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:13

İLGİLİ HABERLER