Ekonomi
  • 5.10.2008 02:20

DİZİLERDE KİM NE KADAR KAZANIYOR?..

Dizi ekonomisinin büyüklüğü 1 milyar YTL'ye ulaştı. Polat Alemdar gibi oyuncular bölüm başına 75 bin YTL kazanıyor. Yetkililer, "Dizi çalışanları zengin oldu. Ancak vergi sıralamasında üst sıralarda değiller" dedi.
Bölüm başına maliyetleri 100 ile 300 bin YTL arasında değişen televizyon dizilerinin, reklam ve sponsorluk gelirleriyle birlikte yaklaşık 1 milyar YTL'lik bir ekonomi ortaya çıkardığı belirtildi.
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) yaptığı "Dizi ekonomisi" araştırmasına göre, 11 ulusal kanalda bu sezon 20'si yeni 63 yerli dizi yayınlanırken, reyting rekorları kıran diziler çok iyi para kazandırıyor. Yerli diziler, yapımcısından yönetmenine, oyuncusundan senaristine kadar ekran önünde ve arkasında yaklaşık 150 bin kişiye istihdam olanağı sağlıyor.
EKONOMİYE BÜYÜK KATKI
Araştırmada, bir dizinin bölüm çekimi maliyeti 100 ile 300 bin YTL arasında değişiyor. Buna dizilerin bölüm başına en az 300 bin YTL olan reklam gelirleri ve 10 ila 70 bin YTL arasında değişen ana sponsorluk gelirleri de eklendiğinde, yıllık en az 1 milyar YTL tutuyor.
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, dizi film piyasasının gelişmesini sürdürdüğünü belirtti. Arıkan, reyting sıralamalarında üst sıralarda yer alan dizi ekibinin, vergi sıralamasında da üst sıralarda yer almasını beklediklerini söyledi. Arıkan, "Böylece sektör, Türkiye açısından daha gurur duyulabilecek noktaya gelecektir" diye konuştu.
100 KİŞİ ÇALIŞIYOR
Bir dizide, ekran önünde ortalama 20 ile 30 oyuncu görev alıyor. Kamera arkasında bunun iki-üç katı bir teknik ekip bulunurken, stüdyoda görev alanlarla birlikte çalışan sayısı 60 ile 100 kişi arasında değişiyor.
BÖLÜM BAŞINA 75 BiN YTL ALIYOR
Bir dizide maliyetin yüzde 20'sini başrol oyuncusunun ya da oyuncularının aldığı ücretler oluşturuyor. Bu da demek oluyor ki başrol oyuncuları bölüm başına 10 ile 30 bin YTL arasında ücret alıyor. Türkiye'de en çok kazanan dizi oyuncusu unvanını elinde bulunduran Necati Şaşmaz'ın Kurtlar Vadisi'nde 'Polat Alemdar' rolü nedeniyle bölüm başına 75 bin YTL aldığı belirtiliyor.
Yine sevilerek izlenen Binbir Gece dizisindeki Şehrazat rolünü üstlenen Bergüzar Korel bölüm başına 30 bin, Asi dizisinin sevilen oyuncusu Tuğba Büyüküstün ise 25 bin YTL alıyor.
Oyuncuyu direkt yapımcı şirket çağırırmışsa, bir cümlelik yani 10-20 saniyelik diyaloğlu bir rol için aldığı ücret 50 YTL'den başlıyor; 200 YTL'ye kadar çıkabiliyor. Ancak hikayede önemli olan küçük bir rol alındığında ise ücret bölüm başına 500 YTL'yi buluyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:44

İLGİLİ HABERLER